Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Aanpassing van de strategie

Mijn doel was 15 km per dag hardlopen, maar toen ik op zondag 18 april dat doel bereikt had, gooide vermoeidheid roet in het eten. Zelfs 15 km in twee dagen bleek nog te hoog gegrepen. Na een korte pauze (lees: lang weekend) schakelde ik over naar een bescheidener doel, een uur rustig hardlopen per dag. Ik ben er niet eens zeker van of of zelfs dat te ambitieus zal blijken. Ik zal ongetwijfeld rustdagen inlassen.

Corona buik.

๐Ÿ‘† Corona buik.

Zondag 18 april 2021

15,03 km in 1:44:44 (6:58 min/km). Het hardlopen ging eigenlijk best makkelijk, alhoewel ik achteraf behoorlijk stijf en moe was. Ik kreeg ook een hersteladvies van meer dan 24 uur aan mijn broek, dat ik uiteraard opvolgde

Dinsdag 20 april

15,01 km in 1:50:16 (7:21 min/km). Een andere route leek me goed voor de variatie. Omdat ik telkens zo moe was, pauzeerde ik twee keer onderweg. Het mocht niet baten; het hersteladvies was meer dan 24 uur, balen!

Woensdag 21 april

15,37 km in 1:48:50 (7:05 min/km). โ€™s-Middags kon ik weer hardlopen en het ging iets beter dan de dag ervoor. Ik hoefde maar een keer te stoppen voor een kiekje onderweg. Helaas kwam ik wel werkverkeer tegen, dat de zandpaden gebruikte als “sluipweg”. Dat was minder leuk. Het hersteladvies was weer te hoog.

Vrijdag 23 april

15,03 km in 1:49:28 (7:17 min/km). Na een verplichte rustdag besloot ik om een wat minder drukke route te kiezen. In weekends zou dat betekenen dat ik veel mensen tegen zou komen, maar op de vrijdag kon het nรจt. Het was alleen in het gemeentebos dat ik wandelaars met hond tegenkwam, zoals ik al eerder had ervaren. Gelukkig waren het hier geen grote groepen van mensen die niet samenwoonden. Het hersteladvies gaf duidelijk aan dat ik nu nog geen 15 km per dag aan kan. Dat had ik kunnen afleiden aan het feit dat ik niet dagelijks kon hardlopen. Ik vond dat ik wat meer dagen mocht pauzeren, zodat ik voldoende kon herstellen.

Dinsdag 27 april

9,02 km in 1:06:45 (7:24 min/km). Na zo’n lange tijd pauzeren vond ik het lastig om hard te lopen. Ik koos een wat saaie route, zodat ik me kon concentreren op het hardlopen en ook niet al te veel mensen zou tegenkomen. Ik wandelde een kilometer als pauze na het 5 km punt. Zodoende kon ik halverwege pauzeren.

Woensdag 28 april

9,01 km in 1:02:00 (6:53 min/km). Omdat ik wist dat deze route ongeveer 9 km was, koos ik om de route langs de Binnenschelde hard te lopen. Deze keer pauzeerde ik tussen 7,5 en 8 km, zodat ik op verhaal kon komen. Het lag niet aan het weer; dat was ideaal. Ik had me wat misrekend, want ik kwam bij thuiskomst afstand te kort. Ik liep maar een lusje extra bij mij in de straat.

Donderdag 29 april

9,09 km in 1:04:48 (7:08 min/km). Ik liep bijna hetzelfde als dinsdag, maar in omgekeerde richting. Mijn maaltijd was nog niet gezakt en daarom ging het hardlopen moeizamer. Ik genoot van de loop nu het weer droog was (het had die nacht en morgen geregend).

Herstellen of niet herstellen, dat is de vraag

Het hersteladvies na donderdag was toch weer hoog, 22 uur. Zou 9 km per dag ook te veel blijken? Ik besloot om het te negeren. Runalyze gaf immers op vrijdagmorgen aan dat ik geen rustdag hoefde in te lassen. Die service berekent de trainingsbelasting over de laatste 6 maanden, terwijl het hersteladvies op mijn horloge het lijkt te doen met de meest recente activiteit in de afgelopen 24 96 uur. Ik besloot om zaterdag een rustdag in te lassen, zodat ik kon herstellen.

Vrijdag 30 april

9,06 km in 1:00:52 (6:43 min/km). Ondanks dat het hersteladvies nog 5 uur rust aangaf, ging ik toch trainen. Ik liep de tegengestelde route van woensdag rond de Binnenschelde. Onderweg kwam ik een man tegen die wandelde met een rollator. Ik kom hem zo vaak tegen dat ik vermoed dat hij dagelijks minstens 7 km wandelt en waarschijnlijk veel meer, ondanks een duidelijk medisch probleem.

Twee weken trainen

Ik deed in de afgelopen twee weken 8 trainingen en liep bij elkaar 96,62 km in 11:27:43 (7:07 min/km). Dat is gemiddeld 48,31 km in 4 trainingen per week. Als ik kijk naar het verloop in de afgelopen drie weken, dan ging ik van 80, naar 60, naar pakweg 40 km per week. Ik kan daaruit afleiden dat ik uithoudingsvermogen te kort kom en dat mijn trainingen voorlopig niet erg consequent zullen zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze.