Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Nieuwe uitdaging

Het is me duidelijk dat ik een nieuwe uitdaging nodig heb voor het hardlopen. Het is onwaarschijnlijk dat hardloopwedstrijden ooit georganiseerd kunnen worden als tevoren en virtuele wedstrijden bleken niet mijn ding. Een vaccin zal weinig uitmaken voor het onbeschermd vlak naast vreemden staan in een startvak. Social distancing zal waarschijnlijk nog wel een (paar) jaar nodig blijven. Natuurlijk was er altijd de kans om ziek te worden na een wedstrijd, vooral een massale wedstrijd, maar met COVID-19 is daar een addertje onder het gras bijgekomen. De wereld lijkt permanent veranderd.

Pas op voor die plas!

👆 Pas op voor die plas!

Ik heb geen idee wat die hardloopuitdaging zou kunnen zijn. Voor inspiratie ging ik terug naar het verleden, vooral naar een tijd dat ik uit conditie was en zelfs nadacht over ophouden met hardlopen als tijdverdrijf. Daarvoor mocht ik teruggaan naar augustus 2011 (bijna tien jaar geleden). Die maand en de maand erop trainde ik dagelijks gemiddeld 15 km, 115 km per week. De afstand varieerde tussen 4 en 27 km. Ik lette niet in het bijzonder op mijn hartslag, maar met de hartslagzone die ik nu ambieer, zat ik in het begin ongeveer op de tempo’s die ik op dit moment loop. Mijn trainingsvorm was voornamelijk een bepaalde tijd hardlopen, van anderhalf tot twee uur, in stappen van 5 minuten meer per twee weken. Als ik me goed herinner was het doel halve marathon wedstrijden.

Dagelijks een bepaalde afstand is nog geen concreet doel, meer een middel om een doel te bereiken. Het is wel iets wat ik kan doen, blijkbaar. De reden dat ik moest stoppen destijds was wedstrijden. In tegenstelling tot trainingskilometers duurt het langer om te herstellen van wedstrijdkilometers. Ieder dag hardlopen kon ik dus niet meer bolwerken, ondanks de fantastische weekomvang van de maanden dat ik relatief rustig trainde.

Tot ik een concreet doel gevonden heb, modder ik maar aan met (min of meer) dagelijks hardlopen. Het doel is elke dag 15 km hardlopen totdat het te gemakkelijk gaat. Nu moet ik er nog veel moeite voor doen.

Eind vorige week ben ik daarom begonnen met dagelijks trainen. Ik heb geen idee hoe lang ik het kan volhouden en ik vermoed dat er af en toe een paar rustdagen tussen zullen zitten. Het doel is dus 15 km/dag, 115 km/week, 450 km/maand, op voornamelijk rustig tempo. Ik vermoed dat ik hiermee ook wat gewicht zal verliezen, wat zeker niet verkeerd is met het overgewicht dat ik nu meezeul. Dat laatste zorgt zeker voor minder comfort onder het hardlopen.

Zondag 11 april 2021

8,49 km in 1:01:55 (7:17 min/km). Ik liep een stukje door het gemeentebos en het viel me op hoe druk het was. Niet bijzonder op een zondag, maar toch…

Maandag 12 april

10,08 km in 1:10:23 (6:59 min/km). Op maandag zou het toch niet meer zo druk zijn, toch? Mis! Ik schrok hoe onverschillig mensen bij elkaar hokten in groepen. Misschien moest ik het gemeentebos maar laten voor wat het was.

Dinsdag 13 april

10,28 km in 1:14:01 (7:12 min/km). Tja, het bos is inderdaad waar mensen naartoe gaan die niet bekeurd willen worden in de binnenstad. Mijden dus maar. Verder had ik vlak voor het hardlopen nogal zwaar gegeten en dat merkte ik aan het telkens afgaande hartslagalarm.

Woensdag 14 april

11,47 km in 1:15:52 (6:37 min/km). Het ging buitengewoon goed met het hardlopen. Ik had zeer licht ontbeten en een warming-up gedaan. Dat scheelde een slok op een borrel. Helaas zorgde de snelheid wel voor stijve benen en vermoeidheid.

Donderdag 15 april

12,47 km in 1:24:32 (6:47 min/km). Uiteraard moest ik deze dag inleveren op het tempo omdat ik nog iets moe was van de dag ervoor. Ook had ik me vergist in de afstand, maar gelukkig kon ik er een kilometer extra aan vast breien door een extra lusje te lopen. Achteraf wederom stijf en moe.

Vrijdag 16 april

13,01 km in 1:28:52 (6:50 min/km). Ik zocht een alternatieve route die langer dan een dag eerder zou zijn. Ik dreigde 500 m te kort te lopen en mocht daarom een extra lusje doen. Achteraf behoorlijk stijf en moe.

Zaterdag 17 april

14,16 km in 1:37:11 (6:52 min/km). Nu had ik vooraf maar op een website mijn parcours nagemeten, zodat ik geen extra lusje hoefde te lopen. Het was lang niet zo druk als voorgaande weken, of wellicht begin ik gewend te raken aan dagjesmensen en sporters in groepen van acht of meer.