Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Een basis leggen

Nu de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden en gezamenlijk trainen weer mogelijk wordt, is het tijd om te denken aan de periode wanneer ik niet meer zo strikt hoef te zijn met social distancing. Voorlopig zie ik mezelf geen wedstrijden doen, zelfs al is het officieel weer toegestaan. Ik verwacht overigens alleen baanwedstrijden en wegwedstrijden met beperkte voorinschrijving en zonder publiek (afgezet en op een kort parcours dat je vele malen aflegt om aan de afstand te komen). Zolang ik niet volledig gevaccineerd ben, zie ik geen van beide als iets wat ik veilig kan doen (corona-proof). Uiteraard zullen er informele loopjes zijn, die de regels (behoorlijk) oprekken, zoals die er al de hele tijd geweest zijn tijdens de strengste lockdown. Ik had en heb nog steeds geen belangstelling voor zulke burgerlijke ongehoorzaamheid.

In het bos.

๐Ÿ‘† In het bos.

Als alles goed gaat, krijg ik in de derde week van mei mijn eerste vaccinatieprik en 12 weken later mijn tweede. Dat geeft me zo’n vier maanden om genoeg in conditie te geraken voor het trainen met mijn loopgroep Lange Afstanden en Marathon. Vergeleken met een jaar geleden zal dat een maand later in het jaar zijn.

Ik mag vanaf nu de basis leggen door beter te letten op wat ik eet en meer te bewegen zonder overtraind te raken. Gezien mijn leeftijd moet dat met meer beleid gebeuren dan tien jaar geleden, dat is me ondertussen wel duidelijk. Zodra ik weer fit ben, kan ik nadenken wat ik doe met eventuele wedstrijden. Het zal nooit meer zijn als het was en ik zal ongetwijfeld veel kieskeuriger zijn waaraan ik meedoe.

Zondag 2 mei 2021

9,09 km in 1:03:55 (7:02 min/km). Deze keer ging ik richting Heimolen voor het viaduct over de snelweg richting Belgiรซ en kwam via het viaduct bij Mondaf, terug in Bergen op Zoom. Er waren duidelijk meer hardlopers op weg naar het gemeentebos. Daarom ging ik deze keer niet door het bos, maar langs de snelweg (op een weg parallel langs de A4). Ik was immers nog niet gevaccineerd tegen COVID-19.

Maandag 3 mei

9,06 km in 1:00:06 (6:38 min/km). Ik liep een “traditioneel rondje” (lees: klokwijs) om de Binnenschelde. De temperatuur en omstandigheden waren ideaal. Dat verklaart wellicht waarom het zo goed ging (vergeleken met een dag eerder). Ik kon hopen dat dit zo zou blijven, maar zonder te trainen op snelheid word ik natuurlijk niet sneller. Vandaag zou een uitzondering blijken.

Woensdag 5 mei

9,02 km in 1:01:46 (6:51 min/km). Met 8โ„ƒ en een stevig wind waren de omstandigheden duidelijk minder. Ik liep mijn route bijna hetzelfde als zondag (viaduct Heimolen, viaduct Mondaf); alleen de stukken naar van van de rotonde tussen de Antwerpsestraatweg en het begin van de Markiezaatsweg waren omgekeerd.

Vrijdag 7 mei

15,19 km in 1:53:01 (7:26 min/km). Het was donderdag echt vreselijk weer (regen, storm) en veel zin om hard te lopen was er niet. Een dag later was het veel beter weer en ik probeerde wat langer hard te lopen om te compenseren voor die ongeplande rustdag op donderdag. Het was fijn om weer eens de 15 km aan te raken. Snel ging het niet over de natte bospaden.

Zondag 9 mei

9,07 km in 1:04:19 (7:05 min/km). Het was ineens een stuk warmer, 17โ„ƒ en het was bijna windstil. Ik liep nu weer eens in tegenovergestelde richting van de voorgaande keren (viaduct Mondaf, viaduct Heimolen) en gewoon weer door het bos van Groot-Molenbeek. Ik had water moeten meenemen, want tegen het eind had ik dorst.

Maandag 10 mei

9,24 km in 1:01:29 (6:39 min/km). Rondje Binnenschelde tegen de klok in. Ik besloot om eens langs de vestingswerken te lopen, zodat ik wist of dat korter was. Het scheelde ongeveer 250 m met de route over het fietspad. Om te compenseren liep ik een extra lusje, maar dat was aanzienlijk meer dan 250 m. De 15โ„ƒ was niet bezwaarlijk; ik begin aan de hogere temperatuur te wennen.

Dinsdag 11 mei

9,01 km in 1:04:04 (7:06 min/km). Rondje viaduct Heimolen, viaduct Mondaf, met het aanloopstuk via de Markiezaatsweg en het stuk terug naar huis via de Antwerpsestraatweg. Ik had nog steeds wat problemen met de temperatuur (17โ„ƒ). Blijkbaar kost het meer tijd om te acclimatiseren.

Woensdag 12 mei

9,05 km in 1:00:56 (6:44 min/km). Ik liep klokwijs rond de Binnenschelde. Met al die hitte van de afgelopen dagen groeiden de gansjes als kool. Echter, hardlopers worden niet op prijs gesteld door de ouders en om niet gepikt te worden, gaf ik ze de ruimte door om te lopen. Gelukkig kwam ik ze niet op het fietspad rond het water tegen, waar je moet omkeren als er ganzen op het fietspad bivakkeren om te voorkomen dat je spitsroeden moet lopen met kwade ganzen met opgroeiend kroost.

Vrijdag 14 mei

20 km run-walk-run in 2:32:40 (7:38 min/km). Ik liep telkens 800 m hard, gevolgd door 200 m voornamelijk wandelen, via de intervalfunctie van mijn horloge. In totaal liep ik 16,00 km hard in 1:51:16 (6:57 min/km) en wandelde 4,00 km in 41:24 (5,8 km/u). Tegen het eind was ik zo stijf in mijn bovenbenen dat ik dynamische rekoefeningen moest doen om de stijfheid eruit te rekken. De route was best toeristisch, veelal door de bossen van de Brabantse Wal, met veel op en neer. Ik kijk er al naar uit dat ik het zonder wandelpauzes kan doen. Het hersteladvies was zelfs minder dan 24 uur, zodat ik in principe een dag later weer kon hardlopen.