Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Glimmer van hoop

Ik ben min of meer een uitdaging aangegaan om een goede prestatie te leveren op de korte afstand (lees: de baan), door een berichtje te plaatsen op Facebook:

de uitdaging

Natuurlijk is dit een beetje spielerei, maar soms is dat wat nodig is om je uit een dal te halen. Hoop op betere tijden (in meer dan een betekenis) kan motiverend werken, terwijl de luchtigheid (immers, geen datum of wedstrijd) de druk om te presteren binnen de perken houdt.

De realiteit is dat ik nog niet hersteld ben van mijn blessures. Vooral de aanhechting van mijn achillespees blijft maar opspelen. Blijkbaar duurt dat meestal langer dan bijv. een scheurtje in een spier. Het is niet zo dat ik niet kan hardlopen, maar trainen—iets opbouwen—lukt nog niet. Momenteel moet ik aftasten wat mijn lichaam aan kan en mijn “training” daarop afstellen. Een schema kan ik dus zeker niet aanhouden. Mijn baanaspiraties blijven even dat, aspiraties, niet concreet.

Met dat ik het achterhoofd heb ik het de afgelopen week nog niet zo slecht gedaan. In totaal heb ik tussen 18 en 24 juli zes keer hardgelopen, 72,19 km in 8u:45m:53s (7:17 min/km). Het lage tempo (normaal is zo’n 5:44 min/km) is te verklaren door het vele wandelen tussen de stukjes hardlopen. Dat was nodig vanwege de blessures en het verminderde uithoudingsvermogen, wellicht verergerd door de zomerse temperaturen en het benauwde weer.

  • 18 juli 10 km hardlopen, waarvan km 7 en 8 met stukjes wandelen als herstel; tempo onder het hardlopen tussen de 5:54 en 6:23 min/km
  • 19 juli gedeeltelijke clubtraining; na een fikse 2 km binnen de 10 minuten kon ik maar één duizendtje op de baan eruit persen voordat ik ging forceren qua loopstijl; reden om toch maar te stoppen
  • 21 juli door het benauwde weer voelde het—op zich rustige—tempo zwaar aan; toch heb ik vier 1600tjes gelopen, telkens gevolgd door 1600 m wandelen en hardlopen (als herstel)
  • 22 juli een lange wandeltocht met stukjes hardlopen om de tijd in te korten; onder het hardlopen lag het tempo tussen de 7:38 en 5:33 min/km; ik moest de laatste kilometers wandelen omdat ik niet genoeg water meegenomen had en bovendien best moe en stijf was
  • 23 juli nog duidelijk niet hersteld moest ik na 8 km stoppen met hardlopen
  • 24 juli na een stevige nachtrust was het nu beter vol te houden; we stopten (groepje van 3 lopers) onderweg een paar keer, maar niet vanwege mij; een straf was het ook weer niet, omdat het benauwd weer was

Het is duidelijk dat ik deze week iets minder lang moet trainen, zodat ik kan herstellen. Wat wèl bemoedigend is, is dat ik tempo’s tussen de 5:00 en 5:30 min/km blijkbaar al weer aan kan, zij het na een lange warming-up. Dat is iets waar ik iets mee kan.

Deze week zal elke training daarom er vrijwel zo uit gaan zien:

  • 30 minuten warming-up
  • 2 series van 1600 m hardlopen in 5:00 à 5:30 min/km (5 min pauze)
  • 2 km rustig uitlopen

Het ligt voor de hand om op zachte ondergrond te lopen en bij tekenen van kramp de training af te breken. Gezien wat ik vorige week deed, lijkt me dat het zover niet zal komen. Het lijkt me iets wat ik zonder al te veel problemen kan verwerken qua trainingsbelasting.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/6ce8e574e7.jpg

Gelukkig zorgt de zomer ervoor dat ik zonder al te veel problemen mijn gewicht kan verminderen. Ik ben in de afgelopen week al een paar kilo kwijtgeraakt, maar zit nog een kilo of drie boven de bovengrens van een “gezond gewicht”. Dat “gezond gewicht” is niet mijn streefgewicht; dat ligt nog zo’n 9 kg lager. Hopelijk kan ik in de loop der weken van die 3 kg overgewicht verliezen en bovendien dichter in de buurt van mijn streefgewicht komen. In de koele periode is dat telkens een stuk moeilijker gebleken. In de zomer afvallen is voor mij minder problematisch.

De marathon in Eindhoven heb ik al zo goed als afgeschreven. Tenzij er een wonder gebeurt, zal ik begin augustus nog niet volledig hersteld zijn, noch regelmatig 50 km/week lopen. Zodra ik—langzaam, maar zeker—die conditie bereikt heb is het nog te kort dag om me voor te bereiden op de marathon. Gelukkig heb ik een mogelijk tot annulering bij mijn inschrijving op de Marathon Eindhoven gekocht. Het teruggestorte bedrag gaat in een potje voor een volgende marathon.

Bedankt voor het lezen en loop ze!