Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Wandelen in plaats van hardlopen

Wat nu te doen tegen die blessure aan de Achillespees die maar heel langzaam wegtrekt? Ik heb een hekel aan fietsen en hardlopen is natuurlijk niet goed voor zo’n kwetsure. Vandaar dat ik inschreef op de Avondvierdaagse Bergen op Zoom, een jaarlijks wandelevenement, georganiseerd door De Wandelende Krabben.

Maandag 6 juni

  • wandelen: 9,66 km in 1u:37m:17s (10:04 min/km), 101 bpm
  • gegevens op Garmin Connect

De eerste dag van de Avondvierdaagse Bergen op Zoom ging door zeer bekend bosgebied. Achteraf bleek dat ik een blaar opgelopen had op mijn rechterhiel, die allengs groter werd. Hardloopschoenen zijn voor mij duidelijk ongeschikt als wandelschoenen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/4955b92888.jpg

Dinsdag 7 juni

  • hardlopen: 18,00 km in 2u:14m:16s (7:27 min/km), 122 bpm, 161 st/min
  • gegevens op Garmin Connect

Met alleen maar hardlopen kom ik er natuurlijk niet, ook al deed deze training mijn blessure geen goed. Om het effect te minimaliseren wandelde ik een kilometer om de vijf kilometer hardlopen, terwijl onder het hardlopen ik telkens wandelde als het tempo onder de 6:30 min/km geraakte.

  • wandelen: 10,06 km in 1u:37m:17s (9:40 min/km), 100 bpm
  • gegevens op Garmin Connect

Op de tweede dag van de Avondvierdaagse Bergen op Zoom was de temperatuur lager, maar door de hoge luchtvochtigheid voelde het warmer aan dan maandag. Er zat onweer in de lucht, maar gelukkig bleef die ten Zuiden van ons.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/e515e04305.jpg

Woensdag 8 juni

  • wandelen: 9,45 km in 1u:26m:42s (9:10 min/km), 105 bpm
  • gegevens op Garmin Connect

Het was duidelijk koeler en veel beter wandelweer op de derde dag van de Avondvierdaagse Bergen op Zoom. Jammergenoeg was de afstand korter dan de geafficheerde 10 km. Bij hardlopen zou dit een reden tot klagen zijn, maar wandelaars zijn duidelijk minder kritisch wat dat betreft.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/12dfc00f06.jpg

Donderdag 9 juni

  • wandelen: 8,37 km in 1u:19m:25s (9:29 min/km), 114 bpm
  • gegevens op Garmin Connect

De laatste dag van de Avondvierdaagse Bergen op Zoom gaat traditioneel door de binnenstad, waarbij bekenden en familieleden presentjes geven aan de wandelaars. Ik liep puur om de fitness en had van tevoren niet aangekondigd dat ik hier zou wandelen. Doordat het parcours grotendeels verhard was, was dit zwaar op de benen en voeten (zeker met hardloopschoenen aan).

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/035891c1f0.jpg


Achteraf voelde ik het effect van zoveel kilometers. In totaal heb ik zo’n 87 km gewandeld en 15 km hardgelopen in vier dagen. Het wandelen in groepsverband ging duidelijk sneller dan ik gewend ben als ik op mezelf wandel. Tijdens de Avondvierdaagse Bergen op Zoom heb ik 37,54 km gelopen in 6 uur en 41 s (9:36 min/km, 6,24 km/u).

Wil ik zulke snelheden halen op langere afstanden, dan heb ik specifieke wandelschoenen nodig die meer steun geven aan mijn voeten. ’s-Nachts voelde ik telkens dat mijn voeten behoorlijk stijf waren van de wandelbeweging.

blister in the sun

Toch heb ik het idee dat de blessure aan mijn linker Achillespees minder geworden is. Dat was ook de bedoeling van deze “exercitie”. Die blaar op mijn rechterhiel is eenvoudig te behandelen met blarenpleisters. Nu ik niet meer zo flink doorwandel zal het de kans krijgen om weg te trekken.

Bedankt voor het lezen en loop ze!