Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

De zomer komt er aan!

Op de laatste dag van april is het goed om te beseffen dat de warme periode met vele wedstrijden er nu echt aan komt. Helaas zal ik er weinig profijt van hebben, omdat ik wedstrijden een beetje links van me moet laten liggen, ten gunste van de marathonvoorbereiding. Ook al neem ik ruim de tijd voor de marathon van Eindhoven (18 weken), toch kan een verkeerd geplande wedstrijd flink roet in het eten gooien. Immers, alles zou in het teken moeten staan van de marathon en wedstrijden lopen als trainingsloop is niet mijn ding. Het risico is te groot dat ik een wedstrijd gewoon voluit loop en niet op tijd herstel voor de volgende zware training in het marathonschema.

Dinsdag 26 april

 • baantraining: 13,26 km in 1u:19m:34s (6:00 min/km), 136 bpm, 174 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • kern, 5x 400 m (400 m): 1:35, 1:36, 1:35, 1:35, 1:36 min/400 m
   (5 strides)
   5x 400 m (400 m): 1:35, 1:35, 1:37, 1:36, 1:34 min/400 m

Ik begon met ruim 10 minuten inlopen en twee rekoefeningen (hamstrings en heupstrekkers). Eigenlijk had ik daarna 5 steigerungen moeten doen, maar ik vergat ze. Vandaar dat ik ze deed tijdens de intervaltraining, die min of meer op souplesse werd gelopen.

Doordat ik minder tijd nam voor de warming-up dan de rest van de loopgroep viel het niet op dat ik langer deed over de kern van mijn training. Tijdens het uitlopen kwam ik ze nog tegen en liep een stukje mee. Nadat mijn 10 minuten uitlopen vol waren, deed ik een droog shirt aan en ging huiswaarts.

Donderdag 28 april

 • baantraining: 15,26 km in 1u:31m:23s (5:59 min/km),
 • gegevens op Garmin Connect, 139 bpm, 174 st/min
  • kern, (5 strides)
   3x 1000 m (800 m) in 4:29, 4:25, 4:28 min/km
   (5 strides)
   3x 1000 m (800 m) in 4:22, 4:20, 4:16 min/km

De loopgroep ging naar het bos en ik bleef als enige achter op de baan. Ik heb het niet zo op met door-de-weekse Spado trainingen in het bos. Ze zijn vaak veel te intensief en te lang voor zulke slecht beloopbare paden. Ik heb er regelmatig blessures opgelopen na valincidenten. Verder is er te veel “haantjesgedrag” waardoor de training al gauw op een wedstrijd gaat lijken. Wijs geworden door ervaring bleef ik dus maar op de baan.

Dinsdag was ik vergeten om vooraf versnellingen te doen en deed ze halverwege de intervaltraining. Dat was eigenlijk goed bevallen, omdat strides de looptechniek bevorderen, wat goed is voor intervaltraining op souplesse.

Overigens, eigenlijk stond op het programma 3x 3 km op 4:30 min/km, gevolgd door 1 km herstel op 6:00 min/km. Dat was duidelijk nog te zwaar voor deze avond. Ik heb die training opgeschoven naar volgende week dinsdag.

Zaterdag 30 april

 • training bos/weg: 24,03 km in 2u:27m:07s (6:07 min/km), 136 bpm, 176 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • kern: 19,78 km in 1u:59m:17s (6:02 min/km), 137 bpm, 163 st/min

Oorspronkelijk zou ik een lange duurloop met weerstand (lees: heuveltraining) op zondag doen, maar aangezien ik zondagmiddag als supporter naar een wedstrijd ga, leek het me slimmer om de training van zondag en zaterdag om te wisselen. Dat zou ook nog beter zijn voor het herstel.

Desondanks was het zwaar lopen door al dat stijgen en dalen in de bospaden. Na 10 minuten inlopen, rekoefeningen en drie steigerungen, begon ik aan mijn wissel-duurloop van 2 uur. Dat hield in dat ik elke 2 km even 30 s wat sneller liep, als tempowisseling. Niet dat het echt nodig was, want het op en neer gaan gaf al genoeg variatie in intensiteit onder het hardlopen.

Een interessante stuk was Fort de Roovere, met hoge en lage paden, waar je telkens op en neer kunt gaan. Ik liep daar mis, waardoor ik dit zware stuk nog eens mocht doen. Verder had ik wat aanspraak met mountainbikers, die ik grotendeels voor kon blijven.

Een ander interessant stuk was de Vlindertuin, de voormalige vuilnisbelt De Kragge, omgetoverd tot natuurgebied. Je gaat daar lekker de hoogte in, wat zorgt voor een gelegenheid om een panoramafoto te nemen, ook al gaat dat af van de looptijd.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/4820361bb0.jpg


Nog maar twee weken en ik ga mijn eerste wedstrijd lopen, in Terheijden. De pijntjes die ik had overgehouden van de Rotterdam Marathon trekken langzaam weg. Gelukkig maar, want wedstrijden lopen met blessureleed is maar niks.

Bedankt voor het lezen en loop ze!