Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Met angst en beven

Op het programma stond 45 minuten rustig cross-trainen (iets anders dan hardlopen dus). Ik koos voor inline skaten, omdat ik daar goede herinneringen aan heb. Het was echter jaren geleden dat ik voor het laatst op de inline skates heb gestaan. Toen ik er nog redelijk goed in was, kon ik makkelijk bochten nemen en zaken doen als achteruit rijden en om kegels heen skaten. Deze keer was het simpelweg “niet vallen” wat de opdracht was, gedurende minstens 45 minuten. Snel zou het vast niet gaan.

Maandag 25 april

parcours
 • inline skaten: 7,88 km in 56m:00s (8,4 km/u), 114 bpm, 60 slagen/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • tussentijden:
   1. 7:36 min/km, 7,9 km/u, 120 bpm
   2. 7:37 min/km, 7,9 km/u, 132 bpm
   3. 8:26 min/km, 7,1 km/u, 108 bpm
   4. 7:09 min/km, 8,4 km/u, 119 bpm
   5. 5:32 min/km, 10,8 km/u, 121 bpm
   6. 7:27 min/km, 8,1 km/u, 112 bpm
   7. 6:11 min/km, 9,7 km/u, 106 bpm
   8. 0,88 km in 4m:53s (5:33 min/km), 10,8 km/u, 87 bpm

Ik had gedacht dat het niet al te moeilijk zou zijn om op de Boulevard en de fietspaden van de wijk De Bergse Plaat te skaten; immers, je ziet het veel mensen daar doen. Er zijn echter een paar stukjes die lastig te navigeren zijn, voornamelijk de drie bruggetjes, twee op het Lodijkepad en eentje tussen de Laan van Hindernisse Noord en Zuid, richting het winkelcentrum aan de Ooitas.

Met het slechte weer, mijn onwennigheid met het inline skaten en de staat van de fietspaden (hier en daar toe aan vernieuwing), was het een wonder dat ik niet gevallen ben. Ik droeg wel een valhelm (uiteraard), maar geen beschermers voor knieën, ellebogen en polsen. Ik was zo onzeker dat ik niet eens beentje-over durfde te doen om een bocht te nemen. Dat komt later wel, denk ik.

IMG_0769
foto door ldskater

Natuurlijk blijft hardlopen mijn hoofdsport. Het is wel eens goed om met de neus op de feiten gedrukt te worden. Niets komt vanzelf, overal moet je eerst goed in worden voordat je prestaties kunt leveren.

Tegen het eind kon ik zowaar over die twee lastige bruggetjes skaten (in plaats van klunen), waar men planken had voorzien van een anti-slip laag voor als het vriest, maar waar ook de kleine wieltjes van een inline skate flink weerstand ondervinden.

Naderhand moest ik de skates goed schoonmaken, omdat de wieltjes piepten van al het vuil en modder dat ze verzameld hadden. Met hardlopen is zulk onderhoud veel minder werk. Toch heb ik het gedaan, want goed werkende skates zijn een must als je met plezier kilometers wilt maken. Natuurlijk kun je af en toe overslaan als het droog weer is.

Bedankt voor het lezen en loop ze!