Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Rustige week

Na de hittegolf van afgelopen week voelde ik heel goed dat ik in de afgelopen maanden mijn lichaam flink heb aangesproken. Ik was niet zo scherp meer en had geen zin om hard te lopen, of andere lichamelijke inspanning. Luisteren naar het lichaam dan maar en het een weekje rustig aan doen. Dan kunnen ook de opgelopen pijntjes herstellen.

Sleeping pose

Zondag 5 juni

Oorspronkelijk zou ik vandaag een 10 km wedstrijd lopen in Chaam, maar wijselijk had ik hiervan afgezien. Het was te warm en ik zat met een pijntje dat kon uitgroeien naar een blessure. Niet hardlopen dan maar. Fietsen en zwemmen kon natuurlijk wel.

 • zwemmen, 2 series van 10 dubbele baantjes ieder, 1000 m in 33m:37s (3:22 min/100 m)
 • zwemmen: 10 dubbele baantjes van 25 m (500 m) in 16m:18s is 3:16 min/100 m
 • Garmin Connect
 • zwemmen: 10 dubbele baantjes van 25 m (500 m) in 17m:19s is 3:28 min/100 m.
 • Garmin Connect

Nadat wat gehannes met het bandje voor het kluisje (en een ander kluisje ervoor in de plaats), kon ik eindelijk beginnen met zwemmen. Het was duidelijk minder druk dan vrijdag (topdag).

Tussen de eerste en tweede serie heb ik zo’n vijf minuten rond de diverse zwembaden gelopen als herstel. Omdat het drukker was moest ik in de tweede serie meer om de mensen heen zwemmen (meer meters maken), wat wellicht het langzamere tempo verklaart.

Op de terugweg heb ik een extra lange route gekozen met de stadsfiets. Het was immers prachtig fietsweer!

Dinsdag 7 juni

 • baantraining Spado: 6,13 km in 37m:10s (6:04 min/km), 136 bpm, 176 st/min
 • inlopen: 2,53 km in 15m:27s (6:06 min/km), 138 bpm, 174 st/min
 • Garmin Connect
 • Billat 30s/30s: 8x (120m snel, P 60m), 1,60 km in 8m:01s (4:59 min/km), 153 bpm, 176 st/min
 • Garmin Connect
 • uitlopen: 2,00 km in 13m:42s (6:50 min/km), 125 bpm, 176 st/min
 • Garmin Connect

Ik was te laat op de training verschenen en liep daarom op mezelf in. De trainer stelde voor om slechts 1 km in te lopen, maar dat vond ik zelf veel te kort. Na ruim een kwartier op de voetbalvelden van sportpark Rozenoord deed ik wat rekoefeningen (was echt nodig!), zette de kegels neer om de 60 m op de atletiekbaan en deed mijn Billat training, 120 m in 30 s, telkens gevolgd door een pauze van 60 m in 30 s. Het was zwaar lopen en toen ik door een bedieningsfout na 8 keer heen en weer lopen moest stoppen, vond ik het welletjes.

Ik voelde duidelijk dat ik moe was. Dat kon komen door de korte nachtrust, of door de effecten van de extreme hitte vorige week. Wat het ook was, ik heb duidelijk behoefte aan rust in plaats van training. Dat had ik in mei, toen ik het schema opstelde voor de eerste helft van 2015, wel verwacht. Ik heb doorgaans twee perioden van pakweg 2 maanden nodig om te herstellen van het lopen van wedstrijden in de overige 8 maanden. In mijn ervaring leidt doortrainen bij mij tot blessureleed en overtraining.

Donderdag 9 juni

 • bostraining Spado: 12,18 km in 1u:09m:22s (5:42 min/km), 137 bpm, 182 st/min
 • 4 versnellingen over ruig terrein: 0,20 km in 1m:02s (5:06 min/km) 0,30 km in 1m:27s (4:48 min/km) 0,36 km in 1m:48s (4:58 min/km) 0,44 km in 2m:07s (4:48 min/km)
 • 3 ronden constant tempo, 2,40 km in 11m:50s (4:56 min/km)
 • versnelling op fietspad en door tunneltje, 0,55 km in 2m:10s (3:55 min/km)
 • draven tot sportpark, 1,16 km in 6m:13s (5:21 min/km)
 • Garmin Connect

Oorspronkelijk was ik wat anders van plan, maar ik besloot met de loopgroep mee te doen. We deden vaartspel in het bos, afgesloten met een versnelling door het tunneltje aan het einde van de Balsedreef (bij het ziekenhuis).


We hebben een tekort aan trainers bij Spado. Dit was duidelijk te merken in de afgelopen weken. Nu is dat in de zomer eigenlijk niet bijzonder, omdat ook trainers op vakantie willen. Echter, onze hoofdtrainer schrijft schema’s, maar komt eigenlijk alleen nog maar op de dinsdagen. De trainer die het overnam op donderdag is ziek, zodat ofwel een van ons het tijdelijk overneemt, danwel moeten we een trainer van een andere groep lenen, die vervolgens “dubbele dienst” draait.

Er is geen goede oplossing voor dit probleem. Zodra de schoolvakantie begint (volgende week hier in het Zuiden) zal het veelal op onszelf vertrouwen worden en het schema gebruiken dat voor ons is geschreven. Niet veel mensen kijken trouwens op dat schema, wat mij doet vermoeden dat wat er op staat als trainen-op-jezelf veelal genegeerd zal worden. Dit maakt dat er voor een trainer weinig eer valt te behalen. Het maakt mij niet bepaald bereid om een opleiding tot trainer te volgen, als ik daar al toe in staat was, zonder auto, noch een goed besteedbaar inkomen.

Vreemd is het gebrek aan belangstelling voor trainingsleer en het trainerschap allemaal niet. Immers, als je in staat bent om op jezelf te trainen, heb je geen trainer nodig. Tenminste, je hebt geen trainer nodig die aan je uitlegt wat er gaat gebeuren die avond. Je betaalt vervolgens contributie om dat geregeld te krijgen, zodat je zelf geen expert in trainingsleer hoeft te worden. Ondertussen is wel weer de contributie met een euro per maand verhoogdโ€ฆ

We zullen wel zien waar het allemaal op uitdraait.

Bedankt voor het lezen en loop ze!