Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Zwemmen

Door de hittegolf kan ik niet goed trainen voor het hardlopen. Ik moet de training kort houden en alternatieven zoeken. Eén alternatief is zwemmen in het nabijgelegen zwembad De Melanen. Dat is goed bevallen; ik heb zelfs een meer-baden kaart gekocht, zodat ik komende week snel voorbij de ingang kan komen (en het is voor de eerste 12 keer net zo duur als losse kaartjes kopen, daarna goedkoper op dezelfde pas).

mmmmm...

Oorspronkelijk wilde ik zaterdag 4 juli in Chaam een 10 km lopen, maar vanwege de temperatuur (37 graden, 26 à 24 graden tijdens de loop, die een half uur verlaat is) en een lichte blessure aan de voet heb ik daarvan afgezien. De organisatie verwachtte dat het voor velen slechts voor de lol zou zijn en een prestatieloop was niet wat ik wilde doen. Ik kijk wel of een week later, tijdens de prestatieloop in Heerle, het beter weer is om een 10 km te lopen. Bovendien verwacht ik dat de rust me goed zal doen. Van slapen is namelijk niet veel terecht gekomen met die hitte in de afgelopen nachten. Ik begon al behoorlijk chagrijnig te worden van het slaapgebrek.

Donderdag 2 juli

 • Zwemmen: 42 baantjes van 25 m (1050 m) in 38m:18s (3:38 min/100 m)
 • Garmin Connect
 • Club training Spado: 4,42 km in 24m:23s (5:31 min/km), 132 bpm, 182 st/min
 • 2 km in 9m:39s (4:49 min/km)
 • Garmin Connect

Afgezien van het broeierige weer voelde ik tijdens de clubtraining (’s-avonds) duidelijk dat ik ’s-morgens gezwommen had. Dat zwemmen was dan weer wèl goed voor een pijntje dat ik afgelopen zondag opgelopen heb aan de rechtervoet (was pas de volgende dag duidelijk). Van de andere kant, ik gebruikte spieren die ik normaal niet gebruik en had de volgende dag spierpijn, ondanks de specifieke stretchoefeningen voor het zwemmen, na het zwemmen.

Hoe dan ook, ik liep tijdens de clubtraining slechts één maal 2 km op de velden van sportpark Rozenoord, in plaats van de drie keer (400 m herstel als pauze) die op het schema stond.

Vrijdag 3 juli

 • Zwemmen: 1625 m in 1u:10m:37s (4:21 min/100 m)
 • 36 baantjes van 25 m in 37m:29s
 • 29 baantjes van 25 m in 33m:08s
 • Garmin Connect

Oorspronkelijk was het een rustdag deze dag, maar door de verwachte hoge temperatuur had ik besloten om toch maar het water in te gaan. Het was druk, waardoor ik constant moest slalommen om mensen heen. Omdat ik na een half uur kramp in de kuiten kreeg, besloot ik na een korte pauze nog een half uur in het ondiepe bad te zwemmen. De snelheid was lager dan de dag ervoor, maar ik zwom wel veel meer meters.

Tijdens de pauze heb ik even de lengte van een baantje opgemeten, 28 keer drie tegels afstand. Iedere tegel was langer dan mijn voet, ongeveer 30 cm, wat volgens mij betekent dat een baantje zeker 25 m lang is. In de praktijk was het langer, omdat ik zelden in een rechte lijn kon zwemmen vanwege de drukte in het bad.

Zaterdag 4 juli

 • Zwemmen: 1000 m in 37m:15s (3:44 min/100 m)
 • 10 baantjes van 25 m is 250 m in 8m:32s (3:25 min/100 m)
 • Garmin Connect
 • 11 baantjes van 25 m is 275 m in is 9m:19s (3:23 min/100 m)
 • Garmin Connect
 • 19 baantjes van 25 m is 475 m in 19m:24s (4:05 min/100 m)
 • Garmin Connect

Ik was voor de opening om 10.00 uur aanwezig, met een honderdtal mensen wachtend in een rij. Het had daarom weinig zin om serieus baantjes te trekken. Ik concentreerde me maar voornamelijk op de zwemtechniek (schoolslag) en zwem- en duikoefeningen voor de lol. Ondanks dat kon ik hier en daar redelijk vrijuit zwemmen, vergeleken met de dag ervoor. Op een gegeven moment had ik het goed naar mijn zin. Helaas gebeurt dat tegenwoordig nog maar weinig.


Na de halve marathon van Roosendaal op 28 juni had ik last van diverse pijntjes, waarvan pijn in de rechtervoet het meest opvallend was. Door een paar dagen rust schijnt dat nu over te zijn. Zo heel erg was deze “gedwongen rust” dus niet. Integendeel, het was een heerlijke korte vakantie…

Bedankt voor het lezen en loop ze!

✴️ Volg mij op micro∙blog