Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Tweede Pinksterdag een 10 km wedstrijd

Sommige wedstrijden liggen voor de hand om te doen. Zo ook de Lelieloop in Etten-Leur. Het is een sponsorloop van naar keuze 5 of 10 km in rondjes van 2,5 km. De 10 km start om 11 uur ’s-morgens en de 5 km om 13 uur ’s-middags. Een half uur eerder dan de 5 km is er een jeugdloop over 1200 m. Uiteraard ben ik dan nog niet volledig hersteld van de Halve Marathon van Leiden, waardoor ik zeer waarschijnlijk geen snelle tijd in het Brabantse Etten-Leur ga neerzetten.

Omdat ik dacht dat mijn voetblessure nu ondertussen wel over zou zijn, ging ik zaterdag op pad voor een duurloop van pakweg een uur, met het plan om een paar honderd meter blootsvoets te lopen op een zanderige ondergrond, ter versteviging van de enkels en voeten. Op zich was dat laatste waar, maar de blessure was duidelijk nog niet over. Tegen het eind van het stuk blootsvoets lopen kreeg ik last van een stijve teen aan de rechtervoet. Het was een andere teen, maar ik denk dat de oorzaak hetzelfde was, een beknelde zenuw. Na de training trok de pijn niet weg uit de teen.

Toch ben ik niet erg bevreesd, omdat ik—eenmaal de schoenen weer aangedaan—onder het lopen geen last had van die teen. Als ik de voet regelmatig behandel met een koude compress en het gelkussentje blijf gebruiken, dan kan ik er ongetwijfeld zonder veel problemen mee hardlopen. Blootsvoets hardlopen is vooralsnog taboe. Ik zal het over een paar weken weer eens proberen, maar dan op een veel rustiger tempo.

Happy Foot

Zaterdag 23 mei

  • bos/wegloop: 11,33 km in 1u:00m:04s (5:18 min/km), 141 bpm (57% WHR), 180 st/min 22,89 wp*
  • 3,66 km in 20m:20s (5:33 min/km), met tempo's per km in: 5:43, 5:51, 5:20 min/km 0,66 km in 3m:27s (5:12 min/km)
  • 0,47 km (blootsvoets) in 2m:38s (5:37 min/km)
  • 7,20 km in 39m:02s (5:25 min/km), met tempo's per km in: 5:20, 5:18, 5:26, 5:05, 5:15 min/km 5:07, 4:40 min/km 0,2 km in 53s (4:25 min/km)
  • Garmin Connect

De eerste twee kilometer liep ik op D1 tempo, waarop ik nog eens 1,66 km op D2 tempo liep. Na een korte pauze (om de schoenen uit te trekken) liep ik een stuk blootsvoets, pauzeerde (schoenen aantrekken) en vervolgde zo’n 6 km op D2 tempo. De laatste 5 à 6 minuten ging dan op D3 tempo. Helaas was de belasting van de rechtervoet bij het blootsvoets lopen nog te groot en achteraf had ik last van een stijve teen. Het was een andere teen (middelste van de rechtervoet), maar de oorzaak is waarschijnlijk dezelfde (beknelde zenuw).

Zondag 24 mei

  • bos/wegloop: 5,60 km in 30m:58s (5:32 min/km), 141 bpm (57% WHR), 180 st/min, 9,98 wp
  • tempo's per km: 5:52, 5:23, 5:49, 5:18, 5:27 min/km 0,60 km in 3m:08s (5:13 min/km)
  • Garmin Connect

Ik heb ruim een kilometer ingewandeld voordat ik begon te hardlopen, voor de zekerheid, omdat ik zonder schoenen heel duidelijk stijfheid in mijn teentje voelde. Met schoenen voelde ik niets bijzonders en kon gewoon mijn D2 tempo volhouden. Ik nam een andere route dan gewoonlijk, wat wel leuk was, gezien het weer. 18 graden in de schaduw was wel een beetje warm voor een t-shirt. Dit verklaart hopelijk het lagere gemiddelde tempo bij dezelfde gemiddelde hartslag als een dag eerder.


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Het verbaast me telkens hoe snel ik hersteld ben van zoiets zwaars als een halve marathon. Toch verwacht ik geen bijzondere tijd in Etten-Leur op Tweede Pinksterdag. Ik ga puur voor het plezier en zie wel wat het resultaat zal zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!