Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Gewicht naar beneden?

Mijn ervaring is dat hoe meer ik ergens aan denk, hoe minder goed het lukt. Terwijl het goed voor me is om de principes te kennen, het is even zo belangrijk om die kennis te “vergeten”, beter gezegd, me er niet zo bewust van te zijn. Denken over iets doen voelt als doen, maar gevoel bedriegt in dat geval.

Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat ik deze week niet de hoeveelheid kilo’s ben afgevallen die ik wilde afvallen, simpelweg omdat ik er telkens aan dacht om minder te eten. Zo werkt het dus niet. Denken aan eten (ook al is het minder eten) wekt eetlust op; tenminste bij mij wel. Koppel dat aan vermoeidheid door training en er is een perfecte situatie om te falen.

Is dat toegeven dat ik zwak ben? Jazeker! Het is goed om je zwakheden te kennen en te leren ermee om te gaan. Het punt is om niet op te geven en mezelf door momenten van zwakheid heen te werken. Uiteindelijk kom ik er wel.

Dat doet me er overigens ook aan denken wat voor mij een goede manier is om een GPS horloge te gebruiken in wedstrijden. Voor mij is het beter om in de eerste kilometer goed te letten op het tempo, zodat ik ervaar hoe dat voelt. Vervolgens probeer ik om dat gevoel vast te houden in de rest van de wedstrijd. Als ik in vorm ben kan ik die stap overslaan en vanaf de start op gevoel lopen. Twijfel is mijn grootste vijand in wedstrijden en cijfertjes kunnen mij aan het twijfelen brengen, terwijl de reden voor een lager tempo best eens de staat van het parcours of de weersomstandigheden ter plekke kan zijn. Een vals plat omhoog of een plotselinge tegenwind (of beide) is iets waar ik maar al te goed bekend mee ben. Hetzelfde geldt voor de overgang van een fietspad naar een straat met klinkertjes. Dat haalt bij mij meestal de snelheid er uit. Een GPS horloge met tempo is dan geen hulp, integendeel.

Op de een of andere manier kost het “geesteskracht” om maximaal te presteren. Aan andere zaken denken—zoals welk tempo gelopen wordt—leidt te veel af en leidt (bij mij) niet zelden tot onder-presteren. In de training is dat anders, omdat ik daar mezelf wil inhouden.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/29f67b34f9.jpg

Dinsdag 19 mei

  • baantraining: 12,79 km in 1u04m:40s (5:03 min/km), 141 bpm (57% WHR), 182 st/min, 35,65 wp*
  • inlopen: 3950 m in 20m:55s (5:18 min/km)
  • 5x 1000 m (400 m) in: 4:23, 4:21, 4:24, 4:21, 4:23 min/km
  • Garmin Connect

Doordat er een straf windje stond was het moeilijk om elke 100 m in 26 s te lopen, maar het lukte redelijk om het tempo constant te houden, met slechts enkele s/km verlies op het gewenste 4:20 min/km tempo. Ik voelde duidelijk nog dat ik afgelopen zondag een halve-marathon wedstrijd gelopen had.

Naderhand was er koffie met gebak ter gelegenheid van de verjaardag van een van de trainers. Ik heb mijn stuk gebak slechts gedeeltelijk genuttigd, omdat ik deze week aan het lijnen ben. Natuurlijk was dat reden tot lachen voor anderen (waarom precies deze week?).

Woensdag 20 mei

  • duurloop D2: 17,45 km in 1u:30m:39s (5:12 min/km), 147 bpm (60% WHR), 184 st/min, 34,79 wp
  • tempo's per km: 5:10, 5:13, 5:13, 5:18, 5:07 min/km 5:10, 5:15, 5:07, 5:00, 5:12 min/km 5:11, 5:11, 5:13, 5:10, 5:11 min/km 5:24, 5:19 min/km
  • Garmin Connect

Pittige duurloop, vooral omdat de training van gisteravond ook al niet bepaald rustig verliep. Desondanks kon ik het tempo per km redelijk constant houden, tussen 5:05 en 5:25 min/km.

Ik liep deze ronde al eens op 26 april, maar toen een stuk rustiger (5:52 min/km gemiddeld), omdat ik uit een blessure kwam.

Donderdag 21 mei

  • training op sportpark Rozenoord: 9,79 km in 55m:48s (5:42 min/km), 135 bpm (52% WHR), 18,46 wp
  • 3x 2000 m (400 m) op de voetbalvelden, waarvan 2 snel: 9m:56s (4:55 min/km), 11m:29s (5:51 min/km), 9m:35s (4:49 min/km)
  • Garmin Connect

Oorspronkelijk wilde ik vijf van deze ronden over de voetbalvelden rond de atletiekbaan doen op D3 tempo (4:45 à 5:00 min/km), maar ik besloot er slechts drie te doen, waarvan de tweede langzaam. Eigenlijk was dat ook beter qua trainingsbelasting, na twee kwaliteitstrainingen (dinsdag en woensdag).


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Van gewicht verliezen is dus niets terecht gekomen deze week. Da’s een beetje teleurstellend. Ik zal blijven proberen om het gewicht naar beneden te krijgen, ook al duurt het even wat langer.

Bedankt voor het lezen en loop ze!