Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Langzaam terug in vorm

Met het wegtrekken van mijn voetblessure kan ik weer gaan denken aan wedstrijden lopen. De wedstrijdvorm zal hopelijk snel terugkomen en mijn hoop is dat ik daarmee relatief beter kan presteren dan ik mag verwachten op basis van gewichtsverlies alleen. In het verleden hebben zaken als climax-training en uurloop-training me heel erg geholpen om het lichaam te overtuigen meer te geven in wedstrijden. Deze trainingsvormen heb ik nog niet gedaan, omdat ik mijn lichaam wil sparen tot de tijd dat ik echt in vorm wil zijn. Die momenten zijn eind juni/begin juli (10 km) en eind september (15 km).

Daarna wil ik na een korte herstelperiode me concentreren op het langere werk (halve marathon en marathon). In 2016 hoop ik dan aan de start te staan van de Rotterdam Marathon. Ik kijk er al naar uit! Het zal mijn derde marathon ooit worden.

Dat is de lange-termijn visie. Wat gebeurde er deze week, in voorbereiding op de halve marathon in Delft? Dit weblog is immers bedoeld als logboek over wat ik gedaan heb qua hardlopen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/8f1bdcc19c.jpg

Maandag 27 april

 • bosloop: 6,34 km in 36m:57s (5:49 min/km), 134 bpm (52% WHR), 184 st/min, 8,97 wp*
 • tempo's per km: 5:52, 6:00, 5:49, 5:45, 5:48, 5:46 min/km
 • Garmin Connect

Een beetje frisser dan afgelopen weekend begon ik aan deze rustige duurloop. Ik voelde eigenlijk niks van de 18 km of zo van de dag ervoor, wat me eigenlijk niet mag verbazen.

Wat ik wel voelde is branderige tenen na 4 km en pijn in het teentje na 5 km. Ik vermoed dat het de schoenen zijn; die zijn duidelijk een miskoop. Gelukkig was de pijn meteen weg na het uitdoen van de schoenen. Ik vermoed dat ze enigszins knellen aan de voorvoet. Daarom ga ik mijn onlangs gekochte Saucony Kinvara 5 schoenen inlopen, zodat ik ze in Leiden kan dragen als “wedstrijdschoenen”. Uiteraard heb ik de gelkussentjes van de ongeschikte schoenen overgezet naar de nieuwe schoenen.

Dat plaatsen is overigens niet zo makkelijk als ik aanvankelijk dacht. Het is de bedoeling dat ze achter de bal van de voet geplaatst worden, zodat de middenvoet ondersteund wordt. Omdat ik geen verstand van anatomie van de voet heb, had ik ze te ver naar voren geplaatst. De voorste rand van het gelkussentje moet echt halverwege de zool geplaatst worden, véél verder naar achteren dan ik aanvankelijk dacht. Voeten zijn rare dingen.

Dinsdag 28 april

 • baantraining: 10,73 km in 54m:29s (5:05 min/km), 144 bpm (58% WHR), 182 st/min, 29,20 wp
 • 2x 1000 m (200 m) in: 4:38, 4:33 min/km
 • 3 series (300 m seriepauze) van 600 m (100 m) 400 m in:
  • 2m:46s (4:37 min/km), 1m:42s (4:15 min/km)
  • 2m:43s (4:32 min/km), 1m:45s (4:23 min/km)
  • 2m:35s (4:18 min/km), 1m:45s (4:23 min/km)
 • Garmin Connect

Als ik alle snelle stukjes bij elkaar optel (5000 m) dan deed ik daar 22m:25s over (4:29 min/km). Ik voelde achteraf wel dat ik iets gedaan had, maar het was ook weer niet zo dat ik voluit gegaan was. Integendeel, ik moest mezelf inhouden. Kortom, het was weer eens ouderwets trainen, zonder die pijn in mijn voeten, waardoor ik in de afgelopen jaren telkens moest inhouden bij dit soort trainingen.

Dit was de laatste intensieve training vòòr zondag. Ik wil vanaf nu alleen nog rustig trainen, met tempo’s boven de 5:30 min/km, zodat ik in Delft tenminste uitgerust aan de start verschijn. In theorie zou ik onder de 1u:42m moeten kunnen lopen, maar ik ga weg op 5 min/km (1u:45m) en zie wel of ik halverwege nog wat extra kan geven. De training van afgelopen zondag geeft aan dat ik het uithoudingsvermogen heb om een halve marathon uit te lopen en de training van vandaag dat ik de basissnelheid heb voor een tijd onder de 1u:42m. De vraag is of ik beide kan combineren in een behoorlijk wedstrijdresultaat.

Woensdag 29 april

 • bostraining: 10,58 km in 1u:00m:01s (5:40 min/km), 140 bpm (56% WHR), 182 st/min, 16,74 wp
 • tempo's per km 5:54, 5:46, 5:41, 5:52, 5:37 min/km 5:37, 5:37, 5:43, 5:54, 5:15 min/km 0,58 km in 3m:15s (5:39 min/km)
 • Garmin Connect

Deze keer heb ik voor het eerst gelopen op mijn onlangs gekocht Saucony Kinvara 5. Uiteraard waren ze nog wat stroefjes, maar gelukkig heb ik er weinig last van gehad (wat branderige tenen). Tegen het eind ging het tempo eventjes omhoog, maar niks extreems of zo.


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Ik ga met een goed gevoel de laatste dagen voor een wedstrijd in. De crisis (lees: blessure) is afgewend door tijdig in te grijpen. Ik heb het parcours van Delft al enigszins verkend (voor zover dat kan op afstand met Google Maps); het is voornamelijk fietspaden, met een paar kilometer door natuurgebied (vermoedelijk een onverhard bospad). Dat zal een seconde of 30 schelen in vergelijking met een geheel verhard parcours. Het is wel ingewikkeld, omdat je over sommige stukken twee keer gaat. Hopelijk staat het goed aangegeven, want op dergelijke kleine wedstrijden wil je nog wel eens op je eentje lopen, zeker als er zoveel bochten in het parcours zitten.

We zullen wel zien hoe het verloopt. De tijd is minder belangrijk.

Bedankt voor het lezen en loop ze!