Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Langzame lange duurloop

Vrijdag kon ik al voelen dat ik iets goeds gedaan had. De pijn in mijn voet was duidelijk minder dan vorige week na een intensieve training. Zaterdagmorgen was de pijn bijna weg en tijdens de rustige duurloop voelde ik niets meer dan “branderige tenen” (maar lang niet zo erg als anders) na een kilometer of vijf. Ik denk dat als ik de gelkussentjes onder de inlegzooltjes plak (in plaats van erboven, zoals ik zaterdag deed), dat zelfs het branderige gevoel verdwijnt of nauwelijks merkbaar zal zijn. Zondag bleek dat deels te kloppen. Er was een paar kilometer dat ik duidelijk last had van branderige tenen, maar gelukkig trok dat weer weg.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/6ba6eb55a5.jpg

Deze en de overige foto’s (30 in totaal) die ik tijdens de loop op zondag gemaakt heb kun je vinden op mijn Flickr pagina.

Zaterdag 25 april

  • bosloop: 6,11 km in 36m:15s (5:56 min/km), 134 bpm (52% WHR), 184 st/min, 8,26 wp*
  • tempo's per GPS km: 5:59, 5:55, 5:52, 5:57, 5:56, 5:57 min/km
  • Garmin Connect

Ik moest echt moeite doen om het tempo rond de 6 min/km te houden (ik zat er vaak onder). Deze opdracht kreeg ik van de trainer, omdat het de blessure de gelegenheid geeft om verder te herstellen. Op zondag gold dezelfde restrictie, maar dan voor een langere afstand (geen strides voor die training).

Zondag 26 april

De opdracht die ik van mijn trainer had meegekregen was rustig (6 min/km) 16 tot 18 km hardlopen, met hier een daar een stukje zachte ondergrond (bos) en proberen al te veel dalen en stijgen in het parcours te voorkomen. En ik kwam de trainer zowaar ’s-morgens rond tienen tegen bij de verzamelplaats voor de gezamenlijke training van de loopgroep in het bos op de zondagmorgen. Natuurlijk heb ik even een fotootje gemaakt.

Ik liep volgens een koers op mijn horloge, die ik van tevoren had aangemaakt op RunnersMap. Dat ging vrij goed. Ik ben een keer te ver doorgelopen, maar kreeg een signaal van mijn Garmin dat ik even terug moest om linksaf te slaan (in plaats van rechtdoor lopen, wat ik deed).

  • bos/wegloop: 17,47 km in 1u:42m:24s (5:52 min/km), 136 bpm (53% WHR), 178 st/min, 23,73 wp
  • tempo's per km: 5:55, 5:48, 5:58, 5:58, 5:49 min/km 5:58, 5:56, 5:48, 5:46, 5:54 min/km 5:42, 5:47, 5:44, 5:52, 5:48 min/km 6:05, 5:46 min/km 0,47 km in 2m:49s (6:02 min/km)
  • Garmin Connect

Het was benauwd weer en ik voelde duidelijk tegen het eind dat ik een droge mond had en wat moe was door lichte uitdroging. Desondanks kon ik goed hardlopen. Tussen de 4 en 9 km had ik wat last van branderige tenen, maar na een kort klimmetje (betere looptechniek?) trok dat weg, zodat ik de laatste 8,5 km pijnvrij kon lopen. Dat is wel eens anders geweest. Ik heb zo het idee dat de 78 kg die ik nu weeg hiermee te maken heeft, plus de extra steun van de gelkussentjes onder mijn inlegzooltjes.

Naderhand had ik wel wat stijfheid in de rechter kleine teen naast de grote teen, maar geen pijn bij betasten. Dat gaat blijkbaar de goede kant op.


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Na een tumultueuze week van blessure en blijven (cross-)trainen ga ik de week voor de halve marathon van Delft in. Nu zal het allemaal wat rustiger verlopen, zodat ik uitgerust aan de start verschijn. Dat is niet alleen voor een redelijke tijd, maar vooral om de blessure nog meer tijd te gunnen om weg te trekken.

De halve van Delft was sowieso nooit bedoeld om een scherpe tijd neer te zetten, vanwege de ondergrond (deels onverhard), maar eerder om mijn lichaam te laten wennen aan de lange afstand, zodat ik twee weken later, in Leiden, daar me geen zorgen over hoef te maken.

Toch ben ik benieuwd wat het in Delft zal worden. Een tijd onder de 1u42' sluit ik niet uit als ik de duurloop van zondag als maatstaf neem. Maar nogmaals, uitlopen is het devies, niet pushen voor een tijd.

Bedankt voor het lezen en loop ze!