Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Herstellende

Op maandag, dinsdag en woensdag heb ik niet hardgelopen, maar wel zo’n 94 km op stadsfiets gereden en op woensdag heb ik voor het eerst gewandeld, met hardloopschoenen en een Compeed gel-pad onder de inlegzool van de rechterschoen. Donderdag heb ik bij elkaar opgeteld 15,55 km gewandeld en 12,5 km hardgelopen. Dat hardlopen was voor een deel in stukjes, in het bos, en aaneengesloten op de baan (op de baan deed ik eigenlijk een redelijk normale training, 7 extensieve intervallen en een kilometer voluit).

De blessure is duidelijk nog niet over, maar de pijn is dragelijk en ik kan er mee hardlopen, zeker mee trainen. Of ik er ook een wedstrijd mee kan lopen zal 3 mei moeten blijken. Dat lijkt nog ver weg, maar het is iets meer dan een week van wanneer ik dit schrijf.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/9d39a6cf37.jpg

Donderdag 23 april

 • hardlopen bos: 3,88 km in 27m:51s (7:11 min/km)
 • 12x om en om 30s hardlopen, wandelen
 • 2x 4 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen:
  • 0,64 km in 4m:02s (6:19 min/km)
  • 0,71 km in 4m:06s (5:45 min/km)
 • Garmin Connect
 • Garmin Connect

Bij elkaar zo’n 16,5 km gelopen in 2u:42m (9:49 min/km), met een inleg onder de middenvoet van mijn rechtervoet, waardoor ik pijnvrij kon lopen. Van die afstand heb ik 2,86 km (in stukjes) hardgelopen in 16m:38s (5:49 min/km gemiddeld). Dat is helemaal niet slecht!

’s-Avonds dan toch maar een baantraining met de groep, zodat ik wat voeling met de groep houd. Er waren niet veel mensen aanwezig, wat normaal is voor de donderdagavond. Ik heb nog uitgebreid gepraat met de trainer over mijn blessure en dat een gelpad onder de middenvoet schijnt te helpen.

Na de training vroeg ik wat het beste was voor 3 mei (Parkenloop in Delft, een halve marathon). De trainer zei dat ik geen toptijd mocht verwachten (ik wil hooguit uitlopen, zonder tijddoel) en dat de beste training rust is, met hooguit een rustige lange duurloop van 16 à 18 km in het weekend als dat gaat zonder pijn. Ik zou bij voorkeur een stukje bos kunnen meenemen. Ik kan beter een harde ondergrond en glooiing in het parcours enigszins mijden, plus rond de 6 min/km lopen. Dat lijkt me zinvol advies.

 • baantraining: 7,84 km in 43m:15s (5:31 min/km), 143 bpm (57% WHR)
 • 7x 400 m (400 m) in: 1m:54s, 1m:55s, 1m:55s, 1m:57s, 1m:53s, 1m:54s, 1m:53s
 • 1000 m in 4:16 min/km
 • Garmin Connect

Ik begin nu te geloven dat ik een lichte verzakking in de rechtervoet heb. De linkervoet kan ook wel wat hulp gebruiken. De compeed inleg voor ondersteuning van de middenvoet zal ik dus voorlopig maar voor beide voeten gaan gebruiken. Ik loop weliswaar niet op naaldhakken (waar deze gel-pads voor bedoeld zijn), maar het effect is hetzelfde, voorkomen van overbelasting van de voorvoet, veroorzaakt door zwakheid van de middenvoet.

Ik had tijdens en na de training geen last van de rechtervoet, maar juist wel van de linkervoet (branderige tenen). Dit heb ik al ruim een jaar en het is erger als ik zwaarder ben. Toen ik van de zomer minder woog dan 72 kg trok het weg. Dat is dan voorlopig het doel en de oplossing voor het voorkomen van deze blessure. Het is blijkbaar een kwaaltje dat hoort bij ouder worden, het inzakken van de voet.


Enfin, morgen weer krachttraining en van het weekend een lange duurloop in het bos. Het is weer heel anders dan ik me had voorgesteld. Maar ja, je moet luisteren naar je lichaam en de training daar op afstellen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!