Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Morgen een 5 km trimloop

Elke dag trainen betekent voor mij variatie aanbrengen in wat ik train. De belangrijkste reden is routine opbouwen, zodat ik niet in de val trap om niet vaak genoeg per week te trainen en dat te compenseren met lange afstanden per training. Ten eerste is dat niet bevorderlijk voor een (voor mijn doen) goede uitslag op een 10 km wedstrijd (het is eigenlijk beter geschikt als training voor een halve of een hele marathon). Ten tweede ben ik van plan om tussen april tot september elke maand 2 kg aan lichaamsgewicht te verliezen, zodat ik met een lager gewicht het halve marathon seizoen kan ingaan (hopend op een tijd onder de 100 minuten). Gewichtsverlies en zware, lange trainingen gaan meestal niet goed samen, tenminste niet bij mij.

Vrijdag 11 april

 • bostraining: 17 km in 1u:38m:54s (5:49 min/km), 174 st/min
 • … 8 strides:
 • … — 2 km, 90 m, max. 3:16 min/km, 204 st/min
 • … — 4 km, 100 m, max. 3:25 min/km, 199 st/min
 • … — 6 km, 100 m, max. 3:13 min/km, 204 st/min
 • … — 8 km, 70 m, max. 3:06 min/km, 202 st/min
 • … — 10 km, 110 m, max. 3:08 min/km, 208 st/min
 • … — 12 km, 90 m, max. 3:16 min/km, 207 st/min
 • … — 14 km, 100 m, max. 3:04 min/km, 219 st/min
 • … — 16 km, 130 m, max. 3:02 min/km, 200 st/min

Op zich redelijk ontspannen gelopen, maar rond de 12 km begon ik de strides te voelen. Ik denk dat telkens naar de 19 à 20 km/u versnellen niet anders dan een vermoeidheid kan opleveren. Als ik aanstaande zondag geen wedstrijd te doen had, had ik waarschijnlijk meer strides gedaan, maar 8 was denk ik genoeg prikkel voor deze keer.

Zaterdag 12 april

 • wegtraining, wedstrijdvoorbereiding: 5 km in 26m:39s (netto, 5:20 min/km), 182 st/min
 • … 2 km in 11m:28s (5:44 min/km)
 • … 1 km in 4m:23 (4:23 min/km), 194 st/min
 • … 2 km in 10m:49 (5:25 min/km)
Route 2014-04-12

Na 2 km rustig inlopen vanaf thuis een kilometer gelopen op beoogd 5 km wedstrijdtempo (4:24 min/km); daarna via een kleine omweg de vijf kilometer volgemaakt. Het viel me op dat terwijl bij het inlopen het me zwaar viel om onder de 6 min/km te blijven, dat bij de laatste twee kilometer zonder moeite ging. Wellicht had ik niet voor de training een broodmaaltijd moeten nuttigen.

Ik liep op de Saucony Kinvara 2 schoenen, die ik ook morgen wil dragen.

∞∞∞

Ik ben vrijdag teruggegaan met mijn nieuwe schoenen, de asics GT-2000 2 (2E). Ze voldoen echt niet. Ik krijg eelt achter de bal van mijn voet, zelfs als ik er pleisters op plak. Verder vertelde ik de eigenaar van de Bergse vestiging van Run2Day dat ik op mijn Saucony’s zonder problemen de Tien van Halsteren had gelopen.

Het vermoeden is nu dat het type schoen waarop ik tot nu toe gelopen heb niet (meer) bij mijn loopstijl past. Ik land op de voorvoet bij hoge snelheden. Omdat mijn hardloopschoenen typisch voor haklanders zijn, hebben ze een verval naar beneden van hiel naar teen over de binnenzool, een zogenaamde heeldrop. Als je op de voorvoet landt, komt er extra druk op die voorvoet te staan bij een dergelijke schoen. Nu gaan we zoeken naar een schoen van Saucony die breed genoeg is, minder heeldrop heeft, maar toch genoeg ruimte bij de tenen (breedtemaat). Zodra we die hebben kan ik die kosteloos omruilen voor mijn huidige schoenen.

Tot die tijd zal ik mijn voetzolen goed verzorgen door twee sodabaden per dag, gevolgd door een korte eeltrasping. Gelukkig heb ik met eeltpleisters de eeltknobbels die waren ontstaan door de asics schoenen kunnen “wegsmelten”. Ook zal ik mijn 4 maanden oude asics GTS-13 dragen tijdens de training, alhoewel het bovenwerk al redelijk aan het slijten is.

Enfin, morgen een 5 km loop tijdens de Kievitloop. Er zit een lastig stuk van 120 m heen en 120 m terug in het bos in, met een scherp keerpunt. Gelukkig hoef ik het maar een keer te doen deze keer. Het richttempo is 4:24 min/km. Dat is 4,3 procent sneller dan op de 10 km van afgelopen zondag (4:36 min/km). Dat zou dus haalbaar kunnen zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!