Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Kievitloop april 2014

Met een kilo afgevallen ten opzichte van vorige week, toen ik nog de Tien van Halsteren liep in 46 minuten, verwachtte ik deze keer relatief makkelijk onder de 22 minuten op de 5 km te komen. Echter, niets komt echt makkelijk als het de moeite waard is.

  • Kievitloop 5 km in 21m:43s (netto, 4:21 min/km), 194 st/min
  • … tempo's per km: 4:13, 4:13, 4:20, 4:47, 4:18 min/km

De eerste drie kilometers gingen eigenlijk goed. Bij de start waren er wat lopers die te ver vooraan gestart waren, maar die waren binnen 100 m gepasseerd, dus veel maakte het niet uit. Ik zag aan het momentane tempo dat ik sneller liep dan het gewenste tempo (4:24 min/km) en het groepje waarin ik zat liep lekker. Echter, na de eerste kilometer kwam de klad erin en ging ik dus maar hazen om de groep op gang te houden. De tweede kilometer ging dus ook in 4m:13s. Vanaf dat moment heb ik niet meer op mijn horloge gekeken, maar puur op gevoel gelopen.

Route Kievitloop 2014-04-13

De derde kilometer (eigenlijk al het laatste stuk van de tweede kilometer, de Molenzichtweg) is een vals plat omhoog. Bovendien hadden we niet meer de wind achter, zoals in het eerste stuk. Dit is altijd een “rot stuk” in mijn beleving. Het tempo ging er enigszins af, 4:20 min/km gemiddeld, maar het viel best mee. Na de bocht, de Boslustweg op, ligt het 3 km punt en daar voelde ik dat mijn benen helemaal “vol” zaten. Ik schrok er eigenlijk van. Daardoor liet ik het tempo zakken en zei dat ook tegen de persoon die nog over was van het oorspronkelijke groepje. Ik kon hem en zijn maat gelukkig wel in het oog houden, maar niet meer bijhalen.

Het stukje in het bos, met het keerpunt waar je zowat stilstaat, deed ik plichtmatig zo snel als ik comfortabel vond, maar niet sneller. Ik wilde kracht sparen voor een snelle laatste kilometer. Na een vijftigtal meter op de weg kwam die “eindspurt” er ook, waarin ik sommigen die mij in de derde kilometer hadden ingehaald kon terugpakken. Die laatste kilometer duurde veel langer en leek nooit op te houden. In werkelijkheid duurde deze ruim 4 minuten. Ik was heel blij dat ik na de finish mocht stoppen.

Dit was een goede uitslag voor mij. Ik moet ruim tien jaar in de tijd terug gaan, 18 januari 2004, voor een snellere tijd. Toch was vandaag slechts de twintigste snelste 5 km die ik ooit gelopen heb sinds ik begon met hardloopwedstrijden, in 1999. Mijn persoonlijke record staat op 19m:46s, gelopen in de Kievitloop op 16 december 2001.

Vooruitkijkend geeft mij dit de basissnelheid die ik nodig heb voor een 10 km binnen de 45 minuten. Daar ga ik dus van uit bij de Bergse Monumentenloop, op 20 april aanstaande.

Bedankt voor het lezen en loop ze!