Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Stratenloop Domburg 2013

Er wordt gezegd dat je van zware wedstrijden nederig wordt. Ik kan dat na de 10 km van de stratenloop in Domburg op 10 juli 2013 beamen. Het lag niet aan de weersomstandigheden. Het parcours was gewoon, wel, zwaar. In 1999 liep ik hier ook en toen moest ik drie en een halve minuut toegeven op mijn tijd op de 10 km op een vlak parcours. Nu was het “slechts” anderhalve minuut, wat wellicht iets zegt over mijn strijdlust.

Het parcours was een ronde van iets meer dan 2 km. Dat hield in dat de start iets naar voren op het parcours was (ter hoogte van het museum), terwijl de finish op de markt was (ter hoogte van de kerk).

parcours Stratenloop Domburg 2013
parcours Stratenloop Domburg

Na een paar honderd meter naar het oosten gelopen te hebben, gingen we langs villa Hoog Duin de lucht in, via een zeer steile klim. In de eerste ronde was dat dringen, omdat het veld nog dicht bij elkaar was en niet iedereen even bedreven is in het nemen van zulke klimmetjes. Gelukkig had ik er niet al te veel last van, want de eerste kilometer ging netjes in 4m:34s (moest wel even versnellen na die eerste klim).

hoogteverschillen Stratenloop Domburg
hoogteverschillen Stratenloop Domburg

Het ging dus veel op en neer, wat het voor ons zwaardere lopers niet makkelijk maakte. Gelukkig kon ik het tempo in de eerste vier kilometer redelijk op niveau houden, maar na de derde keer de steile klim nemen kwam de klad er in. De loopsnelheid nam sterk af, op stukjes zelfs langzamer dan 10 km/u (6 min/km), alhoewel ik bij de afdaling redelijk wat kon goed maken.

Het 5 km punt was ook zo’n beetje waar de toppers me voor de eerste keer inhaalden. Tim Pleijte was heel beschaafd en passeerde me zonder veel omhaal. Nummer 2 was ook redelijk geconcentreerd. Nummer 3 (als ik me goed herinner) bleef even achter me lopen voor hij me inhaalde. Tja, zelfs toppers moesten hier afzien.

verloop tempo Stratenloop Domburg
verloop tempo Stratenloop Domburg

Enfin, het tweede gedeelte (km 6 t/m 10) was dus knokken tegen de vermoeidheid en wederom moest ik heel diep gaan. Dat verklaart wellicht dat ik slechts 32 s langzamer liep per 5 km. Helaas kon ik deze keer niet de ideale lijn volgen, wat na 5 rondjes resulteerde in 120 m extra lopen, weliswaar in slechts 24 seconden. In de laatste kilometer naar de finish kon ik duidelijk wat goedmaken van de verloren tijd (4m:20s). Dit geeft aan dat ik nog sterk was, alhoewel niet zo sterk als in Zoutelande, toen ik in de laatste 500 m tegen de 17 km/u op de finish afstormde. Maar ja, dat was dan en nu is nu.

10 juli 2013, Stratenloop Domburg
10 km in 46m:53s (4:41 min/km), 188 st/min
5 km in 22m:59s (4:36 min/km), 187 st/min
4:34, 4:25, 4:32, 4:35, 4:51 min/km
5 km in 23m:31s (4:42 min/km), 187 st/min
4:44, 4:54, 4:38, 4:56, 4:20 min/km
120 m in 24s (3:22 min/km), 202 st/min
3:22 min/km

Al met al een geslaagde wedstrijd, waar ik liet zien dat ik zelfs als het zwaar is niet zomaar opgeef. In 1999 had ik die vechtlust duidelijk niet. Toen (14 juli 1999) deed ik er 49m:16s over, terwijl ik toen ongeveer net zo lang deed als nu over een 10 km op een vlak en geheel verhard parcours.

Tja, de lopen van het PZC stratenloopcircuit zijn best uitdagend. Zo zeer zelfs dat de laatste loop, de Boulevardloop in Vlissingen een beetje een anti-climax is, omdat het parcours zo vlak als een pannenkoek is. Daar komt het aan op souplesse en moeten de krachtpatsers vaak inleveren qua prestatie, relatief ten opzichte van lopers die meer op soepelheid en een strak tempo rekenen. Yerseke, Zoutelande en Domburg zijn lopen waar je je energie goed moet verdelen en de “stervende zwaan” heel gewoon is.

Deze keer mocht ik de stervende zwaan ervaren. Ik mocht ook de bus missen, want de start was verlaat (2 minuten) en ik deed er langer over. Gelukkig kon ik met iemand meerijden naar het station in Middelburg, omdat ze toch al die kant op gingen.

Nu even twee dagen mijn lichaam laten herstellen, want ik ben best wel moe. Zaterdag dan weer een intervaltraining en zondag een rustdag. Volgende week woensdag is het in West-Kapelle, start om 19.00 uur, i.v.m. de cyclosportieven die er ook rijden, maar na ons van start mogen.

Bedankt voor het lezen en loop ze, maar als je moe bent van het lopen, mag je ook wel eens een dagje rustig aan doen, om te herstellen.