Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Zondag een trimloop

Zondag 17 februari 2019 is de dag waarop Spado hun clubkampioenschappen op de weg organiseert, over 5 of 10 km. De kersverse 5 km lopers van de beginnerscursus mogen daar hun “examen” van januari dit jaar dunnetjes overdoen of kiezen voor een langere afstand. Zelf koos ik voor de 10 km. Omdat mijn blessures nog niet over zijn, zal ik niet voluit gaan hardlopen. Een plaats bij de eerste drie zit er dus niet in. Ik heb wel mijn trainingsweek aangepast, door de intervaltraining op donderdag over te slaan (lees: die dag wat anders te doen). Toch liet ik me woensdag verleiden tot een wat intensievere training over een interessant parcours. Dat was meer om te testen wat voor een effect een wedstrijd zou hebben op mijn blessures. Er was een effect, maar de pijntjes waren binnen een dag over en daarom dacht ik dat een trimloop wel zou kunnen, mits ik twee rustdagen aan vooraf liet gaan.

Vijf dagen trainen

Dinsdag deed ik weer een geaccidenteerde bosloop in de vroege morgen. De route van een week eerder wilde ik aanpassen, omdat toentertijd het pad aldaar onbegaanbaar was gemaakt door boswerkzaamheden. Meestal wordt daar niets aan gedaan, anders dan dat de natuur (de elementen) haar werk mag doen. Tot die tijd kunnen wandelaars laarzen meenemen. Omdat ik nu afstand te kort zou komen, liep ik een extra lusje, waardoor ik te veel kilometers maakte (meer dan 15 km). Naderhand deed ik weer lichte oefeningen voor kracht en lenigheid. Het hersteladvies voor de looptraining was 29 uur.

grasbaan langs het spoor

De volgende dag, woensdag, was ik snipverkouden. Gelukkig moest ik niet hoesten en daarom kon ik trainen. Met een trimloop in het vooruitzicht op zondag besloot ik deze dag wat intensiever te trainen. Ik stelde het hartslagalarm van mijn horloge een zone hoger in (aërobe zone) voor de eerste 10 km en op de gebruikelijke zone (easy zone) voor de laatste 5 km. Omdat het tempo wat hoger lag in het eerste stuk, voelde het tweede stuk best wel zwaar aan. Er zat was op en neer in het parcours, maar niet zoveel als een dag eerder. Daarom was het hersteladvies slechts 23 uur. ’s-Avonds had ik last van mijn spieren en mocht wat extra rekoefeningen doen om dat onder controle te krijgen. Die nacht sliep ik als een roos. De training was qua inspanning vergelijkbaar met een reguliere intervaltraining.

Na een dag vol met hoesten kon ik op vrijdag een rustige duurloop van 10 km zonder onderbrekingen uitvoeren. Normaal zou ik op het 5 km punt even pauzeren, maar vandaag dacht ik dat ik zonder zo’n herstelpauze kon. Het voelde anders aan en tegen het eind was ik blij dat ik weer thuis was. Twee rustdagen (donderdag en zaterdag) voorafgaand aan de trimloop van zondag zal zeker niet voor niets zijn.


Bedankt voor het lezen en loop ze!