Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Aanstaande zaterdag de Nationale Lenteloop

Terwijl ik nog herstel van de vorige wedstrijd, richt ik me nu op de volgende wedstrijd, de 10 km van de 36e Nationale Lenteloop in Papendrecht, georganiseerd door atletiekvereniging Passaat op zaterdag 9 juni 2018. Het is een officieel opgemeten afstand die start en finisht op de atletiekbaan. De weersverwachting zijn warm en benauwd, hetzelfde als in Utrecht, afgelopen week woensdag. Het ligt voor de hand om een soortgelijke tijd te verwachten (rond de 50 minuten).

Terrein van de atletiekbaan van AV Passaat uit Papendrecht.

šŸ‘† Terrein van de atletiekbaan van AV Passaat uit Papendrecht.

Vier dagen getraind

Donderdag en vrijdag gebruikte ik om te herstellen van de wedstrijd in Utrecht via een hersteltraining en een training op kracht en lenigheid.

Zaterdag mocht het weer een tikje sneller in een duurloop van 90 minuten over het gebied van de Brabantse Wal Marathon die een dag later georganiseerd werd. Ik kwam tot 16,13 km. Heel veel verder zal ik niet komen, omdat deze trainingsvorm nog maar twee maal zal doen (halverwege en eind juni). Vanaf juli wil ik wekelijks een 15 km loop doen op de donderdagavond, als het weer en mijn conditie het toelaat.

Zondag besloot ik maar weer eens me aan te sluiten bij de marathon-loopgroep van Spado, die wederom klein was (2 mensen, inclusief ik). Dat kan natuurlijk liggen aan het feit dat deze dag de Brabantse Wal Marathon werd georganiseerd. We liepen geregeld op het parcours en stapten opzij als er lopers voorbij kwamen. We wandelden vaak (niet opgenomen) en liepen rustig hard (wel opgenomen). Ik liep vooraf een stukje in en achteraf liep ik uit tot het uur vol was.

Nog vier dagen trainen

Deze week zal in Bergen op Zoom de Avond Vierdaagse georganiseerd worden, waardoor de bossen gevuld zullen zijn met wandelaars. Om die te omzeilen ga ik niet ā€™s-avonds lopen. Verder wil ik uitgerust aan de start verschijnen in Papendrecht en daarom zal ik geen intervaltraining, tempo-lopen, noch lange duurlopen doen deze week.

Maandag zal een actieve rustdag worden, terwijl ik dinsdag t/m donderdag een rustige duurloop zal doen die steeds 10 minuten korter wordt (60, 50, 40 minuten), terwijl ik vrijdag een duurloop zal doen met twee keer 1000 m (10% van 10 km) op beoogd wedstrijdtempo (5:00 min/km).

Zaterdag volgt dan het retourtje Papendrecht met het openbaar vervoer en de 10 km wedstrijd van de Nationale Lenteloop. Zondag zal een hersteldag worden.

Omdat ik relatief weinig kilometers zal lopen, moet ik wat strenger letten op wat ik eet, zodat ik gewicht blijf verliezen (meer calorieƫn verbranden dan ik binnen krijg). Ik heb niet de illusie dat dit veel zal zijn, noch dat ik er veel voordeel van zal hebben qua eindtijd op de 10 km.

Wat komt daarna?

Ik vind het altijd moeilijk om gemotiveerd te blijven om in betere conditie te geraken. Ik weet dat als ik me houd aan het regime dat ik fitter zal worden, maar zo voelt het niet. Het voelt alsof er niks verandert. De tijd op de 10 km is prut (50 minuten i.p.v. 44 Ơ 45 minuten) en de meeste hardlopers in mijn omgeving (marathonlopers bij Spado) hebben nooit de mate waarin ik varieer in lichaamsgewicht en kunnen zich er geen voorstelling van maken hoe het is om te moeten letten op wat je eet (calorieƫn tellen, in plaats van eten wat de pot schaft).

De ruim 16 km in anderhalf uur van afgelopen zaterdag is bemoedigend, maar voor een wekelijkse snelle duurloop van 15 km in 75 minuten is dat nog niet snel genoeg. Ik zou in staat moeten zijn om in anderhalf uur minstens 17,8 km te lopen in een aƫrobe hartslagzone. Dat betekent waarschijnlijk dat ik op gewicht moet zijn (72 kg). Zelfs al zou ik 1 kg per week afvallen (wat onwaarschijnlijk is), dan heb ik minstens twee maanden nodig om dat gewicht te bereiken; drie of vier maanden is realistischer.

Ik heb nog een maand om te kijken of de geplande wekelijkse 15 km duurloop in 75 minuten realistisch is, of dat ik moet omzien naar een alternatief. Ik hoop op een snelle verbetering van mijn loopsnelheid, zodat het geen probleem zal zijn.


Bedankt voor het lezen en loop ze!