Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Halve Marathon van Tholen 2017

Al toen ik vertrok uit Bergen op Zoom had ik al last van een stijve enkel (Achillespees), ondanks ijs erop leggen en rekken. Dit zou geen makkelijke wedstrijd worden, maar zolang het vlak was en geen stijle hellingen, zou het allemaal wel meevallen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/7517d62d27.jpg

Al snel had ik door dat er gemene klimmetjes in het parcours zaten. De ingezette 4:48 min/km was totaal niet vol te houden. Ik had er beter mee gedaan om te vertrekken op 5:00 min/km. Veel last van de warmte had ik gelukkig niet, met 17 graden in de schaduw. Ik was immers al geacclimatiseerd van de wedstrijd in Steenbergen, enkele weken eerder. Ik dronk wel bij elke waterpost twee bekertjes water, want de zon maakte dat je best wel snel uitdroogde.

Tussen de 9 en 10 km gebeurde het, mijn enkel begaf het en deed ineens pijn. Gelukkig kon ik na enkele kilometers sukkelen mezelf herpakken en vooral steunen op de rechter enkel, maar bij elke helling moest ik opnieuw pijn lijden, net als op het korte stukje onverhard pad op de terugweg (het was een soort van heen-en-weer loop). Zodra het vlak was ging het na een paar honderd meter weer en kon ik weer vaart maken.

Al met al moest ik een groepje lopers die gingen voor een tijd onder de 1:40 uur laten schieten. Bij het 12 km punt zag ik dat ik een heel stel lopers achter me had die duidelijk een tijd van 1:45 uur op het oog hadden. Dat gaf me nieuwe moed en ik leidde ze naar het 16 km punt, waar de waterpost stond (weer stilstaan en twee bekers naar binnen kieperen, terwijl de rest doorliep).

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/eacb35498f.jpg

Ik ben dus door diverse lopers voorbij gelopen, iets wat me normaal niet gebeurt in zo’n kleinschalige wedstrijd. Helaas was mijn blessure duidelijk nog niet genoeg hersteld en moet ik er duidelijk meer aandacht aan besteden in de komende weken.

Enfin, met nog zo’n 5 km te gaan mocht ik mijn “eindsprint” inzetten, die meer weg had van een zwanenzang. Maar goed, ik kon enigszins een tempo handhaven, zodat ik rond de 5:00 min/km gemiddeld (voor de hele wedstrijd) bleef steken. Daar moest ik het deze keer mee doen. Mijn plannetje om 4:48 min/km gemiddeld te lopen was in het water gevallen.

Met de finish (en klok) op de Markt van Tholen in zicht zag ik dat ik bruto onder de 1:45 uur kon geraken en daarom mocht er een sprintje vanaf. Ik bleef er 2 seconden onder (1:44:58 bruto). Omdat ik niet vooraan gestart was, mocht ik er nog eens 7 seconden vanaf trekken voor mijn nettotijd (1:44:51).

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/6a9ac8deed.jpg

Bedankt voor het lezen en loop ze!