Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Warmer

Het zal iemand die in Nederland woont vast niet ontgaan zijn dat het ineens een stuk warmer geworden is. In mijn ervaring is het dan beter om vooral niet te trainen in de koele periode van de dag, maar juist de warmte op te zoeken. Natuurlijk moet ik dan wel de training aanpassen aan de omstandigheden.

Maandag 2 mei

 • inline skaten: 8,46 km in 45m:27s (11,2 km/u), 119 bpm
 • gegevens op Garmin Connect

Het ging al een stuk beter met het skaten, terwijl ik nog steeds niet kan afremmen (anders dan uit te rollen). Aangezien ik de dag erop heel erg last had van mijn adductoren (binnenkant van de bovenbenen), is het wellicht beter om voorlopig me meer te concentreren op techniek dan op afstand maken.

Aangezien (opgevoerde) scooters en bromfietser op het fietspad rijden, waar eigenlijk alleen fietsers (en skaters) zouden mogen rijden, is het waarschijnlijk verstandig om een betere techniek te hebben, zodat ik ongelukken kan voorkomen. Nu moet ik nog te veel vertrouwen op de goede wil van mede-weggebruikers (op het fietspad). Ik denk hierbij aan oefenen op pleintjes met asfalt bij mij in de buurt, vaker dan eens per week. Dat is natuurlijk geen cross-trainen en zal daarom niet op dit blog verschijnen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/ab8159551b.jpg

Dinsdag 3 mei

 • baantraining: 13,04 km in 1u:17m:13s (5:55 min/km), 135 bpm, 175 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • kern: 10x 400 m (400 m) in:
   1:43, 1:41, 1:42, 1:42, 1:42, 1:42, 1:42, 1:42, 1:42, 1:42 min
   (4:15 min/km)

De training was apart van de groep. Ik heb besloten dat de warming-up van de groep nogal lang is en dat de oefeningen niet erg effectief lijken. Tien minuten warmlopen, twee rekoefeningen van de belangrijkste spiergroepen (hamstrings, quadriceps), een drietal oefeningen voor loopscholing (over 20 m i.p.v. 40 m) en vijf steigerungen met wandelen als herstel is eigenlijk meer dan genoeg. De kern van de training is namelijk al lang genoeg (veel langer dan wat we bij Spado zouden doen).

Ik concentreerde me tijdens de 400 m herstelstukken op de looptechniek, vooral het soepel afwikkelen. Ik merkte dat ik na anderhalf uur hardlopen nogal stijf en houterig wordt, zelfs vergeleken met mensen die ik normaliter al stijf en houterig vind lopen (lees: mensen die harken in plaats van hardlopen).

Naderhand liep ik 2 km uit over het gras langs de voetbalveldjes op sportpark Rozenoord.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/17334069a0.jpg

Vrijdag 6 mei

 • training op de weg/in het bos: 11,01 km in 1u:08m:10s (6:12 min/km), 139 bpm, 175 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • kern, 4 sprints van 500 m, gevolgd door 1,5 km joggen in:
   2:06, 1:55, 1:56, 2:01 min/500 m

Eigenlijk had ik donderdag 15 km in het bos willen lopen, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat het Hemelvaartsdag was. Aangezien ik nog geen wedstrijden wil lopen (herstel na de marathon van Rotterdam minstens 5 weken), viel de wedstrijd in Standdaarbuiten (waar velen van Spado aanwezig waren) af.

Gezien de warmte wilde ik mijn lichaam niet extra belasten met een 15 km loop en daarom deed ik 4 sprints van 500 m met bijna volledig herstel. Dit was dus weerstandstraining, waarbij ik bij elkaar ruim drie minuten in de verzuring liep. Hopelijk gaat dat helpen bij de 5 km wedstrijd op 15 mei a.s.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/091eb97dbc.jpg

Zondag 8 mei

 • training op de weg/in het bos: 23,91 km in 2u:40m:21s (6:42 min/km), 135 bpm, 166 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • uitvoering, als run/walk (100 m wandelpauze):
   21,7 km hardlopen in 2u:10m:16s (6:00 min/km)

Het was knap warm en ik wilde graag nog aan een redelijke weekomvang geraken. Vandaar dat ik teruggreep op de run/walk trainingsvorm, waarbij ik telkens 100 m verder hardliep (tot 1600 m) en 100 m wandelde als herstel. Daarna ging het aantal meters hardlopen met 100 m per keer omlaag. Eigenlijk had ik 30 km willen hardlopen (een piramide dus), maar na bijna 24 km had ik er genoeg van. Ik was stijf, moe en voelde me uitgedroogd (ondanks drinken onderweg). Dat is een signaal van mijn lichaam en ik handelde ernaar door de training af te breken.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/5d0dce8d75.jpg


Als ik slim ben, ga ik komende week wennen aan de hitte door op het warmst van de dag te trainen. Immers, nu is daar nog gelegenheid voor. Weliswaar zijn de verwachtingen voor zondag 15 mei op dit moment goed (13 graden), maar het kan zijn dat het de weken daarna weer warmer wordt. Een goed voorbereid hardloper telt voor twee.

Bedankt voor het lezen en loop ze!