Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Trainingsschema april-mei 2016

Ik ga dus op 6 juni 2016 beginnen aan een 18-weken schema voor de marathon van Eindhoven. Het ligt voor de hand om in de tussenliggende tijd alvast hiernaar toe te werken. Van de andere kant, er zijn drie wedstrijden waar ik aan wil deelnemen. Deze zijn tussen de 5 en 15 km lang, omdat ik wil weten wat mijn huidige tempo’s zijn op de 5 en 15 km voor de intervaltraining en lactaatdrempel training in het marathonschema.

Je kunt het voorlopige trainingsschema voor Eindhoven vinden als een excel spreadsheet op mijn Google Drive.

Dit schema dient dus als overbrugging naar het marathonschema dat ik eerder al beschreef. Aangezien mijn schema totaal anders is dan wat Spado aanbiedt, ligt het voor de hand dat ik in de tussentijd ook anders train.

Ik ben geen trainer, noch heb ik een cursus voor trainer gevolgd. Ik ga puur af op ervaring als hardloper. Dat kan betekenen dat het schema hier en daar aangepast moet worden (vandaar dat het een excel spreadsheet is en geen PDF document).

Wat opvalt is dat er aanvullende oefeningen worden vermeld (krachttraining, weerstandstraining, stretchen, loopscholing). Deze zijn gebaseerd op wat beschreven staat in het boek “Advanced Marathoning” door Pete Pfitzinger en Scott Douglas. Verder vind ik de volgende oefeningen die ik op Youtube vond heel interessant als alternatieven voor lenigheidsoefeningen en loopscholing.

Dynamische rekoefeningen:

www.youtube.com/watch

Loopscholing:

www.youtube.com/watch

Het is meer iets om naar toe te werken dan wat ik wellicht zelf ga doen.

Een oplettende lezer zal opgevallen zijn dat op ik voor de maandagen in-line skating als activiteit heb opgegeven. Dat vind ik zelf leuker dan fietsen. Helaas kan het niet zo goed bij mij vlak in de buurt, omdat er niet overal gescheiden fietspaden zijn die goed te berijden zijn. Gelukkig is de Bergse Plaat wel voorzien van zulke fietspaden en is het maar een paar kilometer ernaar toe wandelen.

Donderdag 21 april

 • duurloop bos/weg: 17,73 km in 1u:35m:33s (5:23 min/km), 148 bpm, 181 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • 15 km in 1u:17m:40s (5:11 min/km)
   tempo's per km:
   4:46, 5:03, 5:07, 5:07, 5:15 min/km
   5:12, 5:25, 5:23, 5:10, 5:24 min/km
   5:18, 5:06, 5:07, 5:15, 5:02 min/km

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/4b2ba5dde3.jpg

Dit was een duurloop op mezelf, terwijl de rest in het bos een vaartspel aan het doen was. Het was de bedoeling om er een rustige duurloop van te maken, maar met 4:46 min/km voor de eerste kilometer viel dat in het water. Het tempo schommelde daarna tussen 5:02 en 5:25 min/km, afhankelijk van de ondergrond (hier en daar was het erg ruig en slecht beloopbaar terrein). Het plan vooraf was tussen 5:15 en 5:30 min/km (iets langzamer dus). Ik nam het maar zoals het kwam.


Bedankt voor het lezen en loop ze!