Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Hardloop-tweedaagse

Het leuke van hardlopen met een loopgroep is dat je nooit weet wat je gaat tegenkomen. Immers, je wilt meedoen met de wedstrijden van loopgroepleden, naast je eigen wedstrijdjes en loopjes en trainingen. Dit weekend loop ik een 20 km wedstrijd over twee dagen, oftewel twee 10 km wedstrijden daags na elkaar.

My Saucony Kinvara 6 running shoes

En, oh ja, ik heb nieuwe schoenen, Saucony Kinvara 6 (heren). Ik had ze al een week eerder gekocht, maar donderdag liep ik er voor het eerst mee hard. Natuurlijk alleen bij het inlopen, want ze waren nog te stroef voor een hele training. Hopelijk kan ik ze in november gaan gebruiken als mijn wedstrijdschoenen. Tja, het duurt bij mij altijd een week of vier voordat schoenen ingelopen zijn.

Dinsdag 6 oktober

 • Spado-training: 6,33 km in 42m:01s (6:39 min/km), 121 bpm, 179 st/min
 • gegevens op Garmin Connect

Ik voelde me nog behoorlijk moe na de 20 km van afgelopen zondag. Vandaar dat ik maandag een rustdag hield en deze keer rustig mee losliep met lopers die zondag in Breda gelopen hadden, tijdens de halve marathon van de Singelloop.

Donderdag 8 oktober

 • baantraining: 7,72 km in 42m:52s (5:33 min/km), 136 bpm, 186 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • 3x 1000 m progressief (pauze 400 m): ① 500 m in 2m:22s (4:44 min/km)
   300 m in 1m:16s (4:14 min/km)
   200 m in 43s (3:35 min/km) ② 500 m in 2m:15s (4:30 min/km)
   300 m in 1m:15s (4:10 min/km)
   200 m in 44s (3:42 min/km) ③ 500 m in 2m:15s (4:29 min/km)
   300 m in 1m15s (4:11 min/km)
   200 m in 46s (3:51 min/km)

In feite was dit een wedstrijdvoorbereiding-avant-la-lettre. Ik had namelijk dinsdag al besloten om met een loopmaat naar Papendrecht te gaan en een dag later op mezelf in Bergen op Zoom te lopen, beide een 10 km wedstrijd. Aangezien ik deze week nog niet zoveel gedaan had, leek het me verstandig om iets anders te trainen dan wat in het schema stond van de loopgroep, iets met meer pit, maar minder lang.

Het was overigens niet druk op de baan, omdat de meesten ofwel nog herstelden van de Bredase Singelloop van afgelopen weekend, danwel het rustig aan deden in de voorbereiding op wat in het weekend gaat komen (marathon en halve marathon in Eindhoven).

N.B. Het vreemde is dat de meesten, zoals elk jaar, niet naar de halve marathon van de eigen vereniging gaan. Blijkbaar trekt een natuurloop niet erg, tenzij het de Zeeuwse Kustmarathon (ZKM) is, uiteraard. De ZKM heeft een naam veroverd, terwijl de Halve van Berrege voor de eerste keer wordt georganiseerd (voorheen heette het de “Bergse Havenloop”, maar het parcours ging niet eens door het Bergen op Zoomse havengebied).

Vrijdag 9 oktober

 • wedstrijdvoorbereiding: 6,02 km in 33m:27s (5:33 min/km), 131 bpm, 182 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
  • 2x 400 m (pauze 200 m) in: 1m:38s (4:05 min/km) 1m:35s (3:57 min/km)

Bij het inlopen voelde ik al dat ik conditioneel goed hersteld ben, alhoewel ik nog wat pijntje heb, hier en daar. De eerste kilometer ging in 5m:53s en de tweede in 5m:23s, terwijl het aanvoelde als “stevig inlopen”. Ook bij het uitlopen had ik een soortgelijke ervaring: 5:25 en 5:20 min/km voor de laatste 2 volle kilometers, stevig tempo, maar goed te doen. Ik neem aan dat dit iets te maken heeft mijn geringe trainingsomvang deze week (zal rond de 44 km uitkomen, terwijl 70 km/week normaal is voor mij).

Bij de 400tjes hoefde ik me ook niet uit de naad te lopen. Ik kon de tempo’s redelijk goed vasthouden (ik controleerde dat bij het doorkomen van de gemarkeerde 100 m punten langs de kant van de weg).

Toch zal dat zich niet vertalen naar tijden in de 10 km wedstrijden van zaterdag en zondag, omdat ik bewust met de rem erop ga lopen. Wie weet, ik zou best eens fotootjes onderweg kunnen nemen (zo rustig aan dus).


De vorig keer dat ik zoiets deed was 12 en 13 juni, waarbij ik op 13 juni mijn 10 km wedstrijd na 5 km moest staken. Ik had geprobeerd om bij beide voluit te lopen en dat gaat natuurlijk niet zomaar (het zal in elk geval gevolgen hebben).

Om herhaling te voorkomen, wijzig ik mijn aanpak. Ik zie het als een 20 km wedstrijd in twee delen gelopen. Dat wil zeggen dat ik een gemiddeld tempo ambieer dat 7% langzamer is dan een 10 km wedstrijdtempo. Aangezien ik 45 minuten kan lopen op de 10 km (4:30 min/km), houdt dat een richttempo in van 4:48 min/km. Zaterdag wil ik dat de volle afstand aanhouden, terwijl ik zondag tot het 6 km punt 4:48 min/km wil aanhouden en daarna puur op gevoel wil lopen.

Eens kijken hoe dat gaat. Bedankt voor het lezen en loop ze!