Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Supporter bij de start van de Brabantse Wal Marathon

De vraag was hoe ik het beste een lange duurloop van 20 km zou kunnen lopen. Deelnemen aan een halve marathon was geen optie, omdat ik juist wedstrijden wilde vermijden. Ik weet uit ervaring dat als ik deelneem, het toch uitdraait op een wedstrijd, ook al neem ik me voor om die dag als trimmer deel te nemen. Naar een wedstrijd toe lopen kan dan weer wel, omdat ik niet die druk voel om te presteren.

Zo gezegd, zo gedaan. Met een omweg (14 km) liep ik naar het evenemententerrein van de Brabantse Wal Marathon helemaal aan het eind van de Scheldeweg, waar de Huijbergseweg, de Putseweg, de Ossendrechtseweg, de Raadhuisstraat en de Scheldeweg samenkomen. Van daar is een klein eindje naar het gemeentehuis van Woensdrecht (Huijbergseweg 3). Na de start van de hele marathon (10.00 uur) ging ik via een kortere weg (9 km) terug naar huis.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/7cffa65e3a.jpg

De complete verzameling foto’s die ik maakte staat op mijn Flickr pagina.

Zaterdag 6 juni

  • Vaartspel: 17,29 km in 1u:45m:33s (6:06 min/km), 133 bpm, 174 st/min
  • Garmin Connect

Na pakweg 2 km inlopen deed ik series van 1 tot 5 lantaarnpalen sneller lopen, met telkens 1 lantaarnpaal als herstel (dribbelen); daarna doorlopen tot aan het park Nieuwenberg. Op de Nieuwenberg is een pyramide/heuvel, waar je langs meerdere kanten omhoog kunt. Aan de voorkant is een serie trappen naar de top, met kriskras loopbanen naar beneden (die links en rechts lopen langs de trap). Trap op en via een omweg naar beneden is bij elkaar zo’n 220 m en dat deed ik 10 keer. Daarna liep ik vijf keer om de top heen (via de achterzijde en voorzijde), een rondje van 680 m.

Na een korte pauze liep ik ruim twee kilometer op hoog tempo (5 min/km en sneller) met een omweg naar het winkelcentrum Het Kompas en daarna dribbelend en wandelend naar de start van de Getrudisboulevard. Daar liep ik drie keer tot aan het viaduct over de Markiezaatsweg (Olaf Palmebrug) en weer terug (zo’n 260 m omhoog). Na een korte wandelpauze langs Het Retranchement (over de Markiezaatsweg) dribbelde ik over Kijk in de Pot en vervolgens terug naar huis.

Door de warmte en zonder water was het best zwaar in het laatste half uur, maar gelukkig heb ik het gehaald en hoefde ik slechts bij ÊÊn stoplicht te stoppen. Ik weet niet hoe ik de lichte uitdroging had kunnen voorkomen; een flesje met de hand meenemen is niet echt een optie en mijn watergordel past niet meer (te wijd). Misschien kan ik er beter eentje kopen voor een volgende keer, als het weer zo warm is.

Zondag 7 juni

  • heenweg: duurloop hersteltempo, 14,07 km in 1u:25m:33s (6:05 min/km), 129 bpm, 178 st/min
  • tempo's per km: 6:19, 6:16, 6:12, 6:08, 6:04 min/km 6:19, 5:54, 5:59, 5:55, 6:04 min/km 5:53, 5:59, 6:05, 6:00 min/km
  • Garmin Connect
  • terugweg: duurloop D1, 9,01 km in 51m:44s (5:44 min/km), 133 bpm , 178 st/min
  • tempo's per km: 5:58, 5:53, 5:59, 5:41, 5:32 min/km 5:40, 5:56, 5:37, 5:24 min/km
  • Garmin Connect

Het was leuk om de ruim 100 deelnemers aan de start van de Brabantse Wal Marathon voorbij te zien trekken. Ergens ben ik wel blij dat ik niet meeloop, want ik voelde nog duidelijk de training van gisteren, met al die klimmetjes. Op de terugweg ging het hardlopen wat makkelijker en daarom besloot ik er een duurloop op D1 tempo van te maken.


Het was weer een weekje met veel kilometers. Hierdoor is het gemiddelde tempo wat aan de lage kant. Natuurlijk liep ik ook geen wedstrijden deze week, wat verklaart dat ik sowieso zoveel kilometers kon lopen. Volgende week weer korter, maar sneller en op zaterdag een 10 km wedstrijd in Dongen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!