Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Morgen een halve marathon in Delft

AV'40 uit Delft organiseert morgen, zondag 3 mei 2015, hun 22e Delftse Parkenloop, met als hoofdnummer een halve marathon door de parken van Delft, Nootdorp en Pijnacker. Het zal deze maand mijn eerste van vijf wedstrijden worden en mijn derde halve marathon dit jaar (mijn 31ste halve marathon ooit). Het parcours is grotendeels verhard, maar een deel is half-verhard. Nu is dat geen straf met mijn recente blessure, die nog steeds helende is.

Dat laatste bleek donderdagavond, toen ik met de lange-afstand loopgroep van Spado trainde in het bos. We waren met een kleine groep (zoals altijd op donderdag) en we besloten aan te sluiten bij twee lopers die een 70-minuten loop deden in voorbereiding op de Brabantse Wal Marathon, begin juni. In het begin ging het wat op en neer over wat wij heuveltjes noemen en het deed pijn aan mijn rechtervoet, niet veel, maar wel merkbaar. De volgende dag was de voet wat beurs. Dat kon ook zijn omdat ik ook nog gevallen was op een zeer slecht begaanbaar pad.

Gelukkig was vrijdag een rustdag (niet hardlopen, wel krachttraining), zodat mijn voet kon herstellen. Zaterdag liep ik vervolgens een paar kilometer los om de spieren soepel te houden. Geen centje pijn toen.

Ik heb het parcours van de Delftse Parkenloop uitgetekend op Runnermaps en via de Exporteren functie overgezet op mijn Garmin FR 310XT sporthorloge. Het parcours is vrij ingewikkeld en hopelijk kan de koers op mijn horloge me eventueel helpen om niet te verdwalen als het allemaal niet al te duidelijk is aangegeven. De hoop is echter dat het niet nodig zal zijn nadat deze loop reeds 21 keer is georganiseerd.

Het houdt ook mijn hoofd weg van tijd en tempo’s, omdat ik alleen een pijl zie op het display die de looprichting aangeeft. Helaas is het geen navigatiesysteem, die van te voren aangeeft waar je af dient te slaan; je ziet achteraf dat je verkeerd gelopen bent (je krijg een signaal dat je van koers bent en het pijltje wijst waar het parcours zich bevindt).

Als ik afga op mijn loop van afgelopen donderdag (11,95 km in 1u:11m:43s, 140 bpm gemiddeld), dan mag ik rekenen op een wedstrijdtempo van pakweg 5:10 min/km op de onverharde stukken en 10% sneller op verharde stukken (4:42 min/km). Mijn schatting is dat ongeveer 8 km onverhard is en de rest (13,3 km) verhard. Dat zou neerkomen op een geschatte eindtijd van 1u:44m. Ware het parcours geheel verhard geweest, dan had ik best eens onder de 1u:41m uit kunnen komen, plus of min een minuut. Dat is nuttig om te weten voor Leiden, waar ik 2 kg lichter hoop te zijn en op basis daarvan mag rekenen op een tijd onder de 100 minuten.

Wat me wel zorgen baart is dat ik zaterdag bij het loslopen twee keer probeerde op het gewenste wedstrijdtempo te lopen en dat dit de eerste keer best zwaar was (ondanks 3 km warmlopen). De tweede keer ging het makkelijker. Wellicht dat het tempo niet zo exact was in verband met slechte GPS ontvangst onder een bladerdak. Voor mijn gevoel ging ik de eerste keer aanzienlijk sneller. Het kan ook zijn dat ik na een dag rust wat loom in de beenspieren was en dat het morgen niet slecht is om tijdens de warming-up vòòr de wedstrijd wat korte versnellingen te doen.

Enfin, het meeste van het bovenstaande mag ik morgen gevoegelijk vergeten, omdat ik onder het hardlopen niet op de tijd ga letten.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/c89d59e465.jpg

Donderdag 30 april

  • bostraining met de loopgroep: 13,24 km in 1u:19m:44s (6:01 min/km), 139 bpm (55% WHR), 178 st/min, 20,04 wp*
  • vooraf inlopen: 1,29 km in 8m:01s (6:13 min/km)
  • lopen met de groep: 11,95 km in 1u:11m:43s (bruto, 6:00 min/km), 1u:10m:35s (netto, 5:54 min/km)
  • Garmin Connect

Zaterdag 2 mei

  • loslopen: 8,00 km in 45m:26s (5:41 min/km), 138 bpm (54% WHR), 182 st/min, 13,96 wp
  • tempo's per km: 6:08, 6:00, 5:52, 4:44 min/km 5:57, 5:58, 5:02, 5:45 min/km
  • Garmin Connect

* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Nu maar hopen dat alles morgen goed gaat. Het weer is wat minder (regen), maar gelukkig is het niet warm (16 graden).

Bedankt voor het lezen en loop ze!