Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Zondag (wellicht) een 15 km prestatieloop

Ik wil aanstaande zondag meedoen aan de plaatselijke prestatieloop van Spado, de Kievitloop. Je kunt naar keuze 1, 2 of 3 ronden van 5 km lopen. Ik wil 15 km gaan lopen binnen 71 minuten (4:44 min/km). Ik denk dat ik dat kan op basis van de tijd in Drunen en het feit dat ik zo’n 4 kg minder weeg dan op 15 maart 2015. Het is een van die ijkpunten op weg naar een goede tijd op de Posbankloop in Velp, eind september 2015. Door een acute blessure is deelname echter nog niet helemaal zeker. Alles hangt ervan af of ik op zondagmorgen pijnvrij ben.

Zoals ik al reeds eerder geschreven had, heb ook meteen maar tijdens de training op donderdag vermeld aan mensen in mijn loopgroep dat ik in september de 15 km onder het uur wil lopen. Daarvoor moet ik nog minstens 14 kg aan overtollig gewicht verliezen. Het is niet onmogelijk, maar makkelijk zal het zeker niet worden. Men had zo zijn bedenkingen, wat terecht is. Zelden worden zulke straffe doelen verkondigd bij ons in de loopgroep. Vaak blijft het bij een minuutje eraf op de 10 km of zo.

Dat ik meteen een blessure krijg is natuurlijk een duidelijk teken van boven (grapje). Het is eerder een goed teken dat ik beter moet opletten tijdens de training, een leermoment dus. Ik moet me niet laten verleiden tot “stunten”, zoals op donderdag tijdens de baantraining (snelle kilometer in 4:17 minuten en snelle 300 m in 63 seconden). Ik kom vanzelf wel aan zulke snelheden, als ik maar geduld uitoefen. Forceren heeft in elk geval geen enkel nut; ik raak er alleen maar geblesseerd van. Dat is me ondertussen wel duidelijk; mijn lichaam heeft gesproken en ik luister.

Kievit, hij komt mijn kant op lopen...
(CC) Dimormar! Some rights reserved

Donderdag 16 april

 • baantraining: 11,57 km in 1u:07m:38s (5:51 min/km), 129 bpm (50% WHR), 170 bpm, 32,79 wp*
 • 1e serie
  • 1000 m (200 m) in 4m:46s
  • 600 m (200 m) in 2m:48s (4:40 min/km)
  • 600 m (200 m) in 2m:44s (4:33 min/km)
  • 300 m (200 m) in 1m:18s (4:20 min/km)
  • 300 m (200 m) in 1m:20s (4:27 min/km)
  • 300 m in 1m:19s (4:23 min/km)
 • 300 m seriepauze
 • 2e serie
  • 1000 m (200 m) in 4m:17s
  • 600 m (200 m) in 2m:39s (4:25 min/km)
  • 600 m (200 m) in 2m:46s (4:37 min/km)
  • 300 m (200 m) in 1m:18s (4:20 min/km)
  • 300 m (200 m) in 1m:20s (4:27 min/km)
  • 300 m in 1m:03s (3:30 min/km)
 • Garmin Connect

Ik trainde weer mee met iemand blijkbaar zo hard mogelijk wil lopen op zijn tempo’s. Hier en daar kon ik gelukkig de rem erop houden, zodat het geen wedstrijd werd. De laatste 300 m keek ik op de tussentijden bij 100 m (20 s) en 200 m (41s), wat dus heel goed was qua verval.

De 1000 m in 4m:17s was overigens om te laten zien wat er gebeurt als je de laatste 800 m (3m:25s) net zo snel loopt als de eerste 200 m (52 s), wat mijn loopmaatje deed op diens eerste 200 m. Hij zat op het 1 km punt wel zo’n 13 s achter me (4:30 min/km). Ik vrees dat het geen indruk heeft achtergelaten, anders dan dat ik veel te snel voor hem liep. Sommigen zijn hardleers en daar hoor ik zelf duidelijk ook bij (zie onder, zaterdag 18 april).

Vrijdag 17 april

Vandaag een rustdag, annex krachttraining. De beruchte 12 oefeningen in 12 minuten vallen me nog zwaar en dat is eigenlijk heel goed. Zodra het me makkelijk afgaat moet ik wat beters vinden.

Zaterdag 18 april

Nog een dagje tot de “grote wedstrijd”. De vorige keer dat ik de 15 km van de Kievitloop in recordtijd liep was januari 2014 (1u:09m:41s), eigenlijk onder soortgelijke condities als aanstaande zondag. Mijn doel zal een tijd onder de 71 minuten zijn.

Ruim een jaar geleden woog ik ook 79 kg en had ook vooraf een soortgelijk trainingsprogramma afgelegd. Waar het beter had gekund was om in de eerste 5 km het tempo beheerst te houden. Een tempo van 4:28 min/km is echt niet nodig, ook al voelt het op dat moment heel makkelijk aan. Ik moest het destijds later in de wedstrijd bekopen met flink wat kilometers op een tempo van boven de 4:50 min/km. Het is beter om het kruit droog te houden voor de laatste 2 km en dan eventueel nog te versnellen.

Let wel dat het parcours van de Kievitloop niet gecertificeerd is (het is een prestatieloop) en dat de uitslag met een korreltje zout genomen moet worden. Dat neemt niet weg dat ik een parcoursrecord heb staan uit 2014 (als ik even afzie van tijden uit mijn jongere jaren). Wat mij betreft mag dat record verbroken worden.

Een kleine complicatie is wel dat ik vannacht last kreeg van mijn teen. Het lijkt heel erg op een beknelde zenuw, waarschijnlijk van de intensieve sprint op de baan op donderdag in combinatie met te lang achter de computer zitten in dezelfde houding. Het doet niet erg zeer, maar toch doe ik er regelmatig een cold-pack op en sla hardlopen voor de zaterdag over. Het is nu een stuk minder dan vannacht en ik kan er waarschijnlijk mee hardlopen. Ik verwacht dat het morgen over zal zijn.

Snelle sprints zijn even taboe en ik sla hoogstwaarschijnlijk de training op dinsdag (Kassenloop in Steenbergen) over. In plaats daarvan ga ik een rustige duurloop in het bos doen, als dat dan mogelijk is (anders: rust en cold-packs). Zodoende kan ik donderdag meedoen met de intervaltraining.

Tja, zaken zijn nooit zo makkelijk als je ze vooraf voorstelt. Ik leer nog iedere dag van gemaakte fouten.


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


De schrik zit er even in, met die blessure. Gelukkig weet ik nu hoe ik deze moet behandelen. De vorige keer liep ik er gewoon mee door zonder iets te doen en toen ging het van kwaad tot erger. Mocht ik morgen niet pijnvrij zijn, dan ga ik natuurlijk niet van start. De lange termijn is belangrijker dan de korte. Mocht ik er een weekje uit liggen qua hardlopen, dan kan ik dat compenseren met fietsen, zodat het uithoudingsvermogen intact blijft.

Bedankt voor het lezen en loop ze!