Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

10 Km van Halsteren 2015

Dit jaar had ik nog geen 10 km wedstrijden gelopen. Nu is dat niet verwonderlijk, omdat het nog vroeg in het jaar is en de temperaturen te laag zijn voor een snelle tijd. Deze werd dus mijn eerste. Het regende constant en er stond wind, wat een guur karakter gaf aan deze dorpsloop.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/0904fec1f8.jpg

Voor de volledig set (3 foto’s), zie mijn Flickr pagina.

Voor het eerst sinds zijn bestaan werd de 5 km apart gedaan van de 10 km wedstrijd. Dit betekende dat de start van de 10 km een stuk rustiger verliep, omdat men niet probeerde om meteen positie te kiezen. De 10 km afstand is wat dat betreft veel meer vergevingsgezind. Je kunt later nog een hoop goed maken.

Desondanks ging ik een beetje achteraan staan; ik ken mezelf.

  • 10 km van Halsteren: 10 km in 47m:37s (4:46 min/km), 159 bpm (69% WHR), 186 st/min, 25,67 wp*
  • tempo's per km (op basis van GPS): 4:48, 4:54, 4:47, 4:47, 4:45 min/km 4:46, 5:08, 4:52, 4:45 min/km 870m in 4:07 (4:43 min/km).
  • Garmin Connect

* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Het ging redelijk gelijkmatig qua tempo. Alleen de 7e km had een duidelijk uitschieter in negatieve zin. Ik voelde namelijk mijn zij telkens een beetje aanspannen (milt), waardoor ik wist dat ik op mijn limiet liep. Wellicht had het sneller gekund als ik bij iemand had kunnen aanklampen. Helaas lag het veld te ver uit elkaar na twee ronden, waardoor groepjes vormen niet echt plaatsvond. Dat is een nadeel van een kleinschalige wedstrijd als deze, vooral als de weersomstandigheden minder dan optimaal zijn.

Na vier rondjes was mijn afstand voltooid. Met doorweekte schoenen ging ik terug naar zaal Tivoli, waar ik mijn spullen had achtergelaten. Een droog shirtje en wat nakletsen gaven me het idee dat ik iets nuttigs had gedaan.

Een gemiddelde hartslag van 171 slagen per minuut heb ik in elk geval niet gehaald, waardoor de tijd van 46 minuten die ik vrijdag meldde niet lukte.

Pakweg 48 minuten op een 10 km is zeker een vooruitgang vergeleken met mijn prestatie in Drunen. De 1:47:54 uur aldaar vertaalt zich naar een 10 km in 49:06 minuten. Een minuut eraf op de 10 km in twee weken is heel goed. Ik kan dat verklaren met een gewichtsverlies van 2 kg en verstandig trainen.

Afgezien van de milt voelde alles ontspannen aan. Slechts hier en daar had ik wat problemen met het lopen door natte schoenen en slechte ondergrond (natte straatklinkers).

Morgen ga ik een hersteltraining doen en dinsdag de Heen en Weer Loop van Spado. Voorzichtig breekt het lijntje niet.

Bedankt voor het lezen en loop ze!

P.S. Op maandag 30 maart 2015 kwam de definitieve uitslag, een tijd van 47:38 minuten en een 15e plaats M55 (van de 17).