Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Stervende zwaan

Normaliter is een training geen wedstrijd, maar af en toe is het leuk om wat van een wedstrijdelement te brengen in de training, wellicht om stoom af te blazen, of gewoon omdat het kan. Donderdag was er een clubtraining en er stond iets zwaars op het programma.

2015-03-19 laatste 300tje

Vooraf had ik een aantal kilometers door het bos ingelopen, zodat ik mijn extra kilometers in alle rust kon maken. Bij het inlopen op de baan ging het minder rustig, omdat de snellere mannen dat blijkbaar nodig hadden. Gelukkig was ik toen al goed ingelopen, zodat ik het kon hebben.

Vanavond was Rob onze trainer. Hij is niet onze “officiรซle” trainer, maar als de andere twee niet kunnen valt hij in. Op het programma stonden drie duizendjes in stijgend tempo, gevolgd door 10 300tjes. Het (selecte) groepje waarmee ik trainde bestond duidelijk niet uit de eerder vermelde “snelle mannen”. Een deel van de atleten die meededen bij het inlopen was de (marathon)duurloop aan het doen terwijl wij de kern van de training afwerkten.

Op een gegeven moment bij de laatste serie (tien 300tjes) had ik mijn groepje gedubbeld, waardoor ik een 300tje voor liep in de telling. In hun laatste 300 m zou het zo snel mogelijk gaan. Het begon goed bij mij (3 min/km), maar al snel zakte mijn tempo, als een stervende zwaan, terwijl een van mijn loopmaatjes gewoon het tempo aanhield. Ik eindigde mijn 300 m in een teleurstellende 4 min/km. Op zich niet slecht, zij het dat ik zo’n 5 s achterstand had op de ander.

Het was een regelrecht drama op de atletiekbaan.

  • training bos/baan: 18,33 km in 1u:46m:10s (5:48 min/km), 139 bpm (57% WHR), 174 st/min, 44,62 wp*
  • 3x 1000 m (400 m) in 4:52, 4:47, 4:36 min/km
  • 11x 300 m (100 m) in 1:11, 1:15, 1:12, 1:17, 1:20 min/300 m 1:20, 1:22, 1:14, 1:14, 1:11 min/ 300 m 1:07 min/300 m
  • Garmin Connect

In de eerste twee duizendjes liep ik 950 m op rustig tempo en ging in de laatste 50 m voluit. In het derde duizendje was dat 900 m rustig en 100 m voluit. De uitvoering was anders dan wat in het trainingsschema stond (climax training).

De 300tjes begon ik veel te snel (of ik nam te weinig rust). Hierdoor moest ik in de 5e, 6e en 7e 300 m het aanzienlijk rustiger aan doen. Gelukkig kon ik daarna het tempo hervatten doordat ik meer tijd nam voor het herstel. Nummer 11 ging als boven beschreven (snelle start, stervende zwaan).

Qua duur en inspanning was deze training ongeveer vergelijkbaar met een halve marathonwedstrijd. Dat is opmerkelijk, omdat ik nog geen vier dagen ervoor precies zo’n wedstrijd gelopen had. Blijkbaar herstel ik snel. Helaas had ik last van een soortgelijke vermoeidheid achteraf als ik zondag had na de Drunense Duinenloop.


* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Vanwege de zwaarte van de training zal ik het een paar dagen relatief rustig aan doen met het hardlopen (onder de 10 km per training). Mijn directe aandacht gaat nu naar de 10 km van Halsteren, die zondag over een week georganiseerd wordt in het dorpje nabij Bergen op Zoom. Ik wil daar vormbehoud tonen, oftewel 49 minuten op de 10 km. Sneller mag, maar in de eerste paar kilometers zal 4:55 min/km het tempo zijn wat ik minimaal wil halen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!