Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Groene Ster Loop 2014

Op zondag 21 september was het centrum van het Brabantse Zevenbergen afgesloten vanwege een hardloopwedstrijd. Het hoofdnummer was een 10 km en ik deed eraan mee. Het betrof bijna twee ronden (700 m) op de atletiekbaan, gevolgd door twee ronden door het centrum en driekwart ronde op de atletiekbaan voor de finish. Er stond veel wind, er was zon, maar het was niet echt heet te noemen.

Parcours Groene Ster Loop, 21 september 2014

Ik had hier onder de 44 minuten willen lopen, maar al bij het inlopen en de 700 m op de atletiekbaan na het startschot voelde ik dat het er niet in zat. Het viel me op hoe mijn Garmin aangaf dat ik onder de 4:30 min/km bleef. Maar ja, hoe betrouwbaar is die ten opzichte van het opgemeten parcours? De piepjes kwamen telkens steeds eerder dan de kilometeraanduidingen op het parcours. Ik liep gemiddeld 5 s per kilometer te langzaam voor een eindtijd van 45 minuten. Maar ja, dat is achteraf praten.

Het plan was om tot de 6 km rond de 4:30 min/km te blijven lopen. Hiervoor had ik zowel de totaalafstand als het rondetempo op ÊÊn scherm staan op het horloge. Af en toe deed ik er een schepje bij als ik te langzaam dreigde te lopen. Vanaf de zevende kilometer zou ik gaan versnellen naar 4:25 min/km en, als het nog mogelijk was, vanaf de achtste kilometer naar 4:20 min/km.

Het was echter niet overal even lekker lopen. Enerzijds zaten er kleine stukjes onverhard in, anderzijds was het asfalt goed versleten op bepaalde stukken, waardoor het voorzichtig lopen was om niet te struikelen. Waar er klinkers op de weg lagen kon je gelukkig op de stoep lopen, die breed genoeg was. In elk geval verklaart dit waarom ik in kilometer 5 en 9 respectievelijk 4:36 en 4:38 liep. Ik zette wel aan tegen de wind, maar de slechte ondergrond en stukjes onverhard maakte tempo handhaven erg lastig. Dat is dus 15 s verloren door het slecht onderhouden parcours. Jammer!

Voor de rest kon ik het tempo redelijk vast houden. Op het eind, op de baan, zat er zelfs nog een eindsprintje in op de laatste 100 m, zodat ik net onder de 46 minuten bleef, wat voor mij de bovengrens was om deze wedstrijd geen mislukking te noemen.

Kilometertijden volgens GPS:


4:28,0 + 4:30,6 + 4:28,5 + 4:30,0 + 4:36,3 = 22:33,4

4:21,8 + 4:25,3 + 4:27,3 + 4:38,7 + 4:30,3 = 22:23,4

230 m in 0:53,6 (3:54 min/km)


Met het tempo vasthouden zit het dus wel snor. Het is de basissnelheid die nog niet in orde is. Ik merk dit ook in de training. De tempo’s op de 1000 m in de intervaltraining zouden rond de 4:13 min/km moeten liggen, maar ik kan amper 4:29 min/km halen. Ik heb tijd nodig om terug in vorm te komen. Na 6 weken rustig aandoen mag ik ook niet anders verwachten. Ik schat dat ik pas na 6 weken trainen weer in de buurt kan komen van het niveau van voor de blessure, waarschijnlijk zelfs 9 weken trainen, oftewel in het weekend van 1 november 2014.

  • Groene Ster Loop: 10 km in 45m:58s (4:36 min/km), 156 bpm (70% WHR), 192 st/min
  • Garmin Connect

Volgende week ga ik naar Velp voor de Posbankloop (15 km). Deze staat bekend als een zware loop, vanwege een steile beklimming in het parcours. Ik heb hier nog nooit gelopen en ben benieuwd wat ik er ga doen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!