Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Weer op gewicht

21 juli van dit jaar kon ik een week niet hardlopen vanwege een acute blessure. Daarna pakte ik voorzichtig de draad weer op, terwijl de blessure genas. Hierdoor ben ik 6 weken tijd 7 kg aangekomen (26 augustus woog ik 80 kg). Sindsdien ben ik weer 6 kg afgevallen, in 4 weken dus. Mijn beste tijd op de 10 km was in Roosendaal, 43m:43s. Ik woog toen 73 kg en had weken van goed harde intervaltraining in de benen, met een paar goede rustdagen vooraf. Dat is nu dus niet het geval.

Ik hoop desondanks met mijn verminderde gewicht weer onder de 44 minuten terecht te komen op de 10 km. De training was daar deze week zo’n beetje op gericht, met dinsdag een harde intervaltraining op de baan, woensdag een lange, rustige duurloop en donderdag een extensieve intervaltraining met lange afstanden. Vrijdag was een rustdag en vandaag heb ik wat losgelopen met de loopgroep. Dat bij elkaar zou genoeg moeten zijn voor een redelijk snelle tijd op de 10 km.

Woensdag 17 september

Het was best warm en ik was nog stijf van de dag ervoor (baantraining). Ik twijfelde tussen een korte en een lange training. Het werd een lange training, maar dan wel rustig gelopen. Het doel was duurvermogen uitbouwen (kilometers maken).

 • bostraining: 16,20 km in 1u:36m:20s (5:57 min/km), 137 bpm (58% WHR), 178 st/min
 • Garmin Connect

Donderdag 18 september

Dit was weer een soortgelijke training als donderdag twee weken geleden, maar met zes keer duizend meter, in plaats van vijf keer duizend meter.

 • baantraining: 11,66 km in 1u:05m:04s (5:35 min/km), 141 bpm (60% WHR), 178 st/min
  • 6x 1000 m
   1. 4:32 min/km, 148 bpm
   2. 4:38 min/km, 152 bpm
   3. 4:33 min/km, 153 bpm
   4. 4:34 min/km, 153 bpm
   5. 4:30 min/km, 156 bpm
   6. 4:29 min/km, 156 bpm
 • Garmin Connect

Ik merkte dat het een stuk makkelijker ging dan twee weken geleden. Echter, het tempo was slechts 2 s/km (1 %) sneller dan destijds (gecorrigeerd naar hartslagreserve). Dit geeft aan hoe relatief gevoel is vergeleken met harde cijfers. Wellicht was ik deze keer nog niet genoeg hersteld van de 10 mijl van de dag ervoor, alhoewel ik donderdag twee weken geleden ook een zware training in de benen had, de temperatuur praktisch gelijk was (22 en 23 graden), maar het lichaamsgewicht wel 3 kg (4 %) lager. Blijkbaar duurt het even voordat een lager lichaamsgewicht effect heeft op de VȮ2max. Of wellicht lees ik meer uit tijden in een intervaltraining dan ik zou mogen lezen.

Hoe dan ook, het gaat waarschijnlijk nog even duren voordat ik de tijden op de 10 km kan halen die ik voor de zomervakantie kon halen. Dat weerhoudt me uiteraard niet om toch te proberen er een M50 PR uit te slepen. Niet geschoten is immers altijd mis.

Zaterdag 20 september

Na een (verdiende) rustdag mocht ik zaterdag om 9.00 uur weer met de loopgroep het bos in. Aangezien de meesten morgen in Hilvarenbeek zullen lopen werd de training kort en rustig gehouden. Er was ook wat aandacht voor het je assertief opstellen in de wedstrijd, waarvoor twee aanstaande marathonlopers door ons getreiterd werden door onszelf op te stellen als “asociale lopers”. Zij moesten zich maar staande houden, zonder zich te laten opjagen, insluiten of wegdrukken naar de kant (assertief gedragen dus). Dat was wel een keer leuk om te doen, de pestkop uithangen. Voor de marathonlopers was het ongetwijfeld een goede les.

 • bostraining: 8,82 km in 1u:03m:11s (7:10 min/km), 125 bpm (50% WHR), 176 st/min
 • Garmin Connect

Morgen ga ik hardlopen in Zevenbergen, een Brabants dorpje tegen de grens van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, waar AV Groene Ster een loop georganiseerd heeft. Ik doe mee aan de 10 km aldaar en gok op een tijd onder de 44 minuten (4:24 min/km), maar alles onder de 46 minuten zou al goed genoeg voor mij zijn, mocht ik te hard van start zijn gegaan en het in de tweede helft moeten bekopen met trage tempo’s op de kilometers. De 10 km is en blijft een lastige afstand om te lopen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!