Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Spelenvaren

Ik denk dat over de frustratie van afgelopen zondag heen ben. ’t Is niet leuk, maar een “revanche” of iets dergelijks is niet nodig voor mij. Ik heb niets fouts gedaan, alleen stomme pech gehad. Aangezien je niets kunt doen aan toeval, heeft het weinig zin om er al te veel aandacht aan te besteden, zeker als er niets van schade is opgetreden. Ja, er is de schande van 26 minuten over een 5 km, maar dat is snel vergeten met een volgende wedstrijd.

Wellicht is dat ook de charme van korte afstandjes lopen. Als je een keer “bonkt” is het niet het einde van de wereld. Er is geen “maandenlange trainingsarbeid” die verloren is gegaan. Je loopt gewoon de volgende wedstrijd, met dezelfde positieve inzet om een goede prestatie neer te zetten. Er is geen score te vereffenen met een tegenvallend lot.


Deze week mag het ietsjes rustiger. Op het programma voor de groepstraining op dinsdag stond een vaartspel (klaverblad). Dat is heel wat meer ontspannen dan een baantraining met snelle stukken afgewisseld door intervallen van dribbelen. We doen dat niet te vaak, omdat er hard gewerkt dient te worden aan het onderhouden van de kracht en het uithoudingsvermogen die nodig zijn om de wedstrijdambities van de lopers in onze loopgroep waar te maken, vooral van de snellere lopers onder ons.

Maandag 5 mei

Toevallig deed ik een dag voor de groepstraining ook een vaartspel in het bos. Ik zat evenwel in een ander bos en mijn ambitie was iets hoger dan uitrusten van wekenlang hard trainen, zoals de dag erop het geval zou zijn. Ik liep, afgezien van de eerste kilometer (warmlopen) op een rap tempo met een paar korte versnellingen in (bijna) iedere kilometer. De snelheid kwam in die versnellingen tegen de 20 km/u. Ik neem aan dat af en toe op die snelheid lopen veilig is (ik ga namelijk vrij snel terug naar de basissnelheid). Ik veronderstel ook dat zoiets me voorbereid op het lopen op een hoger basistempo. Dat hoger basistempo zal hopelijk voortkomen uit mijn verwachte gewichtsverlies.

 • 9,42 km in 50m:52s (5:24 min/km), 182 st/min

Ik hou van zaken combineren om efficiënter met mijn tijd om te gaan. Zo ook deze keer. De route die ik liep zal—afgezien van de stukken op de weg—hetzelfde zijn als wat ik aanstaande donderdag wil lopen (een 10 km op een tempo dat 40 s/km langzamer is dan mijn beoogde 4:30 min/km 10 km wedstrijdtempo). Natuurlijk is het verstandig om dit stuk te verkennen, zodat ik me niet zo snel zal vergissen in waar ik naartoe loop. Ik heb daar namelijk een handje naar.

Dinsdag 6 mei

Vandaag stond een vaartspel op het programma, met de Spado loopgroep “Lange Afstand” (Marathon). Onze trainer, Rini, kan niet hardlopen (hartproblemen) en moest derhalve via een kortere route wandelen naar de plaats waar we altijd onze “klaverblad oefening” doen. Deze oefening houdt in dat we 30 minuten in allerlei richtingen lopen over paden vanaf en terug naar een vast beginpunt (lusjes dus). Het waren twee series met 3 minuten wandelpauze (seriepauze) om te herstellen en tussen elk lusje zo’n 150 m dribbelen als pauze.

Parcours 6 mei 2014
 • 5,45 km in 32m:39s (6:00 min/km), 176 st/min
 • … 2 series klaverblad met 3 min wandelpauze als seriepauze
 • … — 290 m in 1m:40s (5:44 min/km)
 • … — 510 m in 2m:17s (4:29 min/km)
 • … — 280 m in 1m:23s (5:00 min/km)
 • … — 330 m in 1m:38s (4:58 min/km)
 • … — 530 m in 2m:29s (4:43 min/km)
 • … — (3 minuten pauze)
 • … — 260 m in 1m:17s (4:57 min/km)
 • … — 280 m in 1m:17s (4:39 min/km)
 • … — 470 m in 2m:10s (4:37 min/km)
 • … — 310 m in 1m:37s (5:08 min/km)
 • … — 530 m in 2m:42s (5:05 min/km)

Als training was dit voor mij best een rustige training. Voor de minder getrainden onder ons zal het daarentegen vast als “pittig” ervaren zijn.


Aanstaande zaterdag zal ik in Papendrecht deelnemen aan de 10 km afstand van de Nationale Lenteloop. Tot vorig jaar was dit een 15 km afstand. Wat ik ervan begrepen heb is de Nationale Lenteloop niet meer deel van het loopcircuit waar het eerst deel van uit maakte. De reden daarvoor is mij niet bekend. Wellicht zijn er te veel deelnemers van buiten de regio, zodat geen van de betere lopers uit de regio kwamen en er derhalve te veel punten verloren gingen aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in het (regionale) loopcircuit. Iets soortgelijks is gebeurd met de Bergse Monumentloop, geloof ik; die maakt geen deel meer uit van het West-Brabants loopcircuit.

Hoe dan ook, ik zal als buiten-regionale loper daar aanwezig zijn op het nieuwe parcours.

Bedankt voor het lezen en loop ze!