Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Spark Loopcircuit 5 km trimloop

We doen het vast allemaal wel in ons hardloopleven, de verkeerde route pakken in een loop waar meerdere afstanden tegelijkertijd vertrekken. Vandaag was het mijn beurt. En het was allemaal zo mooi begonnen—ik zat lekker in de wedstrijd.

Na tweeëneenhalf rondje op de baan (1 km) klokte mijn Garmin (op voetsensor, was vergeten de GPS aan te zetten) netjes 4 min 17 s, snel genoeg voor een 21:30 minuten eindtijd. We liepen overigens in tegengestelde richting (met de klok mee) en startten in de verste hoek van de kantine.

Parcours 4 mei 2014

Eenmaal op de weg was het meteen een helling op, aan het einde van de Plaatweg. Boven op de Molendijk het fietspad op, richting de Noordhoekseweg. Net na de hoek was het 2 km punt, die mijn Garmin klokte op 4 min 21 s. Daarna het kronkelige parkje in, waar het niet altijd even duidelijk was hoe je moest lopen. Ik neem aan dat dit voor mensen die hier bekend zijn geen probleem is en dat er daarom geen afzetting met linten was, zoals je die normaal ziet als er niet genoeg begeleiders zijn.

Bijna op het eind van het parkje was het 3 km punt, dat ik bereikte in 4 min 11 s. Een lekkere versnelling dus, om iets goed te maken van mijn matige 2e kilometer. Bij het uitkomen van het parkje schreeuwde een vrijwilliger voordat ik rechtsaf sloeg: “10 km lopers rechtdoor, 5 km lopers rechtsaf!” Rechtdoor leek me wat vreemd (een bospad of zoiets), maar ja. Rechtsaf was het dus.

Na pakweg 500 m begon ik te twijfelen. Dit ging steeds verder van de start af en we waren al over de helft. Iets klopte niet. Daarom maar vragen aan 10 km lopers die ik voorbij gelopen had (ik liet ze me inhalen). En ja hoor, op het 10 km parcours. Stik! Ik keerde om en zag dat ik twee keer rechts had moeten gaan. Kan gebeuren, maar leuk is het niet. Terug op het parcours van de 5 km gaf mijn Garmin de vierde kilometer aan in 4 min 28 s. Logisch, want ik had moeten afremmen, keren en over het oneffen tegelpad moeten teruglopen (zodat ik de 10 km lopers niet in de weg zou lopen).

De vijfde kilometer ging beter, maar de moed was ondertussen in de schoenen gezonken. Zou ik mijn tempo van 4:18 min/km halen? De 4 min 21 s was niet bemoedigend. Dan maar de turbo erop (of wat ik er nog van over had na 5 km op 5 km tempo) De laatste kilometer ging in 4 min 14 s.

Dit was een zware “5 km” en een goede ervaring. Weliswaar kwam ik in 26 min 13 s binnen, maar de snelheid had ik redelijk hoog kunnen houden, ondanks de hellingen bij het begin en eind van het parcours (venijnig klimmetje in de laatste kilometer).

Dat fout lopen doe je maar een keer, natuurlijk. Normaliter is er een parcourskaart met de diverse routes aangegeven en vooral waar het parcours zich afsplitst. Niets daarvan hier. Ik hoop maar dat ik de enige was die zo verkeerd liep. In principe heb ik mijn doel (een testloop doen in groepsverband) gehaald, maar zonde is het wel van de reiskosten met het openbaar vervoer (zo’n 25 Euro).

Volgende week beter in Papendrecht, op de Nationale Lenteloop. Die publiceren namelijk het parcours vooraf, zie hier en hier. Niet dat het uitmaakt, want de 10 en 5 km starten op verschillende tijden en verwarring is bijna onmogelijk.

Kortom, mijn doel voor deze dag is gehaald, maar niet op de manier als ik gehoopt had.

Volgende keer beter.

Bedankt voor het lezen en loop ze!