Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Mijn trainingsmethode

Na wat uitgeprobeerd te hebben qua trainingen kwam ik er achter dat twee intervaltrainingen per week te veel voor mij zijn. Ik heb wel iets nodig om mijn snelheid te onderhouden, maar intervaltraining, die velen te langzaam schijnen uit te voeren (te rustig tijdens de pauze), doe ik juist te hard. Dat moest ik ietsjes terugschroeven om heel te blijven. Toch wil ik wat doen om iets van die snelheid terug te brengen, maar dat moet wachten tot volgende maand.

Hier is mijn schema, zoals ik die heden uitvoer (waaraan ik me probeer te houden, alhoewel dat niet altijd lukt).


maandag
herstel of rustig lopen op gevoel, 8 km
dinsdag
intervaltraining op de baan, 6 km
woensdag
duurloop met een sneller, progressief tempo per kilometer, 5 - 7 km
donderdag
duurloop op een tempo dat 20 tot 40 s/km langzamer is dan wedstrijdtempo, 10 - 15 km
vrijdag
herstel of rustig lopen op gevoel, 8 km
zaterdag
wedstrijdvoorbereiding, met 1 km op wedstrijdtempo, 8 km
zondag
wedstrijd of testloop, 5 km - 10 EM

Als de wedstrijd op zaterdag is, verandert er het een en ander:


donderdag
duurloop op een tempo dat 40 s/km langzamer is dan wedstrijdtempo, 10 km
vrijdag
wedstrijdvoorbereiding, met 1 km op wedstrijdtempo, 8 km
zaterdag
wedstrijd of testloop, 5 km - 10 EM
zondag
herstel of rustig lopen op gevoel, 8 km

Als de wedstrijd op maandag is, verandert er dit ten opzichte van het eerste schema:


zaterdag
rustig lopen op gevoel, 8 km
zondag
wedstrijdvoorbereiding, met 1 km op wedstrijdtempo, 8 km
maandag
wedstrijd of testloop, 5 km - 10 EM
dinsdag
herstel of rustig lopen op gevoel, 8 km

Waaraan ik denk om te gaan toevoegen in juni is Tabatha training, te beginnen met 2 min in/uitlopen en 2 maal (20s maximaal, 10 s pauze), tweemaal per week. Ik wil dat verder uitbouwen over de weken naar 5 min inlopen, 8 maal (20 s maximaal, 10 s pauze), 2 min uitlopen, of zo veel herhaling als mogelijk is zonder al te uitgeput te raken; en dit drie maal per week, bovenop mijn huidige schema, maar met minstens 8 uur tussen elke training. Ik zou dan 10 keer per week trainen.

In september moet ik dan weer sleutelen aan het schema, omdat ik dan naar de halve marathon afstand ga, die langere duurlopen vereist en noodgedwongen het aantal trainingen per week doet verminderen. Ik zal dan twee trainingen moeten samenvoegen.

Bedankt voor het lezen en loop ze.