Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Oranjeloop Halsteren 2014

Wellicht als ik van tevoren wat meer gekeken had wat mensen op dit parcours doen, dan had ik beter geweten welk tempo ik had moeten lopen. Mensen die 19 minuten plegen te lopen op de 5 km (als wegwedstrijd) doen er hier een minuut (zo’n 5 %) langer over. Op de 10 km is het verschil zelfs groter. Het is een zwaar parcours met veel bochten en stukken onverhard waar je slecht snelheid kunt maken. Waar het verhard is, hebben boomwortels het pad een “struikelzone” gemaakt. Hier en daar waren er stukken schelp gestort, wat er mooi uitziet, maar belabberd is om over hard te lopen (geen tractie). Met mijn 21m:45s op de 5 km over de weg, kon ik niet meer verwachten dan 22m:50s en dat is ongeveer wat het werd.

  • 5,06 km in 22m:47s (4:30 min/km), 192 st/min
  • … tempo's per km: 4:15, 4:27, 4:37, 4:34, 4:36 min/km

De eerste kilometer ging het dus best goed. Ik had een beetje last van struikelen over de benen, maar lang niet erg als twee weken geleden. Het gaat dus vooruit wat dat betreft.

Parcours Oranjeloop Halsteren

Echter, na de driekwart ronde onverhard langs het meer van de Groote Melanen volgt een gemeen vals plat omhoog over een geasfalteerd fietspad. Daar liet ik seconden liggen. Het tempo ging van 4:15 min/km naar 4:30 min/km en ik verloor 10 s. Gelukkig kon ik me daarna herpakken. Echter, bij het stuk van de Langstraat richting de doorkomst, parallel aan de oprit voor auto’s zakte het tempo in, omdat het ondoenlijk lopen was met al die boomstronken in het asfalt. Wederom verloor ik 10 s ten opzichte van wat ik had gelopen op de weg. Als ik de “slechte stukken” eraf trek, heb ik in de eerste ronde 8m:03s gedaan over 1880 m, oftewel 4:18 min/km, precies zoals ik het gepland had.

Omdat ik doorkwam in meer dan 11 minuten zag ik de bui al hangen. Dit ging niet lukken. In plaats van toch door te zetten speelde ik op safe; ik liet het tempo zakken. Ik was niet de enige; mensen om me heen lieten het tempo ook zakken. Het parcours was te zwaar om twee of vier van deze rondjes zo hard te lopen. Nu was de wedstrijd eraf en werd het een echte trimloop. Mezelf over de kop lopen had geen enkele zin meer. Het tempo was gemiddeld 15 s/km trager dan de eerste ronde.

Ik zag later nummer 1 binnen komen op 39m:54s, zo’n 4 minuten later dan ik op de weg had verwacht. Het was een echte slijtageslag geweest onder de deelnemers aan de 10 km.

Een mislukking was het eigenlijk niet. Ik heb me redelijk sterk gehouden, maar die 21m:30s die ik had willen lopen zat er vandaag op dit parcours niet in. Dat is jammer, want ik heb hier ooit wel eens onder de 20 minuten gelopen en kwam als eerste van de 5 km lopers door. Maar ja, dat was toen het park nog in een goede staat was en je niet struikelde over de boomwortels in het asfalt.

Ach, misschien komt dat ooit nog wel, wie weet? Veel kans geef ik er niet op, want de gemeente kan maar niet beslissen wat te doen met dit park. Daarom doen ze niet meer dan het hoogstnoodzakelijke. Het oog “mooi”, maar onder dat “likje verf” schuilt meer dan 10 jaar achterstallig onderhoud door besluiteloosheid. De hete aardappel wordt van bordje naar bordje geschoven, zoals dat zo vaak gaat met lastige onderwerpen die gevoelig liggen bij de lokale bevolking (favoriete plek om de hond uit te laten).

Bedankt voor het lezen en loop ze.


Aanvulling 29 april 2014: Tot mijn verrassing zag ik in de uitslagen dat ik eerste plaats had in de 5 km loop. Er was geen prijsuitreiking voor die afstand, maar nummer 1 is nummer 1, hoe dan ook.