Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Trainen is voorbereiden

Wedstrijden lopen kun je alleen als je er goed voor getraind bent. Wat anderen opviel was dat ik best een redelijke basissnelheid had, maar dat daarvan weinig bleek uit mijn wedstrijduitslagen. De reden is dat ik niet genoeg lange afstanden gelopen heb op snelheid. Ik heb te veel kort werk gedaan (intervallen).

Terwijl er nog best vooruitgang zit in mijn prestaties op de wedstrijd, is de kans groot dat dit gaat stokken zodra mijn gebrek aan duurvermogen me gaat opbreken. Om dit te voorkomen zal ik meer lange intervallen moeten doen, welke helaas zwaar zijn als trainingsvorm.

Terwijl ik afgelopen donderdag met tegenzin naar het bos ging, omdat de loopgroep er zijn training deed (klaverblad), liep ik onwillekeurig rustig uit, apart van de groep, op de zandvlakte midden in het bos, om te herstellen van de stratenloop in Zoutelande. Dat is dus goed. Helaas maakte ik de fout om bij het “uitlopen” met de groep wel erg hard te gaan (dik onder de 5 min/km).

4 juli 2013, bostraining
11,11 km in 59m:53s (5:23 min/km), 174 st/min

De dag erop deed ik wel een rustige training van 10 km rondom de Binnenschelde. Ik liep een iets andere route dan gewoonlijk, over het industrieterrein van de Theodorushaven in Bergen op Zoom en iets meer de wijk de Bergse Plaat in, waardoor ik geen aanloopstuk nodig had, zoals in de 10 km van de Bergse Havenloop. Het stuk op het industrieterrein is dan wel weer saai om te lopen.

5 juli 2013, rustige duurloop
10,02 km in 54m:22s (5:26 min/km), 176 st/min

De dag daar weer op, zaterdag, ging ik relatief vroeg trainen. Helaas was het al vrij warm. De bedoeling was drie keer drie kilometer op halve-marathontempo (4:44 min/km), met een kilometer doorlopen als herstel. Echter, dit voelde zeer zwaar aan en ik ben dat type trainingen duidelijk niet gewend. Wellicht verklaart dit mijn onderpresteren in wedstrijden.

6 juli 2013, 3x 3 km
7,19 km in 38m:05s (5:18 min/km), 178 st/min
3x 3 km (pauze 1 km)
14:00 m/3 km (4:40 min/km), 4:44 min/km, -

Ik heb dus maar een keer 3 km gelopen en na de eerste kilometer in de tweede keer ben ik gestopt om overtraining te voorkomen. Ik was voor mijn gevoel meer aan het kapot maken dan wat anders.

Gisteren, zondag, hield ik een rustdag. Vandaag, maandag, zal ik wederom een intervaltraining doen, zes maal 1 km met een 400 m interval (dribbelpauze). Het gewenste tempo is halve-marathontempo minus 10 s/min, maar gezien de warmte kijk ik wel wat haalbaar is in de avonduren.

Bedankt voor het lezen en loop ze!