Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Komende zondag een halve marathon

Terwijl zovelen van mijn online hardloop kennisen zich mentaal voorbereiden op de Zeeuwse Kustmarathon, ben ik bezig met mijn eerste halve marathon sinds een jaar. Dat was toen ook de Bredase Singelloop (zie mijn verslag) die een beetje uitliep op een mislukking.

Net als nu de verwachting is, was het toen warm. Grote verschillen met een jaar geleden zijn dat ik meer (over)gewicht aan mijn lichaam had en minder had getraind. Een groot probleem toen was een gebrek aan een derde waterpost op het parcours. Zo te zien heeft men niks geleerd en schuift de organisatie de verantwoordelijkheid van voldoende drinken af op de deelnemer. Die watergordel gaat dus mee als noodvoorraad water.

Nu ben ik gewend om te lopen in deze warmte, omdat ik per slot van rekening elke dag hardgelopen heb. Toch is een wedstrijd anders, omdat je dan meer van jezelf vraagt dan in de training.

Even zo, ik ga het eerste rondje weg op 1u:50m (met de pacers) en zie wel of ik in rondje twee bij de 1u:45m kan komen door op hartslag te lopen. Dat lijkt me een slimme strategie.

Over slim gesproken. Vandaag doe ik nog een kort herstelloopje van 30 minuten (verwacht geen verder verslag hiervan) en zaterdag houd ik een rustdag. Zodoende kan al het trainingseffect bestendigen en hopelijk mij een sterk, uitgerust lichaam opleveren.

Rest mij nog te beschrijven wat ik woensdag en donderdag gedaan heb.

Woensdag

De opdracht was rustiger trainen dan afgelopen maandag, geen sub 5:45 min/km tempo's. Ik voelde nog steeds de versnellingen van de dag ervoor met de loopgroep. De hamstrings waren wat stijfjes.

De hele training (21,1 km) ging tussen de 5:51 en 6:40 min/km, inclusief.

6:34 6:13 5:53 5:57 5:57
6:08 6:13 6:17 6:30 6:40
6:29 6:26 6:09 6:26 6:23
6:07 6:21 6:09 6:06 6:21
5:51

Ik liep stukjes onverhard en verhard en het maakte niet zoveel uit in het tempo. Met andere woorden, ik kon het tempo makkelijk aan. Daarom besloot ik de vlindertuin De Kragge mee te nemen, die bestaat uit ruig terrein met een fikse klim en fikse daling (pakweg 40 m hoogteverschil op 2 km). Door het bijzonder mooie uitzicht over de omgeving was het makkelijk lopen, alhoewel het fysiek zwaar was. De geest was afgeleid door al de schoonheid om me heen. Oh ja, honden zijn er niet toegestaan en ik heb ze ook niet gezien (vlinders ook niet, trouwens).

Wellicht niet zo heel goed voor de hamstrings, maar wel een goed trainingseffect in een verder relatief vlak gelopen training tussen de 5:51 en 6:29 min/km (in het bos loop ik meestal zo'n 20 s/km trager dan op de weg; als ik die eraf trekt, kom ik op een tempo tussen 5:51 en 6:09 min/km).

Route woensdag

21,11 km in 2u:11m:51s (6:15 min/km, 137 bpm)

Donderdag

Trainen op de baan, Yasso 800's. Deze training veronderstelt dat je ongeveer weet wat je eindtijd op de marathon is. De tijd in uren en minuten vertaal je naar minuten en seconden op de 800 m en eenzelfde tijd voor een actief herstel. Met een halve marathon in 1u:45m in gedachten, is een marathon in 4 uur mogelijk, mits onder gunstige omstandigheden.

Omdat het warm was, dacht ik slim te zijn om met mijn outfit van aanstaande zondag te lopen, om te kijken of dat ging. Gegniffel alom. Gepraat over blote billen. Ai, mijn vlinderbroekje was maat XL en veel te groot. Ik was gekrompen door al dat afvallen. Af en toe in de slappe lach heb ik de training afgemaakt. Dat soort dingen gebeurenโ€ฆ

Route donderdag

4 keer 800 m in 4m:00s, met 400 m in 4m:00s als herstel.
6,25 km in 38m:57s (6:14 min/km, 127 bpm)


Ik heb vanmorgen twee nieuwe sportbroekjes (maat S en maat M) gekocht die me goed pasten. Naast een bezoek aan de kapper zal dat vast helpen om me enigszins prestentable te maken voor het Bredase publiek langs de kant.

Het zal me benieuwen of al die training van de afgelopen weken effect heeft en of ik het tempo van 5:13 min/km voor een 1u:50m resultaat kan bijhouden of zelfs voorbijstreven.

Een PR zal het niet worden, want dat staat op 1u:31m:05s, op 27 januari 2002, tijdens de Goed-Beter-Bestloop, twee maanden na mijn beste tijd ooit gelopen in een wedstrijd (1u:02m:48s op de 15 km van de Zevenheuvelenloop op 11 november 2001).

Tijden kunnen me eigenlijk niet zo heel veel meer schelen. Het gaat me meer om het juiste tempo inzetten, zodat ik de afstand kan uitlopen, terwijl ik voel dat ik wat gedaan heb. De ervaring tijdens het lopen is waar het mij om gaat. Hoe sneller ik loop, hoe beter de ervaring.

Nogmaals, het plan is om in de eerste ronde op 5:13 min/km te lopen en dan in de tweede ronde op hartslag te gaan lopen (onder de 156 bpm). Ik zal drinken bij elke waterpost, ook al betekent dat dat ik tijdelijk iets boven mijn richttempo zal zitten. Ik heb het tempo op mijn FR-305 insteld per km, wat makkelijk te compenseren is, zo weet ik uit de training.

Lopers suc6

Volgende bericht zal waarschijnlijk gaan over de Bredase Singelloop, tenzij er iets tussenkomt.