Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Praktisch denken in de praktijk gebracht

Een goede kennis van mij vroeg me net of ik om twee uur bij haar langs wilde komen. Ze is niet meer de jongste en is erg bevattelijk voor verkoudheid en zo. De vorige keer dat ze me vroeg om bij haar op bezoek te komen, was ik snipverkouden van de halve marathon van Rotterdam. Die keer ging dus over en daarom wil ik nu (praktisch vrij van verkoudheid) per se wel gaan. Alleen ik had toch een trainingschema?

Polar rs200sd.

Praktisch denken dan maar. Ik heb een Polar RS200SD, waarmee je intervaltraining kunt doen. Nu gebruikte ik die vooral voor 1000 m intervallen, omdat die op de baan nogal saai zijn om alleen uit te voeren (12 km op de baan). De 400 m intervallen doe ik ofwel op de baan, dan wel op een rustig fietspad, waar ik jaren geleden 400 m heb afgemeten en het halverwegepunt goed ken. Wat weerhoudt me echter om de 8 km die ik al meer gelopen heb door het centrum van Bergen op Zoom en de Bergse Plaat te gebruiken om 10 keer 400 m met 400 m herstelpauze te lopen? Dat is ook 8 km.

Om te voorkomen dat ik iedere keer op het rode knopje moet drukken, heb ik de autolap functie ingesteld. Mijn doel is 1.56 min./400 m, oftewel 4.50 min./km. Daarmee kon ik tot de volgende instellingen:

  • Zone 1 - 4:40 - 5:00 per km - 400 m intervallen
  • Zone 2 - 10:05 - 6:04 per km - 400 m intervallen
  • autolap elke 400 m

Nu kan ik gewoon lopen wanneer ik wil en hoef niet per se naar een atletiekbaan of afgemeten stuk fietspad. Met de korte dagen in de naderende winter zal dat zeker een voordeel blijken te zijn. Ik kan een moment van de dag kiezen dat het mij uitkomt om te gaan trainen.