Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Schema aangepast

Ik zag dat er op dit moment geen marathons gepland worden voor de eerste vier maanden van het jaar (januari t/m april). Pas vanaf mei zie ik marathons verschijnen op diverse hardloopkalenders. Blijkbaar zijn de koude maanden niet erg populair om te trainen en hard te lopen. De laatste marathon in het jaar die voor mij te bereiken is met het OV is de Spark Marathon in Spijkenisse (eind november). Als ik dan toch een marathon wil uitlopen, zonder tijdsdoel, dan is dat een goede, want hij is kleinschalig en toch redelijk goed. Het inschrijfgeld is ongeveer eenderde van wat je betaalt voor een “grote wedstrijd” (Amsterdam, Rotterdam, etc.). Er is Etten-Leur, maar ik heb weinig zin om twee ronden te lopen. Bovendien is eind oktober voor mij nog te vroeg om in marathonvorm te zijn (lees: genoeg afstand in de benen hebben).

Ik schat zo’n 16 weken nodig te hebben om me voor te bereiden, wat betekent dat ik begin augustus al mag beginnen met de voorbereiding, afstand opbouwen. Gelukkig is dat nog algemeen genoeg dat ik niet al te veel hoef te veranderen aan het schema dat ik vorige week publiceerde. Ik zal bij mijn atletiekvereniging vragen om een marathonschema voor een eindtijd van vier tot vijf uur, wat mij haalbaar lijkt. Tot die tijd kan ik mijn eigen schema aanhouden, zo’n 60 km per week, met om de drie weken een iets rustigere week (kortere lange duurloop in het weekend), zodat mijn lichaam kan wennen aan meer trainingsomvang.

De trainingsschema’s van Spado die ik heb gezien zijn allemaal 12 weken lang. Als ik terugreken van zondag 28 november 2021, dan start een 12-weken schema op maandag 6 september, maar, nogmaals, met een nadruk op het uitbreiden van de afstand. In het begin wordt er nog niet erg specifiek getraind. Ik kan dus vrij eenvoudig inspringen op week 3 (die voor mij begint op maandag 20 september 2021) met het volgen van het schema van Spado. Dat geeft me tijd genoeg om het schema te ontvangen en eventueel aan te passen aan mijn omstandigheden. Mijn voornaamste aandacht gaat naar heel blijven tijdens de voorbereiding en de marathon uitlopen. Beide waren tot nu toe een probleem. Ik geloof dat de tijdlimiet voor Spijkenisse 5 uur is en dat het startschot gelost wordt om 10.30 uur.

Ik vind dat ik beter kan wachten tot begin september met het inschrijven voor deze marathon. Dan is hopelijk duidelijk of de marathon doorgaat i.v.m. een eventuele infectiegolf van het coronavirus. Op moment van schrijven staat de website nog op 2019 en is nog niet ge├╝pdate naar 2021. Dat geeft al aan dat de organisatie nog niet begonnen is met de editie van dit jaar. In verband met corona verwacht ik niet dat je op de dag zelf kunt inschrijven en dat er minder mensen aan mogen deelnemen dan vroeger (ik geloof maximaal 1500 deelnemers voor alle afstanden bij elkaar). Op tijd inschrijven is dan wel belangrijk.

Goede tijden op de marathon komen later wel, als ik op gewicht ben. Ik heb sowieso de maand december nodig om te herstellen, zodat ik ruim de tijd heb om verder gewicht te verliezen en me voor te bereiden op een volgende marathon.

Bedankt voor het lezen en loop ze!