Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Het wordt koeler

Ik was aanvankelijk van plan om deze week wat rustiger te trainen. Ik heb weliswaar geen intervaltraining gedaan, maar wat ik ervoor in de plaats deed was conditioneel eigenlijk nog zwaarder. Ik liep telkens vijf maal zes minuten op een tempo dat ik gemiddeld loop op de snelle stukken van een 1000 m intervaltraining (4:47 min/km), 4:52 min/km op dinsdag en 4:37 min/km op donderdag. Tijdens een intervaltraining loop ik dan wel rustiger tijdens de intervallen (herstelpauze), waardoor het gemiddelde tempo tijdens de training langzamer is.

Niks rustiger trainen dus en dat was te merken op zaterdag, toen ik de prijs moest betalen voor mijn alternatieve weektraining (ik trainde niet volgens het trainingsschema van de trainer). Ik weet nu wel wat mijn vVO2Max is, namelijk minstens 13,5 km/u (4:27 min/km). Intervaltraining met korte afstanden (tot 600 m) mogen sneller dan 4:27 min/km en met een lange afstand (800 m en langer) mogen langzamer dan 4:27 min/km.

Op basis van deze kennis kan ik inschatten welke tijden ik zou lopen op de 5 en 10 km, namelijk 24 en 50 minuten. Ik heb flink ingeleverd qua snelheid in vergelijking met het voorjaar.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/71eb906e8d.jpg

Dinsdag 4 oktober

 • baantraining: 10,81 km in 1u:00m:15s (5:34 min/km), 142 bpm, 189 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
 • kern: 5 maal 6 minuten draven (3 min herstel):
  1170, 1220, 1260, 1250, 1260 m/6 min

Te zien aan het gemiddelde tempo was dit zeker geen rustige training. De kern bestond uit 5 keer 6 minuten draven en dit was bijna op uitputtingstempo (zo snel als ik kan in 6 minuten). De GPS is op de baan uiteraard niet erg nauwkeurig (kan 5 procent schelen met werkelijke afstand). Ik had echter geen zin om telkens terug te keren naar een startpositie. Aangezien ik dat donderdag wel deed, kon ik toen nagaan wat het verschil was tussen de gemeten afstand met GPS en de werkelijke afstand op de atletiekbaan (afstand volgens GPS is dus 20 m te kort). Ik heb deze correctie toegepast op de afstanden hierboven.

Donderdag 6 oktober

 • baantraining: 11,68 km in 1u:04m:23s (5:31 min/km), 142 bpm, 186 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
 • kern: 5 maal 6 minuten draven (3 min herstel):
  1350, 1310, 1290, 1280, 1270 m/6 min

Deze training was zogezegd nog zwaarder dan dinsdag. De GPS gaf telkens 20 m te kort aan, wat te controleren was doordat ik telkens op hetzelfde punt startte. Deze kennis heb ik toegepast op de afstanden van afgelopen dinsdag (telkens 20 m opgeteld bij de gemeten GPS afstanden). De eerste keer ging ik—als ik eerlijk ben—voluit. Mijn vVO2Max ligt dus rond de 13,5 km/u (4:27 min/km). Dit is goed om te weten als ik mijn twee 6-minuten testen ga doen in de week voorafgaand aan de eerste Kievitloop (valt op 16 oktober) van het najaar.

Zaterdag 8 oktober

 • bostraining: 14,91 km in 1u:35m:38s (6:25 min/km), 134 bpm, 178 st/min
 • gegevens op Garmin Connect

Ik liep eerst een stuk in naar de start van de groepsloop van de marathongroep van Spado op de zaterdagmorgen. Omdat velen nog moe waren van de Kustmarathon Zeeland, ging we weg voor een duurloop van ruim een uur en een kwartier. Toch viel het me zwaar, omdat ik duidelijk nog niet hersteld was van de twee trainingen op dinsdag en donderdag. Tevens zou ik normaliter vooraf mijn enkel afkoelen, zodat de pijn niet zo heftig is, maar daar was deze keer geen tijd voor, omdat ik wat laat wakker was en mijn rekoefeningen moest doen tegen de stijfheid.

Zondag 9 oktober

 • bostraining: 10,24 km in 1u:04m:09s (6:16 min/km), 129 bpm, 182 st/min
 • gegevens op Garmin Connect
 • lopen naar de start:
  1,46 km in 9m:00s (6:10 min/km)
 • lopen met de groep:
  8,78 km in 55m:09s (6:17 min/km)

Een dag extra herstel, een ijscompres voorafgaand aan het hardlopen en de beleving van deze bosloop was heel anders dan een dag eerder. Het was natuurlijk flink korter dan zaterdag, maar wel zonder de pijn in de enkel. Dat scheelt een hoop in het humeur onder het lopen.


De temperatuur van de buitenlucht is gedaald. Dat wil zeggen dat het nu lekker loopweer is in plaats van warm loopweer. Voor wandelaars is dat anders, omdat die niet gebruik kunnen maken van de extra energie van het hardlopen. Hardlopers kunnen nog met een t-shirtje lopen, terwijl wandelaars zeker al een jack aan moeten doen, zo niet een winterjas aan het begin van de dag.

Het zal nu niet lang meer duren voordat het wintertenue uit de kast gehaald mag worden door de hardlopers in ons land.

Bedankt voor het lezen en loop ze!