Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Marathon training, blessurevrij blijven

Ik had twee weken geleden iets te veel gedaan in de training, waardoor mijn knie wat pijntjes ging vertonen. In plaats van daaraan toe te geven en het “fysiotherapie-circuit” in te gaan, koos ik voor preventie (altijd veel goedkoper en sneller), namelijk door de oefeningen te doen die revaliderende sporters dienen te doen voor een lopersknie, zodra de pijn het toelaat.

Via een Google zoekopdracht kwam ik terecht op SMA Noord. Ik kan pijnvrij lopen na een weekje deze oefeningen uitvoeren, maar toch wil ik het 6-weken programma voltooien.

Er zijn zes oefeningen, waarbij vooral het bekken horizontaal gehouden dient te worden bij de oefeningen 2 en 3. Je bekken kantelen mag dus niet.

  1. been heffen in zijligging
  2. uitvalspassen
  3. kniebuigingen
  4. bekkendipjes
  5. wallbangers
  6. zijwaartse uitvalspassen

Nu snap ik ook waarom ik bij het tenen aanraken met gestrekte benen altijd het commentaar kreeg dat ik mijn benen boog. Ik houd mijn benen gestrekt, maar kantel mijn bekken. Door in de spiegel te kijken kon ik zien dat ik lang niet zo beweeglijk ben als ik dacht en dat er veel ruimte voor verbetering is.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/db72855914.jpg

Dag 50, maandag 7 maart

  • training bos/weg: 10,01 km in 59m:57s (5:59 min/km), 128 bpm, 178 st/min
  • gegevens op Garmin Connect

Na al die regen van de afgelopen weken was het wel weer eens fijn om met een zonnetje erbij te lopen. Dit was een herstelloop (was echt nodig) en ik stond regelmatig even stil (net als de timer) om een fotootje te nemen. Tegen het eind probeerde ik wat te versnellen om 10 km binnen het uur te lopen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/93222c9d17.jpg

Dag 51, dinsdag 8 maart

  • bostraining: 10,01 km in 1u:04m:42s (6:28 min/km), 129 bpm, 173 st/min
  • gegevens op Garmin Connect

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/bd0a655eb1.jpg

Om weer eens heel erg anders te zijn ging ik richting Fort De Roovere, tussen Bergen op Zoom en Halsteren. Het was erg nat in het bos en drassig op de open stukken grasbaan. Ik vond zelfs een paadje waar ik dacht dat geen paadje was; het was wel slecht te begaan omdat het zo steil was. Het ging overigens veel op en neer onderweg, niet veel in meters, maar wel in stijgingspercentage. Dat belooft wat als de Rovers Run daar wordt georganiseerd. Voor een obstaclerun lijkt het me perfect.


Dat waren twee rustige trainingen om te herstellen van de Twintig van Alphen. Ik geloof dat ik er goed aan heb gedaan.

Bedankt voor het lezen en loop ze!