Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Heftig weekend in het vooruitzicht

Terwijl ik dit schrijf op de zaterdagmorgen vroeg ben ik van plan om twee dagen achter elkaar intensieve hardloopactiviteiten te doen, een 10 km wedstrijd op zaterdag en een 25 km trainingsloop op zondag. Ik denk dat ik het aan kan als ik voorzichtig blijf. Het doel is immers de marathon op 10 april; de rest is daar voorlopig aan ondergeschikt.

vergeelde foto met hardlopers in de verte langs een kanaal
Road-to-Rotterdam voorbereidingsloop van AV Sprint uit Breda

Zaterdag 23 januari 2016 ga ik deelnemen aan de Dirk IV-Loop in Hoornaar, waarvan de hoofdafstand 10 km is. Ik schat dat ik in staat ben om een tijd tussen de 42 en 43 minuten neer te zetten op de 10 km, maar ga voor een minuutje langzamer (tussen de 43 en 44 minuten). Mijn richttempo volgens GPS zal 4:20 min/km worden. Dat zal vrij pittig aanvoelen, maar niet als een recordbreker.

Een dag later, als alles goed gaat, ga ik deelnemen aan een van de Road2Rotterdam trainingslopen, namelijk de 25 km loop van AV Sprint. Mijn richttempo zal daar 5:00 min/km worden, in de zin dat ik start bij de gehaasde tempogroep van 5 min/km. Met een gewenst marathontempo van 4:37 min/km is dat wat aan de snelle kant, maar er is nu eenmaal geen 5:10 min/km groep (wel een 5:15 min/km groep). Als ik me heel erg moe voel, zal ik eventueel terugvallen naar die 5:15 min/km groep in de eerste 10 minuten of zo, als alles nog relatief dicht bij elkaar loopt (rond de 200 m verschil tussen de groep die 5:00 min/km loopt en de groep die 5:15 min/km loopt). Ik kwam er vorige keer achter dat andersom (van een langzamere naar een snellere tempogroep) niet zo slim is en nodeloos veel energie kost.

Met in- en uitlopen meegerekend, zal ik dit weekend zo’n 40 km afleggen. Als ik dat optel bij de 56 km die ik deze week al hardgelopen heb, zou ik in totaal meer dan 96 km hardlopend afleggen deze week. Met wandelkilometers erbij geteld kom ik in de buurt van 200 km deze week. Dat zou genoeg moeten zijn om mijn uithoudingsvermogen danig te verbeteren.

Bedankt voor het lezen en loop ze!