Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Dag 1 van mijn twaalf-weken schema zit er op!

In deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken als je gaat hardlopen, vooral als er een vorstperiode volgt na een periode met veel regen. Overal lagen plassen in het bos. Voorzichtig navigeren en vooral weten welke paden redelijk droog blijven is het devies. Het is geen tijd voor snelle tempo’s in het bos. Die worden gelopen op de baan of op fietspaden waarop gestrooid is.

verkleumd gezicht

Toch was het bitter koud. Ik was blij dat het bos nog een beetje bescherming bood tegen de elementen. Op de open stukken ernaar toe was het even tanden op elkaar, want temperaturen onder nul was ik nog niet gewend. Ik had dubbele handschoenen aan, maar die waren eigenlijk niet nodig geweest; slechts een per hand was voldoende geweest. Ik had wel een muts op en die was echt nodig, omdat mijn haar dun begint te worden (kaal kruintje).

Het horloge zat dus onder een laag kleding. Het enige wat ik kon waarnemen—behalve wat ik zag en voelde in mijn spieren—was een piepje en trilling van het horloge bij elke kilometer. Zo kon ik in de gaten houden of ik niet te veel gedaan had qua afstand. Er stond een uur op het programma en ik had daar in- en uitlopen bijgerekend (in totaal 14 km). Door plotselinge kou en het feit dat ik gisteren al zoveel gedaan had, besloot ik het in- en uitlopen te laten schieten en in plaats daarvan wat langer te lopen op hersteltempo (boven de 6 min/km). ’s-Morgens had ik immers al ruim 13 km gewandeld, met een omweg naar de supermarkt voor een pakje kalkoenfilet voor op het brood. Dat zijn ook herstelkilometers.

  • herstelloop: 11,30 km in 1u:10m:38s (6:15 min/km), 127 bpm, 180 st/min
  • gegevens op Garmin Connect
    • kilometer tempo’s: 6:27, 6:22, 6:35, 6:06, 6:11, 6:18, 6:10, 6:12, 6:02, 6:12, 6:13 min/km

Morgen is er weer een Spado-training, met 5 duizendjes op 5 km tempo (5 minuten herstel). Dat is dan weer pittig. Donderdag ook, want dan mogen we 8 km hollen op marathontempo (4:40 à 4:50 min/km). Dat lijkt niet veel, maar bedenk dat de overige trainingen ook nog verwerkt dienen te worden en dat er nog trainingen na volgen. Gelukkig heeft er iemand over nagedacht, of op zijn minst het schema keer-op-keer verfijnd zodat atleten hun beste prestaties lieten zien.

Bedankt voor het lezen en loop ze!

✴️ Volg mij op micro∙blog