Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Havenloop Oudenbosch 2015

Ik had stilletjes gehoopt op een tijd onder de 51 minuten op de eerste Havenloop in Oudenbosch. Maar helaas mocht het niet zo zijn. Enerzijds waren de omstandigheden zwaar (parkoers, wind tegen), maar belangrijker dan dat alles, ik begon moe aan de start. Ik voelde dat al bij het inlopen.

https://loopgenot.micro.blog/uploads/2021/c9ea037f96.jpg

Ik moest nog even een sprintje trekken op het NS station van Bergen op Zoom om de trein richting Roosendaal te halen. Dat had al een slecht voorteken moeten zijn. Na wachten en een overstap in Roosendaal volgde een korte rit naar het treinstation van Oudenbosch. Eenmaal aangekomen liep ik op het Havenfeest af. De hoofdstraat was afgezet en het was gezellig druk. De zon en de aangename temperatuur waren hier ongetwijfeld debet aan.

Na het omkleden in Sportivo was het even wat loslopen naast het parkoers. Na 500 m voelde ik vermoeidheid in de benen. Dit was niet goed. Ik besloot het inlopen kort te houden en te hopen op een tweede adem in de wedstrijd. Mijn oorspronkelijke plan om te starten op 4:48 min/km en dan na 5 km te versnellen naar 4:42 min/km was niet erg realistisch, gezien de staat van mijn lichaam (moe). Ik moest er maar het beste van maken.

Parkoers havenloop oudenbosch

Op zich viel het nog mee in de eerste ronde, alhoewel ik veel moest inleveren op het stuk terug naar Oudenbosch. Het was niet het parkoers (alhoewel het bruggetje pittig was), maar de sterke wind tegen op de terugweg. Was ik niet zo moe geweest, dan had ik vast nog wel een stapje harder kunnen gaan.

In het tweede rondje wist ik wat er te wachten stond en kon me er beter op instellen. Ik versnelde met de wind achter en na het keren kon ik het tempo redelijk vasthouden. Het was een soort van tweede adem, maar als dat zo was, dan was het veel te vroeg; er was immers nog een ronde te gaan.

Het derde rondje zat ik er dus door (geen sneller tempo met de wind mee). Gelukkig kon ik de schade beperkt houden en in de laatste 900 m nog wat goed maken. Ik was maar wat blij dat ik de finish hardlopend gehaald had, zonder te wandelen.

Het eerste rondje had iets beter kunnen zijn. Ik had de woorden van de microfonist te serieus genomen. Voor de snelheden die ik loop is de invloed van de wind te gering om echt veel invloed te hebben. We hebben het dan bij dit soort windkracht over 10 s/km verschil tussen wind achter of voor. Natuurlijk moet ik wel harder werken met de wind tegen. Ik denk dat ik 20 s heb laten liggen door te behoudend te lopen in de eerste ronde.

  • wegwedstrijd: 10,8 km in 52m:41s (4:53 min/km), 153 bpm (65% WHR), 190 st/min, 27,34 wp*
  • geschatte tijden per ronde (3,6 km) 17m:50s (4:57 min/km) 35m:12sโ€”17m:22s (4:49 min/km) 52m:41sโ€”17m:29s (4:51 min/km)
  • GPS tempo's per km: 4:53, 4:52, 4:59, 4:58, 4:43 min/km 4:49, 4:45, 4:50, 4:50, 4:53 min/km 0,9 km in 4m:09s (4:36 min/km)
  • Garmin Connect

* wp staat voor Daniels workout points, gebaseerd op het aantal minuten in bepaalde activiteitenzones. Het is een graadmeter voor de intensiteit van een training of wedstrijd.


Al met al een goede leerschool vandaag. Om goed te presteren moet je veel rust inbouwen in je trainingsschema, vooral in de dagen vooraf. Nu was dat voor deze wedstrijd niet erg, omdat ik voor mezelf niet goed hoefde te presteren, alleen vormbehoud tonen. Omgerekend is 10,8 km in 52m:41s gelijk aan 48m:36s op de 10 km. Dat is duidelijk langzamer dan in Halsteren (47m:38s). Vormbehoud heb ik dus niet getoond, met een tijd die omgerekend een minuut langzamer is.

Een andere les is om advies van de organisatie met een korreltje zout te nemen. Ze kunnen absoluut niet weten hoe goed ik een beetje wind tegen kan verdragen. Dat scheelt veel van persoon tot persoon, zoals ik onder het lopen kon waarnemen. In de laatste ronde, toen de wind opstak, kon ik een paar lopers eenvoudig voorbij lopen en uiteindelijk minuten vรฒรฒr blijven, omdat hun tempo tot ver boven de 5 min/km steeg. Ik bleef netjes rond de 4:51 min/km lopen en kon op het eind nog onder de 4 min/km komen. Makkelijk was het niet, natuurlijk. Mogelijk was het dus duidelijk wรจl!

Van fouten leert men, zal ik maar denken. Verder moet ik nooit mijn bereidheid om te knokken voor een goede tijd onderschatten. Ik weet dat ik vrij diep kan gaan als het moet.

Bedankt voor het lezen en loop ze!