Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Rustig aan daar!

Na ruim 15 jaar serieus bezig geweest zijn met hardlopen mag ik toch verwachten iets te weten over deze sport, vooral wat werkt en niet werkt voor mezelf. De beuk erin is niet iets wat mijn lichaam schijnt te verdragen, terwijl niks doen alleen leidt tot verminderde prestaties. Het moet dus iets zijn wat ligt tussen lanterfanten en haantjesgedrag, ingetogen enthousiasme om goed te presteren, vooral tijdens de training.

Maandag 22 september

Een herstelloop leek me het beste. Ik was nog best moe van de 10 km in Zevenbergen en besloot daarom een half uur heen en een half uur terug te lopen. Om niet altijd in dezelfde omgeving te lopen, koos ik deze keer voor het glooiende parcours bij de Heide, tussen Bergen op Zoom en Halsteren.

  • bosloop: 9,61 km in 1u:00m:02s (6:15 min/km), 132 bpm (55% WHR), 176 st/min
  • Garmin Connect

Dinsdag 23 september

De baantraining begint weer gedeeltelijk in het duister te vallen, met baanverlichting aan na half acht ’s-avonds; het is weer hesjestijd voor de mensen die buitenaf gaan lopen. Op het programma stond 10 minuten draven, direct gevolgd door zeven maal 800 m met 300 m dribbelen als intervalpauze. Helaas vergat ik het eerste, maar sloot me al snel aan bij de groep.

In plaats van de tempo’s te pakken van de groep die 41 à 43 minuten over de 10 km doen, schatte ik het tempo dat past bij iemand die 45 à 47 minuten over de 10 km doet. Dat kwam neer op ongeveer 3:30 min/800 m (52,5 s/200 m). Het voelde heel gemakkelijk aan, terwijl ik hoorde dat mijn loopmaatje du jour er wat meer moeite mee had. Ik hoop weer snel richting de 3:20 min/800 m te gaan. Op dit moment is dat net even te snel.

  • baantraining: 12,12 km in 1u:04m:39s (5:20 min/km), 140 bpm (60% WHR), 180 st/min
    • Kern: 7x 800 m (300 m) in: 3:36, 3:32, 3:32, 3:32, 3:31, 3:31, 3:30 min/800 m
  • Garmin Connect

De hoop is nu dat ik goed ga presteren aanstaande zondag door—voor de verandering eens—rustig te trainen en te letten op mijn gewicht. De bovenste limiet is gezet op 72 minuten voor de 15 km van de Posbankloop in Velp. Ik hoop daar ver onder te blijven. Er is immers het doel van een 10 km lopen binnen de 41 minuten vòòr het einde van het jaar. Met zo’n basissnelheid (41 op de 10) zou ik de 15 km (vlak) binnen 63 minuten moeten kunnen volbrengen en de halve marathon (vlak) in ongeveer 90 minuten.

Met 45-en-nog-wat minuten (nu) is er nog veel werk aan de winkel, niet in het minst door slim te trainen en geduld te hebben met de progressie. Mezelf over de kop trainen zal me niets anders brengen dan blessureleed en overtraindheid. Dat weet ik ondertussen wel. De vraag is of, als ik verantwoording neem over mijn trainingsinhoud, of ik dan wel mijn doel kan bereiken.

Bedankt voor het lezen en loop ze!