Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Heerelse Kermisloop

Na een korte wandeling van 2 km naar het begin van de Bergsebaan, jogde ik in een recht stuk van 3,5 km richting de start van de Kermisloop in het dorpje Heerle, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, Noord-Brabant. Dit is een sponsorloop in het kader van de RoPa Run van Door Dik & Dun Steenbergen. De hoofdafstand was 10 km en de start om 19.00 uur, zaterdag 12 juli 2014.

Ik zou rustig van start gaan en dan zien wat er vandaag in zat. Na een week rustig aan doen zou ik redelijk fit moeten zijn, maar de afgelopen nachten had ik slecht geslapen door over-actieve bovenburen die blijkbaar aan vier uur slaap per nacht genoeg denken te hebben. Oordopjes kunnen maar zoveel geluid wegnemen.

Parcours Kermisloop Heerle

Het tempo was 4:21 min/km in de eerste kilometer van de drie ronden die het parcours telde. Op de Moerstraatseweg was er lichte wind tegen, maar niet echt een probleem, 4:20 min/km in de tweede kilometer. Dat was anders in de derde kilometer die grotendeels onverhard was. Ondanks dat ik getraind heb op ruig terrein moest ik er met 4:23 min/km drie seconden laten liggen voor een tijd onder de 43½ minuut. Ik bedoel, ik wilde zeker onder de 45 minuten blijven, maar een PR voor M50 behalen zou best leuk zijn. Daarvoor had ik onder de 4:24 min/km gemiddeld moeten blijven. Mijn richttempo was 4:21 min/km, zodat ik nog wat speelruimte had voor de zevende kilometer, waar ik meestal moet inleveren.

Het zou zwaar worden.

De waterposten liet ik voor wat ze waren. Dorst had ik niet, noch had ik het echt warm. De laatste weken heb ik veel zwaardere omstandigheden meegemaakt. Dat onverharde pad van pakweg 800 m, wel, dat was toch wel een beetje een uitdaging.

De eerste doorkomst was in 14m:57s op mijn klokje, 3,4 km volgens de GPS (4:24 min/km gemiddeld). Dat was op zich nog goed, maar ik begon nu langzaam moe te worden. De Heerelsestraat kwam ik nog goed door (4:22 min/km), maar de tweede keer op de Moerstraatseweg, met wind tegen, zakte het tempo naar 4:31 min/km. Iemand bood aan om te hazen, maar ik wees het af. Ik wilde het op eigen kracht lopen. Op het onverharde pad van de Bameerweg sloeg de vermoeidheid echt toe, 4:38 min/km. Het was accepteren dat het niet zo goed ging en hopen dat ik later nog ergens kracht vandaan kon krijgen.

De tweede passage van de finish/doorkomst was net onder de 30 minuten, 6,73 km volgens de GPS (4:27 min/km) en ik kon al zien dat een tijd onder de 44 minuten niet meer mogelijk was. Ik zou nu gaan voor een tijd onder de 44½ minuut en zelfs dat zou moeilijk worden als ik niet ging versnellen, zeker op het onverharde pad, waar ik regelmatig boven de 4:40 min/km liep in de tweede ronde. In de derde ronde zou het daar dus beduidend sneller moeten gaan.

Na het 7 km punt voelde ik mijn tweede adem komen. Ineens klikte alles. Of dat nu was omdat de eerste dame op het punt stond me in te halen (ik had haar in de tweede ronde gepasseerd op de Heerelsestraat), danwel dat ik in de wedstrijd begon te komen, ik weet het niet, maar ik pakte wat ik kreeg, 4:28 en 4:26 min/km op kilometers 8 en 9, respectievelijk. Dat was in elk geval sneller dan de 4:36 die ik daarvoor liep.

Nog voor het ingaan van de laatste kilometer, die startte op het zandpad van de Bameerweg zette ik nog eens flink aan en begon mensen terug te pakken die mij een ronde eerder hadden ingehaald. Het tempo kwam gemiddeld uit op 4:21 min/km.

Ik kwam de finish over in 44m:24s op mijn klokje, 10,00 km volgens de GPS (4:26 min/km). Het was een minuutje langzamer dan ik me had voorgenomen. Het had me aan strijdlust ontbroken, vooral in de tweede ronde. Het was niet zo dat ik niets had om me op te richten. Iemand bij mij in de loopgroep had ik bij het ingaan van de tweede ronde tot op 200 m genaderd en stond op het punt om hem in te halen, maar helaas sloeg juist toen de vermoeidheid toe.

  • prestatieloop: 10 km in 44m:24s (4:26 min/km), 157 bpm (70% WHR), 194 st/min
  • … drie ronden: 3400 m in 14m:57s (4:24 min/km) 3300 m in 15m:01s (4:33 min/km) 3300 m in 14m:26s (4:22 min/km)
  • … tempo's per km: 4:21, 4:20, 4:23, 4:23, 4:33 4:38, 4:36, 4:28, 4:26, 4:21
  • Garmin Connect

Naderhand haalde ik mijn surprise en zak sperziebonen op, die ik weggaf aan mensen langs de kant. Ik wilde namelijk een stukje hardlopen en de rest terug wandelen naar huis, zo’n 5,5 km van de finish verwijderd. Dat gaat niet zo makkelijk met spullen in je handen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!