Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Nationale Lenteloop 2012

Nationale Lenteloop 2012

Op zaterdag 12 mei 2012 werd de 30e editie van de Nationale Lenteloop georganiseerd. Naast de bijnummers (waarvan een foto van de start van een van de jeugdlopen hierboven), was de 15 km het hoofdnummer van de dag. Een grote ronde in en rond Papendrecht, nabij Dordrecht in Zuid-Holland.

Het weer was goed te noemen. Een beetje koel, 13 graden, maar met zonnige perioden, waardoor het hier en daar toch nog warm aanvoelde tijdens het lopen. Aangezien ik dat wist, droeg ik een singlet en een hardloopbroekje. Wat frisjes bij de start, maar na een paar kilometer hardlopen voelde het heerlijk aan. Wie zich kleedde op de start, moest dat later bekopen met veel zweetdruppels tijdens het lopen.

Verder had ik mijn allerlichtste schoenen aan die ik heb. Veel steun heb ik er niet van en achteraf heb ik een paar dagen last van pijnlijke enkels, maar ze zijn per schoen wel 100 gram lichter dan mijn normale hardloopschoenen en ik loop er 2 tot 3 procent sneller mee. Een paar keer per jaar moet wel kunnen, denk ik zo, alleen niet iedere wedstrijd.

Ondanks dat, was het plan om de eerste 5 km zo vlak mogelijk en 5 minuten per kilometer te lopen. Dat ging best wel goed:

  • 5:00, 4:57, 5:00, 4:56, 4:58
  • 24:49 minuten per 5 km

De volgende 5 km was aan het water en wat losser met het tempo. Het mocht sneller, als het kon. Af en toe was het wel zwaar, maar door me vast te klampen aan een groepje (en dan het groepje voorbij te lopen als ze te langzaam liepen) kon ik seconden per kilometer afsnoepen:

  • 4:51, 4:53, 4:53, 4:59, 4:57
  • 24:33 minuten per 5 km

De laatste 5 km was terug naar de start, door smallere straatjes in buitenwijken, waar ik mijn hand open haalde aan een buitenspiegel. Ik voelde het wel, maar zag pas na de finish dat het aan het bloeden was. Normaal gesproken is dat niks, maar als je hardloopt staat er druk op je bloedvaten, dus bloedingen zien er altijd erger uit dan ze werkelijk zijn.

Afgezien daarvan is er niet veel van dat stuk van de wedstrijd te zeggen. Het tempo ging als een trein en de laatste kilometer had ik nog wat over (en ging mensen inhalen). Natuurlijk is er altijd de loper die jou voorbij loopt, omdat hij het parcours vaker gelopen heeft en het beter kent. Om het wachtende publiek toch nog wat te geven, zette ik terug op de atletiekbaan nog even flink aan. De laatste 68 m ging in 13 s (bijna 19 km/u). Mijn Forerunner gaf 15,068 km aan. De laatste 5 km, minus die 68 m, gingen als volgt:

  • 4:58, 4:50, 4:58, 4:53, 4:44
  • 24:23 minuten per 5 km

Omdat ik redelijk constant gelopen heb, vergeleken met de zondag ervoor (toen circa 24, 25 en 26 minuten per 5 km), vooraf een rustdag had (niet voor de Haagse Beemdenloop) en mijn “snelle schoentjes” aan had, kon ik 2:21 minuten sneller over de eindmeet komen.

Nettotijd was 1:13:58 uur.

___

14/05: Nationale Lenteloop, 15,07 km in 1u:13m:59s (4:55 min/km, 158 bpm)
(wedstrijdverslag, zie boven)

13/05: 5 x 1500 m (1500 m), 15 km in 1u:34m:30s (6:18 min/km, 136 bpm)
Een extensieve, maar lange interval, op een tempo langzamer dan mijn theoretische marathontempo op basis van 50 minuten op de 10 km (5:45 min/km). Het parcours was flink geaccidenteerd (140 m klimmen, 151 m dalen), zodat het gevarieerd aanvoelde tijdens de ruim anderhalf uur hardlopen.
5 x 1500 m (8:43, 8:40, 8:40, 8:37, 8:38) min.

___

De komende dagen zal ik even wat rustiger trainen, zodat ik donderdag relatief uitgerust kan beginnen aan de 15 km van Standdaarbuiten. Ik verwacht daar een tijd boven de 1:15 uur, omdat het drie rondjes met relatief veel klimmen en dalen is. Dat is voor lichtere lopers niet zo’n probleem, maar zo’n loper ben ik dus niet. Bovendien draag ik mijn gewoonlijke hardloopschoenen waar ik mee train, niet mijn supersnelle lichte schoenen. Desondanks probeer ik weer 5 minuten per kilometer, alhoewel ik weet dat ik na de 10 km wat langzamer zal lopen, omdat ik moe ben.

Bedankt voor het lezen en geniet van de temperatuur deze week, want de warmte is terug!