Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

De draad weer oppakken

Na een teleurstellende loop in Amsterdam was het tijd om de scherven op te rapen en de draad weer op te pakken. Nu ik erover nadenk, zal Etten-Leur op de laatste dag van oktober niet veel beter uitpakken, want ook daar is er drukte op het parkoers, van de langzame marathonlopers die ingehaald dienen te worden op een smal fietspad.

Ik blijf maar vergeten dat deze halve marathons niet op zich staan, maar zijn om wedstrijdervaring op te doen voor de hele marathon in december. Dus eigenlijk is een beetje frustratie dat dingen niet gaan zoals ik wil wel goed. Het houdt me eerlijk.

Maandag

Een tien kilometer om naar mezelf toe iets te bewijzen en de frustratie kwijt te raken. Voor een training was dit een snelle tien kilometer, zeker zo vlak na een halve marathon. Ik kon voelen dat ik gisteren niet voluit was gegaan. Balen!

Route maandag

10,02 km in 51m:30s (5:08 min/km, 146 bpm)

Dinsdag

's-Avonds trainen op de baan. Het was een stuk frisser en daarom had ik mijn wintertenue aan. Echter, daar was het nog te warm voor. De volgende keer een lange tight met een t-shirt (i.p.v. een jackje).

We deden wat oefeningen en daarna 1200 m met 300 m herstel. De eerste 800 m relatief rustig en de laatste 400 m 5 s sneller. Na 500 m herstel deden we een 800 m in eigen tempo. Aangezien ik nog herstellende was van een halve marathon twee dagen eerder, werd dat een rustige 800 m. Eigen tempo is eigen tempo.

Woensdag

De draad maar weer oppakken en een twee uur loop doen. Natuurlijk zou dat een halve marathonafstand worden, want zoveel beter ben ik ondertussen wel. Ik kan me nog herinneren dat ik met moeite 18 km in twee uur kon lopen. Het was een beetje druk in het bos voor de woensdagmiddag. Misschien was dit de laatste dag dat je nog aangenaam kunt wandelen, of wellicht dat mensen uit de normale bossen bleven, omdat daar op woensdag veel (groot)ouders met hun jonge (klein)kinderen aan het wandelen zijn.

Eigenlijk was "druk" niet het juiste woord. Ik kwam onderweg drie keer mensen tegen waarvoor ik moest afremmen (ik kwam vaker mensen tegen, maar dat was op bredere paden en daarom geen probleem). Laten we zeggen dat ik na zondag een beetje overgevoelig was voor mensen die in mijn weg lopen en dat het in mijn beleving druk was.

Misschien ben ik veel te beleefd. Ik rem voor mensen af of loop iets om. Vaak zie ik fietsers gewoon doorrijden, met hooguit een belletje of schreeuw ("Hé!"). Dat beeld wil ik niet op wandelaars achterlaten, alhoewel diezelfde wandelaars (en hun honden!) wel een smal pad compleet in bezit nemen en niet altijd opzij gaan, alsof ze deze "stoommachine" niet horen aan komen.

Enfin, gezien de omstandigheden (een paar keer stoppen en zachte ondergrond) ging het eigenlijk best snel. Het was een minuut per km langzamer dan in een wedstrijd, maar dit was natuurlijk geen wedstrijd, maar een lange duurloop.

Route woensdag

21,08 km in 1h:59m:31s (5:40 min/km, 141 bpm)

Donderdag

Ik voelde me een beetje uitgelaten vanavond, niet echt in de stemming om in de groep te lopen. We deden intervallen tussen de 800 en 200 m, met 100 m herstel en 400 m seriepauze. Ik liep met iemand mee die 47 minuten op de 10 km kon lopen, dus met een langzamere basissnelheid dan ik. De opzet was 27 s/100 m op de 800 m—maar we zaten daar telkens een paar seconden onder—tot 24 s/100m op de 200 m. De laatste 200 m deed ik weer voluit, maar helaas was de concentratie weg en was ik niet buiten adem op de eindmeet. We sloten af met een 5 minuten loop op het sportcomplex, buiten de baan om.

Ready to sprint

Hier zijn de tijden van de intervallen (herstel telkens 100 m in een minuut, seriepauze 400 m in 3m:40s)

Eerste serie:

  • 800 m … 3:28 (3:57 min/km, 23,7 s/100 m)
  • 600 m … 2:39 (4:02 min/km, 24,0 s/100 m)
  • 400 m … 1:41 (3:52 min/km, 23,2 s/100 m)
  • 200 m … 0:46 (3:39 min/km, 21,9 s/100 m)

Tweede serie:

  • 800 m … 3:33 (4:10 min/km, 25,0 s/100 m)
  • 800 m … 3:40 (4:15 min/km, 25,5 s/100 m)
  • 400 m … 1:44 (4:01 min/km, 24,0 s/100 m)
  • 200 m … 0:38 (2:56 min/km, 17,6 s/100 m)

Dit was eigenlijk meer op het niveau van 44 tot 45 minuten op de 10 km en onder het lopen vroeg ik bij de ander of het toch niet te snel ging, maar nee, het was volledig naar de zin. Ik liep telkens naast of achter de ander, behalve in de laatste 200 m, natuurlijk.


De week is nog niet voorbij. Er rest mij nog 7 Yasso 800's vandaag, een lange langzame duurloop zaterdag en een rustige 10 km op zondag. Er is een 10 km wedstrijd in Sprundel op zondag, maar die laat ik wijselijk maar schieten, na vier wedstrijdweekenden achter elkaar.

Misschien dat ik nu eindelijk weer eens aan mijn gewicht kan werken, want dat is maar weinig gedaald naar mijn zin. Ik zit nu rond de 77 kg te hangen, terwijl ik eigenlijk op 76 kg gehoopt had. Dat wil zeggen dat ik in november nog wat extra's moet doen aan mijn gewicht, zodat ik onder de 75 kg kom te zitten.

Waar ik aan denk is een dag in de week dat ik vast, of in elk geval zo min mogelijk eet, zodat mijn lichaam begrijpt dat het vet moet verbranden. Gelukkig heb ik het snoepen grotendeels afgezworen, want dat hield me boven de 90 kg in juni en juli van dit jaar. Dat en te weinig kilometers per week maken.

Loop ze!