Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Melanenloop 2011

Op zondag 25 september 2011 liep ik een prestatieloop over ongeveer 10 km in het dorpje Halsteren in Noord-Brabant, deel van gemeente Bergen op Zoom. Dit is wat ik een “parkloop” zou willen noemen, omdat het plaatsvindt in een park.

Ik wist al dat dit geen snel parcours was en dat ik nog stijfheid in de benen had van de dag ervoor (30 km loop). Desondanks moet iemand die een marathon in 4 uur wil lopen in staat zijn daags na een 3 uur loop een 10 km in minder dan 50 minuten te lopen. Mijn schatting was een uitslag van 48 minuten.

Het park was echter aan groot onderhoud toe. De fietspaden waren vol met gaten en bulten en het gras was al maanden niet gemaaid. Dat is eigenlijk ondoenlijk voor mensen die voor hun conditie lopen en nog niet zo stevig op hun benen staan. Onderweg moest ik telkens afremmen om niet te struikelen. En wie mijn weblog volgt weet hoeveel hekel ik heb aan vallen tijdens het lopen. Mijn schouder doet nog steeds zeer van de vorige duikeling.

Mijn eerste kilometer liep ik relatief rustig. Het was ook niet goed te doen om in te halen op die smalle paadjes. Desondanks probeerde ik het toch. Na een kilometer inhalen kon ik iets vrijer lopen en het tempo opvoeren. Zoals gezegd, geheel vrijuit lopen was er niet bij vanwege het achterstallig onderhoud door de gemeente Bergen op Zoom, die blijkbaar liever zijn geld besteed aan de “gezelligste binnenstad van Nederland” dan aan wegen en parken buiten het stadscentrum van Bergen op Zoom.

Na pakweg 8 km begon ik te voelen dat de stijfheid uit de benen was, maar toen was het natuurlijk al te laat. Ik was al gedubbeld door de nummers 1 en 2 (op 50 m voor de finish en voor mij de laatste doorkomst voor de finish). Veel animo om er nog iets van te maken was er niet meer. Liever dan maar sparen, zodat ik morgen niet zo moe ben tijdens mijn 2 uur loop.

De kilometers gingen in:

5:11 4:52 4:48 4:46 4:52
4:50 4:50 4:57 4:51

De laatste 720 m deed ik in 3:20 minuten (4:38 min/km), duidelijk een tikkie sneller omdat het eind in zicht was.

Als het een volle 10 km was geweest, had ik er 48:44 minuten of zo over gedaan, nog steeds ruim onder mijn snelste 10 km tijd dit jaar. Daar was ik blij om, maar de prestatieloop zelf, nee, daar was niet veel aan. Er was ook geen verzorging onderweg of zelfs na de finish. Dan maar meteen onder de douche en op het fietsje terug naar huis.

Volgende week de Bredase Singelloop. Ik hoop dat het dan niet zo warm is als vandaag, anders is het zelf water meenemen, want ik heb slechte ervaring met de verzorging van die loop.

Route melanenloop

9,72 km in 47m:22s (4:52/km, 154 bpm)