Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

2 uur loop

Deze week zou ik de maximale tijd lopen die ik wilde lopen in de training, twee uur. Ik vroeg me af of ik met zulke training de afstand van de halve marathon kon bereiken voor oktober (elke dag een halve marathon afstand). Na vandaag hoef ik me daar geen zorgen over te maken, want ik deed het!

Maar eerst wat er gebeurd is tot zover.

Dinsdag

Regen en nog eens regen. Ik heb daar weinig problemen mee, maar de meeste andere mensen blijkbaar wel. De training van de loopgroep was voor de eerste keer niet in het bos, maar op de atletiekbaan van AV Spado.

Na een stukje van 1 km inlopen en daarna nog eens zo’n 600 m, gingen we van start met de kern:

  1. 500 m flink tempo, 100 m terug wandelen (20 minuten)
  2. 150 m flink tempo, over het veld naar de andere kant dribbelen (10 minuten)
De uitvoering was in koppels lopen. Bij (1) liep je 100 m samen met je koppelmaatje, daarna 300 m alleen, 100 m weer samen, daarna omkeren en terug naar de start. Bij (2) liep de een linksom en de ander rechtsom en waar je elkaar tegenkwam ging je van snel naar dribbelen of andersom.

Het was veel te kort voor mij, maar wellicht is een rustige dag wel goed op zijn tijd.

route dinsdag

7,72 km in 47m:01s (6:05 min/km, 136 bpm)

Woensdag

Droog weer. Da’s eens wat anders. Gisteren heb ik nieuwe schoenen gekocht en ik wilde ze inlopen door de ene helft van de training in de nieuwe te lopen en de andere helft weer in de oude. Bij het wisselen thuis zou ik meteen water kunnen drinken, zodat ik geen watergordel hoefde mee te nemen.

Slechts tweehonderd meter onderweg, voor het huis van een goede kennis van Spado, kwam ik in botsing met een oma die over de stoep fietste met haar kleindochter, op volle snelheid, terwijl ik de blinde hoek met zo’n 10 km/u nam. Het snelheidsverschil van 26 km/u betekende dat mevrouw van de fiets viel en haar heup bezeerde. Alhoewel het totaal niet mijn schuld was, hielp ik haar op en vroeg of ze in orde was. In gebrekkig Nederlands beaamde ze dat het zo was, dus ik vond dat ik mijn plicht gedaan had en verder kon gaan.

De nieuwe schoentjes liepen fantastisch. Veel lichter dan mijn oude “klompen”, die weliswaar veel steun bieden, maar twee maanden nodig hadden om er enigszins pijnvrij mee te kunnen lopen (veel te stug). Ik liep over de afgesloten Markiezaatsweg richting de Bergse Plaat, ging dwars door de wijk en liep over de Boulevard terug richting huis. Het was een rondje van ruim 10 km.

Volgens Endomondo liep ik de snelste 10 km op dat rondje in 55m:16s (5:32 min/km). Het tempo voelde aan als wat ik waarschijnlijk op een halve marathon zou lopen. Dat kon, want het tweede stuk zou ik een paar minuten rust hebben en een stuk langzamer lopen.

Met zo’n 57 minuten achter de kiezen, moest ik nog ruim een uur hardlopen. Ik besloot in het bos te gaan lopen, Landgoed Zoomberg, met eventueel een extra lusje op Landgoed Lievensberg (gemeentebos).

Ik weet niet wat het was, waarschijnlijk de rustige training van gisteren, maar het liep gesmeerd, alhoewel de schoenen die ik nu aanhad duidelijk “op” waren. Het werd dus een langere ronde dan ik eerst in gedachten had. In pakweg 1u:07m liep ik nog eens 10,8 km (circa 6:12/km), wat mij in totaal een langere afstand dan een halve marathon opleverde in iets meer dan twee uur. Het gemiddelde tempo was gelijk aan een marathontempo.

route woensdag

21,19 km in 2u:04m:22s (5:52 min/km, 142 bpm)


Om de twee uur barrière kracht bij te zetten is hier een krabbeltje dat ik vanmorgen gemaakt heb. Ik wist toen nog niet dat ik de halve marathon afstand in de training zou passeren. Niettemin, het is een grappig krabbeltje, vandaar dat ik het aan je wil laten zien.

Two-hour run

De 30 halve marathons van oktober lijken nu ineens niet zo eng meer. Als ik goed let op mijn dieet en nog wat kilootjes verlies, zou een trainingsloop van 2 uur op een marathontempo tegen het einde van deze maand ruim boven de halve marathon afstand moeten uitkomen.

Ik begin me ook af te vragen of de verwachte eindtijd in Amsterdam (1:50 uur) niet te laag geschat is. Ik hoop dat ik die nog kan aanpassen, zodat ik in een sneller startvak kan starten. Zoniet, dan moet ik een hoop mensen gaan inhalen die dag.

Wat denken jullie overigens over het van te voren moeten geven van de verwachte eindtijd? Ik bedoel er kan nog zoveel veranderen. Terwijl ik op dit moment een tijd van 1:48 uur verwacht, kan ik over een maand wellicht onder de anderhalf uur zitten.

Laat je mening weten in de reacties.

Bedankt voor het lezen!