Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Halve marathon in de training

Hardloopster.

Vergeleken met zaterdag en zondag was het vandaag een heerlijke dag om hard te lopen. Alhoewel het in het begin wat frisjes aanvoelde vanwege de straffe wind, ging dat al snel weg nadat ik na 2 km was warmgelopen. Ik besloot om rustig aan te lopen, maar geen sukkeldrafje aan te houden, noch op de hartslag te letten. Gewoon lekker lopen op een tempo dat ik met gemak 2 uur kan volhouden, langzamer dan marathon wedstrijdtempo.

Ik wist nog niet zeker hoe ik zou lopen. Daarom begon ik alvast in een stukje bos tussen de Holleweg en de A58 waar weinig wandelaars komen (vanwege het verkeerslawaai). Ik deed een lusje (met veel brandnetels!) langs het kerkhof aan de Mastendreef en daarna terug naar waar ik het bos ingegaan was. Daar nam ik het bospad aan de andere kant van de weg en liep de route die ik normaal neem door het bos van Zoomland.

Het was best wel nat in het bos, voornamelijk omdat het een uur daarvoor flink had staan hozen. Dat betekende de “drogere” paden kiezen en wat minder avontuurlijk lopen dan bijvoorbeeld gisteren met de loopgroep.

Ik besloot om het bos uit te gaan nabij motel De Wouwse Tol en over het fietspad langs het stroompje de Zoom te lopen, waaraan Bergen op Zoom zijn naam schijnt te ontlenen. Daarna over zandpaden langs het golfterrein Wouwse Plantage, door het gemeentebos Lievensberg en terug via Zoomland naar waar ik zo’n beetje begon.

Op het viaduct op de Holleweg over de A58 besloot ik om een afstand van 21 km te lopen, omdat ik nog geen twee uur had volgemaakt en me prima voelde. Nu kon ik alvast zien wat ik zou doen op die afstand.

Ik moest onder het hardlopen een route bedenken die niet al te druk was met auto’s en bij voorkeur geen stoplichten had. Helaas moest ik bij één stoplicht door rood lopen, maar er was geen verkeer, dus het was veilig. Als ik nog fris ben loop ik in zo’n geval vaak dertig meter naar links of rechts, zodat ik volgens de regels kan oversteken. Nu even niet dus.

In de stad lopen is zeker een bijzonder iets. Stoepjes op en af is niet iets wat ik graag doe, dus het fietspad biedt dan uitkomst. Blijkbaar zijn rolstoelgebruikers niet erg vocaal, want het lijkt me een crime om daarmee dezelfde route te rijden als ik liep. Ach, wellicht rijden de meeste mensen die slecht ter been zijn met een scootmobiel op het fietspad.

Het was in totaal ietsjes langer dan ik geschat had, 21,30 km. Echter, op een gecertificeerd parcours is de afstand meestal 1% langer, zodat mensen die bochtjes afsnijden minimaal de gesteld afstand zullen lopen. Op een halve marathon is dat dus 200 m, precies wat ik had.

Volgens Endomondo had ik een halve marathon in 2:16:44 gelopen, met een gemiddelde hartslag van 135 slagen per minuut (sl/min). Met een rusthartslag van 50 sl/min en een geschatte halve marathon hartslag van 155 sl/min zou ik dit als wedstrijd in ongeveer 1u51m kunnen lopen. Over een maand wil ik een minuutje sneller zijn (en 4 kg lichter).

Mag ik ook vermelden dat dit mijn snelste halve marathon afstand gelopen is in 2011? Bij deze dus!

Parcours maandag.

👆 Parcours maandag.

  • 21,30 km in 2u:18m:08s (6:29 min/km, 135 bpm)

Als je het nog niet opgevallen was, vandaag is er geen wekelijkse strip. Om iets goed te maken, heb ik een wat langer trainingsverslag geplaatst, plus een schets van een van mijn stripfiguurtjes. Het is niet hetzelfde, maar ik hoop dat het op zijn minst iets goed maakt.

Als het aan mij ligt, heb ik snel iets van een verhaal, zodat ik de wekelijkse strip kan voortzetten. Ik denk dat ik de verhaallijn iets anders ga uitvoeren dan ik oorspronkelijk van plan was. Als je dit weblog blijft lezen, ben je de eerste die dat te weten komt.

Bedankt voor het lezen en loop ze!

✴️ Volg mij op micro∙blog